Izbjeglica

Surova ali istinita stvarnost našeg bosanskog čovjeka. U ratu smo izbjegli prvo u Zenicu, i bilo nas je more prognanih, što iz Jajca (zvali su ih spermatozoidi), što iz Žepe, Srebrenice, Foče, Višegrada, Rogatice i šta ćes, zakače ti taj nadimak “izbjeglica” i nosiš ga ni kriv ni dužan, silom prilika ti nametnut.

U pocetku mi je to smetalo, bio si papak ako nisi iz Zenice, seljak odnekud iz istocne Bosne, i sto je najgore, poprijeko su te gledali oni sto nisu do rata Zenicu ni vidjeli ocima, sto su zivjeli po okolnim brdima i koji su rodjeni u Zenici samo zato sto u tim brdima nije bilo bolnice. Ipak, imala sam dosta raje iz Zenice, i kad se upoznam s nekim novim, prvo sto kaze je:”Nikad ne bih rekao da si iz Rogatice”, pobogu, zasto? Pa nismo crni da se razlikujemo, sta je to Zenica? Izbjegavala sam one koji su vrsili takvu klasifikaciju ljudi, a onda je nastao haos kad se zakuhalo sa hrvatima i kad su pridosle izbjeglice iz Busovace i okolnih mjesta. Najednom si bio dobar ako si iz istocne, a nisi valjao ako si iz ostalih krajeva!!!!
Silom prilika ’94, dolazimo u Sarajevo. Ista prica, samo drugi likovi u ulozi, klasifikacija :”rodjeni Sarajlija” i “izbjeglica”. Svaka radio-emisija koju si slusao i kad bi se javio neki slusalac, pocinjala bi sa: “Slusajte, ja sam rodjeni Sarajlija”, i vec si ga mogao vidjeti kako se busa u prsa i ponosi ovim. Kao da je time sve rijesio, i odmah je tu bio kraj svega. Nisam se uopste obazirala na to, bilo mi je u cilju da zavrsim skolu, a kad covjek ima neki cilj, mora proci kroz kamenje i trnje ako hoce da ga ostvari. Naravno, opet su govorili:”Ma pusti, izbjeglica iz Rogatice, Foce, Visegrada, Zepe,Srebrenice….” i to isti oni koji te nisu poznavali, znajuci te samo iz prica, vidjenja. I opet, kad te upoznaju, kazu: “Ko bi rekao da si iz Rogatice?” Srecom, druzila sam se sa ljudima koji su iskreno cijenili ono sto nosis u sebi, i nije im bilo vazno ko si i sta si tako da me to uopste nije tangiralo.
Ipak, ova podjela mi je jako isla na zivce, i slusala sam price: “Vidi ga, j… mater, juce sljego, a vec zavrsio fakultet, posao nasao, stan kupio. A ja rodjeni Sarajlija pa nista nemam!!!”
Uzas!! Znaci li to ako si rodjeni Sarajlija da ti je od malih nogu zacrtano da imas stan, posao, auto? Isto kao da to s neba pada i to samo Sarajlijama! Poznavala sam jednog momka koji je najvise mrzio izbjeglice, busajuci se u prsa, on rodjeni Sarajlija. Kasnije sam saznala da su njegovi iz nekog sela iz okoline Bijelog Polja i da su dosli na godinu prije njegovog rodjenja a sto je “najcrnje” po njega, ozenio je djevojku iz Srebrenice????? A druzila sam se i sa ljudima ciji su pradjedovi bili tu i nikada nijednog tenutka to nisi mogao vidjeti na njima. I kad bih otisla u opcinu, u MUP, i kad ti gledaju licnu kartu, neizbjezan je bio komentar:”Iz Rogatice, znaci!” pracen podignutom jednom obrvom i znacajnim pogledom.
Sve mi je to bilo pravo da vam kazem odvratno, zar nije bila dovoljna podjela na srbe, muslimane i hrvate i jos nam je samo to falilo, ali sta ces!!
Onda ’99 dolazim u Francusku, zivjela sam oko 65 km od Strasbourga i za svaki papir si morao ici u Strasbourg. I tako, u pocetku, svaki put te pitaju:”Odakle si?”, ja ponosno, kao i uvijek kazem “Iz Bosne, iz Rogatice”, a onda se oni nasmijese ljubazno i kazu ti “Tamo gdje zivite, odatle ste!!!!” Tako ako zivis u Parizu, ti si Parizanin, a ne izbjeglica iz Rogatice, Foce, Visegrada, Srebrenice, Zepe, Jajca….Tolerancija je nesto sto mi u Bosni nikada necemo imati i o cemu samo mozemo sanjati!
Danas, ne znam kakva je situacija u Sarajevu i da li mladi imaju problema sa porijeklom ili je to bila odlika samo mladje raje, adolescenata i pubertetlija. Samo jedno znam da danas imaju sigurno vise kineza nego izbjeglica i pitam se kako li na kraj sa njima izlaze “rodjene Sarajlije”? Oni se ipak razlikuju po ocima i boji koze…..

Komentariši