Ekshumacija Kozadre (septembar 1998)

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra i 4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi…..

 

 

 

 

Ekshumacija Kozadre (septembar 1998)

Kozadre se nalaze sjeveroistočno od Kramer Sela i sjeverno od Rogatice.

Tijelo 8-9

To je neoznačen prostor u groblju. Groblje je zaraslo u travu i rastinje (septembar 1998)…
Prema riječima svjedoka, dvoje ljudi, muškarac i žena, su sahranjeni u tom grobulju. Oboje su ubijeni 1992. godine.
Tokom preekshumacije članovi tima su locirali grob. Tokom ekshumacije prilikom uboda u grob metalnom šipkom, čuo se šuplji zvuk metala. To je bilo na dubini od 20 – 40 cm. Tokom iskopavanja uvidjelo se da se radi o metalnom koritu, koje je bilo okrenuto naopačke preko ova dva tijela.
Skeletni ostaci broj 8 su pripadali ženskoj osobi, a skeletni ostaci broj 9 su pripadali muškoj osobi. Na tijelu 9 uočljiva puščana rana. Oba tijela je identifikovala rodbina.

Tijelo 10-17

Za sedam ljudi se pretpostavlja da su ubijeni i sahranjeni na ovom mjestu. Svjedok je rekao da je ovo mjesto bilo stratište. Pronađena je čahura 7,62 mm.
Tim je pretražio okolo područje i pronađeni su ostaci ljudskih kostiju na samoj površini zemlje…

 

 

Oko 100 m nizbrdo od ovih pronađenih ljudskih kostiju pronađen je jedan metalni poklopac oko 1 m promjera. Kada je tim podigao metalni poklopac unutra su se jasno mogli vidjeti ostaci ljudskih kostiju….Kao što se i na fotografiji vidi ovdje radi o jednom bunaru u kojeg su bačani jedan dio od ovih nevino ubijeni ljudi… Skeletni ostaci ubijenih su sakupljani u plastične vreće…
Sa skeletnim ostacima 13 i 14 pronađeni su komadi žice na rukama.

 

.

10. Ova osoba je bila muškarac. Starosti između 20 – 22 godine. Imao je teške traume lica i dijela lubanje. Ova osoba je imala pantolone na sebi, koje su prepoznate od strane familije.

12. To je bio odrasli muškarac oko 35 – 45 godina star. Imao je puščanu ranu. Odgovarajuće rupe od metaka mogu se vidjeti na pantolonama. Ulaz je bio u stražnjem, izlaz u prednjem dijelu tijela. Uzrok smrti je puščana rana.

13. To je bio odrastao muškarac. Imao je puščanu rana na desnoj lopatici. Ova osoba je bila žicom vezana na podlakticama. Uzrok smrti bio je puščana rana.

14. To su bili ostaci odraslog muškarca. Ubijeni je imao ranu na desnoj ključnoj kosti. Svjedok je rekao da je ubijeni na dan ubistva imao 62 godine.

15. To su bili ostaci odraslog muškaraca sa puščanom ranom. Rodbina je prepoznala ubijenog po zubima. Sa ovim skeletnim ostacima pronađen je i upaljač. Uzrok smrti bila je pščana rana.

16. To su ostaci veoma mlade osobe. Procijenjuje se da je na dan smrti (pogibije) mogao imati od 16-20 godina. Sa skeletnim ostacima su pronađene pantolone koje su prepoznate od strane rodbine. Njihov sin rođen je 1973, i na dan ubistva imao je 19 godina. Uzrok smrt je puščana rana.

17. To su bili ostaci odraslog muškaraca sa puščanom ranom. Uzrok smrti je puščana rana.

Tijelo 39

39. Tim se vratio u Kozadre 15 septembra da dodatno preispita područje vezano za tijela 10-17 u vezi dodatnih skeletnih elemenata, i ovo tijelo odnosno skeletni ostaci su pronađeni sasvim slučajno. To su bili ostaci mladog odraslog muškaraca, oko 19-20 godina starog.

Obdukcija je urađena u Visokom gdje je došla rodbina da identificira posmrtne ostatke te da prepozna dijelove odjeće i obuće…

Obdukcija tijela 13 Kozadre u Visokom

 

Obdukcija tijela 15 Kozadre u Visokom

 

Obdukcija tijela 17 Kozadre u Visokom

 

 

Rogatica ekshumacije
 (1-4 septembar; 15 septembar 1998)
 

Državna komisija za nestale osobe ekshumirala je 37 tijela (skeleta) na 10 lokacija na području opštine Rogatici u vremenu između 1 – 4 septembra 1998. godine i 15 septembra 1998.godine
Ekshumacija je bila u selima Vragolovi, Kramer Selo, Kozadre, Gornje Kukavice, Čadovina, Šlijvno, Kopljeviči, Pasič Kula, Rakitnica i Mesići.

 

 

Većina grobnica je sadržavala jednu ili dvije osobe, jedana je sadržavala tri, jedna je sadržavala četiri, a jedan masovna grobnica sadržavala je sedam ubijenih osoba.

Obdukcija i pregledi su provedeni u mrtvačnici u Visokom. Dr. Hamza Žujo, forenzički patolog, predvodio je obdukciju. Većina njih (rahmetlija) su bili srednje dobi, između 30-50 godina starosti, dok su četiri imali više od 60 godina. Uzrok smrti kod većine je puščana rana na glavi ili na drugom dijelu tijela.

Ekshumaciji su prisustvovali:

Bešić Sead krimi tehničar, Sarajevo; Kemal Draganović član, Državna komisija za nestale osobe; Saudin Hrnjić Asistent obdukcije; Klonowski Eva forenzički antropolog;  Koso Sejid član, Državna komisija za nestale osobe; Nikšić Muhidin Kantonalni sud Sarajevo sudija; Amor Mašović predsjednik Državne komisije za nestale osobe; Mujkić Muhamed krimi tehničar – arhiva, Sarajevo; Musić Adnan asistent Obdukcije; Sarajlić Nermin forenzički patolog student, Sarajevo; Tarić Ermin krimi tehničar, Sarajevo; Dr. Žujo Hamza forenzički patolog; Radnici iz Visokog Gradskog groblja; Komisija za nestale RS  Škrba Slobadan; Liječnici za ljudska prava – Connor Melissa Forensic Monitor i Kuret Željko prevodilac; Ured visokog predstavnika – Zofal Werner ekshumacija Officer i Beso Abdel prevodilac;  Predstavnici Međunarodnih operativnnih policijskih snaga (IPTF) i Stabilizacijskih snaga (SFOR).

Komentariši