Barba treba našu pomoć !!!

Nas sugradjanin Himzo Hodžić – Barba je teško bolestan i potrebna mu je naša pomoć. Porodica  na čelu sa suprugom Fikretom i  kćerkom Dženanom čini nadljudske napore kako bi se oduprli ovoj nevolji koja ih je zadesila. U ovim teškim vremenima je teško i zdravim ljudima a da ne govorimo o onima koji zbog bolesti nisu u stanju da se bore sa nedaćama koje su ih zadesile. Naravno, teško možemo pomoći  da se ovo zdravstveno stanje popravi ali možemo učiniti da ovoj porodici olakšamo život. Lijekovi su skupi i sve ono što je potrebno za njegu bolesnog člana porodice. Možemo svojom pomoći bar olakšati tu finansijsku situaciju koja povrh svega još više opterećuje ovu porodicu.

  

 

Barbu znaju svi Rogatičani jer su mu se dugo godina divili. Podsjetićemo se našeg Barbe kroz tekst koji nam je poslao Zambi, koji je i inicirao da se nešto poduzme. U produžetku ćemo ponoviti već objavljenu priču sa našeg naslova, koju je objavio naš sugradjanin Hakija Muftić u svojoj knjizi “Fragmenti života”. Naravno, i to je malo da bi se sve kazalo o našem Barbi.

 Zato apelujemo na sve one koji su u situaciju da pomognu da učine nešto. Trenutno imamo kontakt telefon porodice a nadamo se da će se uskoro otvoriti i konto na koji ćete moći uplaćivati pomoć porodici.

Dragi naši Rogatičani, naš sugradjanin Himzo Hodzic Barba treba našu pomoć!!!

 Kontakt telefon porodice 033 419 256

 

Zambi -citat

 

Cudan je ovaj ljudski zivot, tezak, nepredvidiv.Neko se rodi beli sretan i sve mu u zivotu ide potaman, a opet neko se cijela zivota zlopati, bori da prezivi. Uostalom cinjenica je da je zivot vrlo komplikovan.

Dok je covjek mlad, uvijek negdje zuri, trci prema postavljenom cilju, pa tako i nas legendarni Barba.

Himzo Hodzic Barba je licnost koja je obiljezila jedno vrijeme koje je bilo satkano od borbe za svoje mjesto pod suncem, predanim sportskim zivotom, bio je idol nas mladih Rogaticana. Mnogo puta je izmamio uzdahe i gromke aplauze stojeci medju stativama nase FK Mladost. Svojim golmanskim bravurama nas je odusevljavao, jednostavno nam je bio primjer u svemu, kao sportista, kao covjek uopste.

Bilo je Barbe svuda, na radnim akcijama i tu je bio visestruki Udarnik, uvijek je imao vremena za  nas mlade. Bio je uzorni radnik u svome TPR-u.
Ovo je samo jedan mali djelic podsjecanja na covjeka koji je svojim odnosom prema svome gradu zasluzio mnogo toga. Ali…

Da zivot moze biti i okrutan pokazuje sadasnje zdravstveno stanje naseg Barbe. Dragi moji Rogaticani i Rogaticanke, nas Barba je obolio, nas Barba ne prepoznaje vise nikoga, pa cak ni rodjeno dijete. Svoje bolesnicke dane Barba provodi u Tarcinu , pored  njega je njegova supruga Fikreta koja se brine o njemu. Evidentno je da gospodji Fikreti nimalo nije lahko, kcerka Dzenana priskace u pomoc i njih dvije cine sve kako bi nasem Barbi olaksali bolest koliko toliko. Cinjenica je da je Barbina porodica u nezavidnoj finansijskoj situaciji, da je novac potreban za lijekove, pelene itd. Ja Vas pozivam da pomognemo gospodji Fikreti i kcerki Dzenani, da im makar malo olaksamo bar sa jedne strane, finansijske.Nadam se da mnogi od Vas dijele moje misljenje da to mozemo uciniti za nasu legendu za naseg Barbu, jer Barba je to zasluzio.

Kontakt telefon Barbine porodice je 033 419 256

 

 

O Barbi smo pisali i na nasem naslovu

 

S TITOM NA BRODU”GALEB”

 

 

Jos jedna prica iz starina koju je zapisao u svojoj knjizi “Fragmenti zivota” nas sugradjanin Hakija Muftic. O nasem Barbi ima jos mnogo toga da se napise a pogotovu sa ovog putovanja koje je bilo zaista jedinstveno.

 

Imao sam prilike u TPR-u  slusati mnogo toga ,licno od Barbe ali ovaj detalj koji opisuje Hakija mi nije bio poznat. Zato ga rado postavljam i vama na citanje.

 

 

Sezdesetih godina proslog  stoljeca drug Tito je, u misiji svjetskog mira, posjetio prijateljske zemlje Afrike i Azije. Na brodu Galeb kojim je plovio u posjetu u sastavu posade broda “Galeb” bio je I Rogaticanin Himzo Hodzic.

Malo je ko bio radostan kao Agan Hodzic iz Rogatice kada mu se jedan od njegovih pet

sinova, Himzo, javio s tada najpopularnijeg broda ” Galeb “, koji je plovio prema dalekoj Aziji.

 

Kao primjeran mornar, Rogaticanin Himzo Hodzic dosao je na ” Galeb, gdje je proveo 26 mjeseci, od 1958. do 1960. godine.

 

Tito je u to vrijeme isao, u misiji svjetskog mira, u prijateljsku posjetu Egiptu, Etiopiji, Indiji,

 

Indoneziji i drugim zemljama. Plovio je “Galebom”, a kao clan posade, Himzo Hodzic je imao privilegiju da vidi sve te zemlje i dozivi zadovoljstvo posmatrajuci velicanstvene doceke, neponovljivu srdacnost i veselje s kojim su gradjani svih tih zemalja docekivali Tita kao prijatelja, kao svjetskog drzavnika, kao istinskog borca za mir u svijetu.

 

 Kad je boravio u Etiopiji, Himzo je iskoristio mogucnost i platio da jedna tamosnja firma posalje vrecu kafe na adresu njegovih roditelja u Rogatici.

 

Kafa je u Rogaticu, prvi put u njenoj historiji u tolikoj kolicini, u kucu Himzinih roditelja stigla u vreci od 60 kilograma – i to prije Himzinog povratka!

 

Himzina mati Pasa obradovala se i nije krila ponos zbog sina. Podijelila je kafu rodbini, prijateljima i svima redom u mahali – nije majka vise oskudijevala u kafi!

 

 Cetiri sina nakon toga redovno su nastavila majci donositi kafu, ali sad onu sto nase prodavnice nabavljaju, a komsije su kod majke Pase nastavile da se okupljaju i sijele!

Komentariši