Nema brata dok ne rodi majka

Ilijaš.nedelja,30.05.2010 godine

 

Nema brata dok ne rodi majka,i nema,niti ga je moglo biti drugačije.Ovo je priča o mom rodjenom bratu Kasimu Pavici,djetetu Podhrida i Rogatice,djetetu koje je u svom životu svašta doživilo i prepatilo,valjda mu takva sudbina.

Tesko djetinjstvo,odrastanje u klimi razdvojenih roditelja,mnoge zivotne nepravde su se prelomile preko njegovih pleca.Nije sve crno nedo Bog,moj Kale je sve to stojicki izdrzao na sebi svojstven nacin se izborio za zivot i mjesto pod suncem.

 

 

Moj brat Kasim rodjen je daleke 1962 godine u Rogatici,pored loseg djetinjstva ima i lijepih stvari koje su mu se desile u zivotu,valjda takva situacija ga je ojacala da to sve stojicki podnese i izbori se.Kale je vesele naravi,voli svoju Rogaticku raju,u svakom nasem susretu cesto se vraca na druzenja raje i nasa izbivanja van Rogatice sa Izvidzacima,planinarima,brigadom Ragib Dzindo.Posebno su mu drage uspomene i momenti provedeni sa Tevom,Cajetom a.r.,Meruom,Seletom,Munjom i ostalim izvidzacima ,situacije i momenti sa logorovanja i zimovanja sa rajom.

 

Olujna vremena su ga dobro nacela,ranjavanje pa posle operacija kicme ali se moj Kale neda,i dalje je vedra duha i spreman na salu,vjesto izbjegava razgovore o tim teskim vremenima.

 

Kasim danas zivi u Ilijasu u naselja Karesnica gdje je napravio i svoju kucu.Kasim zivi sa svojom porodicom,suprugom Halimom rodj.Krasic, inace drinkom iz Gorazda ,sinom Jasiminom i kcerkom Aminom.

 

Sin Jasmin je student Anglistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu,daje veliku podrsku svom ocu,kcerka Amina nasa princeza koja nosi ime nase tetke Amine Mustafine sestre,ide u 6 razred osnovne skole.Kako iver ne pada dalje od klade tako i nasa princeza je aktivna u dosta skolskih sekcija a najdraza joj je Folklorna,gdje uspjesno nastupa za Kud Ilijas.

 

Danas moj Kale zivi svoje penzionerske dane na Karasnici daleko od svoga Podhrida,svoje Rogatice,sa tugom u srcu za njima,fali mu Rogaticka raja,ta druzenja,pjesma,aksamluk.

 

Na kraju Kale selami i pozdravlja sve Rogaticane i Rogaticanke ma gdje bili

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši