PERINA PRLJAVA IGRA

Puno se piše o agresiji na BiH ali vrlo malo o tome kako je sve ovo počelo i kada. Vjerovatno daleko prije prvih višestranačkih izbora 1990. godine u bivšoj nam državi, poslije čega je sve počelo da puca po šavovima.

 

 

Iako mi to nismo htjeli shvatiti, vec i prije tih izbora Srbi su se ujedinili na programu i ideji koja je jedino mogla biti ostvarena silom. Na tome su najvise radili upravo oni Srbi koji su zauzimali visoka mjesta u partiji, koja je dugo godina bila jedina i vladala u bivsoj zemlji. To se desilo na nivou drzave a vrlo lahko prenesno na Republike  a onda na Opstine.  Naime igrali su dvostruku ulogu ali u korist stranke koja je pokusala a onda i uspjela sabrati sve Srbe u jedan tor, SDS. To isto se desavalo i na drugim stranama, samo sto tamo nije bilo , ili je bilo vrlo malo, dvostrukih uloga i igara. Muslimani su ili bili SDA ili su bili u drugim partijama. Srbi su igrali na kartu podjele muslimanskog glasackog tijela, sto im je na kraju djelimicno uspjelo. Moja sjecanja me vracaju upravo na taj period na Stjenice odakle i vodim porijeklo.

Svojim tekstom zelim   podsjetiti na formiranje politickih stranaka i predizbornu kampanju u Rogatici 90-tih.Nisam zelio uci  ni u jednu stranku sa nacionalnim predznakom, cekao sam i docekao SDP. Naime glavni junak   price Pero Jesic  u Stjenicama odrzava sastanak SDP, na kojem  odredjuje nosioce predizborne aktivnosti i daje uputstva kako djelovati na terenu i privuci sto veci broj gradjana u stranku. Sastanku je prisustvovalo 16 lica . Ja, sav sretan sto se pojavilo tako nesto, odmah potpisujem pristupnicu.

Sledeci dan analiziram situaciju i vidim da nesto smrdi.Citam spisak clanova i pravim zabiljeske o svakom  imenu  i njihove izjave  u zadnjem periodu. Sacinio sam plan kako prikupiti informacije sta clanovi upravo rade i sta propagiraju po selima.Dobio sam informaciju da nijedan predstavnik srpske nacionalnosti ne propagira SDP vec SDS. Nazvao sam Petra Jesica i trazio da me izbrise sa spiaka, tako da moje politicko iskustvo trajase nekoliko dana.Da sam bio potpuno upravu govori cinjenica da je Pero glasao na izbornoj jedinici Batovo,  gdje nije  bilo ni jednog glasa za SDP, a u Stjenicama samo jedan glas za SDP i to znam ko (MK).

 

Sta zakljuciti iz ovoga?

 

Posto su mjestani podruznice Batovo i Stjenice imali neko povjerenje u Peru, SDS ga je iskoristio da podijeli glasace muslimanske nacionalnosti i umanji ucinak SDA, ali nije uspio. Njegova uloga ce biti rasvijetljena i potvrdjena u ratnom i posleratnom  peridu.

Komentariši