Pucanj na Mašovića – između rogatičkog Starog Broda i višegradskog naselja Blace

Hitac kojim je pokušana likvidacija istražitelja Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH jeste hitac u čovjeka, ali simbolično je to hitac u istinu, pokušaj da se ubije istina, kazao je na početku intervjua za “Dnevni avaz” Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a. 

 

Pucanj na Maåovića – između rogatičkog Starog Broda i višegradskog naselja Blace

 

 

Pucano na desetočlanu ekipu • Metak iz karabinke 7,9 mm se zabio oko 5 cm od Muhameda Tabakovića iz Slapa, koji je upravljao čamcem s ekipom istražitelja Instituta za nestale i osoblja ICMP-ija

Daanas, nešto prije 13 sati, na lokalitetu između rogatičkog Starog Broda i višegradskog naselja Blace, na desetočlanu ekipu istražitelja Instituta za nestale i osoblja Međunarodne komisije za nestale (ICMP), koja sedam dana po obalama jezera Perućac traži ostatke žrtava ratnih zločina i već je pronašla sedam cijelih kostura i više pojedinačnih kostiju, pucano je iz vatrenog oružja, i to odmah nakon njihovog izlaska iz čamca.
“Zrno se zabilo u klupu sa koje je upravo bio ustao Muhamed Tabaković, oko pet centimetara od njega. Tabaković je iz Slapa i upravlja čamcem. Drugo zrno je uletjelo u pijesak, pored čamca”, kazao nam je predsjedavajući Kolegija Instituta Amor Mašović, s kojim smo razgovarali u 16.45. Do tada još nije došla policija, odmah pozvana.

 

“Teško dostupno”

Portparol CJB-a I. Sarajevo Dijana Janković nam je samo znala reći da je formirana ekipa za uviđaj, da su jedni krenuli čamcem, drugi kopnom: “Mjesto je teško dostupno”, objasnila nam je Janković, što je Mašović opovrgnuo: “Kako teško kada normalno prilaze neka kola. Od nas su udaljeni 400 metara i sve do prije koji minut su gledali prema nama i pjevali.” U 17.30. došla je policija iz Višegrada koja je Mašovića u međuvremenu zvala, objasnivši da ga nisu dobro razumjeli kada im je on telefonirao.
Janković nas je, inače, uputila na istražnog sudiju CJB-a Pale Dragana Ninkovića, koji je rekao da ne zna s kim priča, da pitanje profaksamo i lupio slušalicom. A Mašović nam je opisao: s mjesta gdje se nalaze, na brdu vidi nekoliko kuća. On je uvjeren: “Pucnji su dokaz da su neki, nakon svih napada Špirića, Dodika, Košarca… na Institut, shvatili da je sezona lova na nas otvorena”. Dodao je: “Da se ovako nešto desilo nekom drugom funkcioneru, koji nije Bošnjak, za 15 minuta bi se tu spustio helikopter.” Uviđajna ekipa je došla u 18.20, utvrdila da se zrno, najvjerovatanije ispaljeno iz sela Đurevići, zabilo u klupu 2 cm dubine, da je iz karabinke 7,9 mm.

 

 INTERVJU:

 

Sjetimo se Markala, Tuzle… i tada su žrtve optužene da su same sebe ubijale

 

 

Hitac kojim je pokušana likvidacija istražitelja Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH jeste hitac u čovjeka, ali simbolično je to hitac u istinu, pokušaj da se ubije istina, kazao je na početku intervjua za “Dnevni avaz” Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a.

Pomračeni um

Postoje li indicije ko stoji iza napada na istražitelje INO-a?

– Ja ne mislim da je to neki organizovani pokušaj ubistva. Ali, očigledno je da je taj koji je pucao motivisan političkim izjavama koje se u posljednjih nekoliko mjeseci plasiraju iz Banje Luke, kao i iz kabineta Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, i to u smislu da je Institut antisrpski, da on traži samo nestale Bošnjake…

Kada s najvišeg političkog vrha u Banjoj Luci i u Sarajevu dođu takve izjave, onda se nije čuditi što neko pomračenog uma, koji u sebi nosi zločinačke gene, stavi prst na obarač i puca na ljude koji nose oznake INO-a. Tu su se nalazili i predstavnici Međunarodne komisije, tako da ovaj pokušaj ubistva dobiva još više na značaju.

Izostala je prava reakcija policije. Desetominutni uviđaj ne može se ni nazvati istragom…

– To pokazuje da se od početka želio minimizirati značaj tog incidenta, što se vidi iz činjenice da je još iste noći putem medija plasiran zaključak da se radi o zalutalom metku, koji je neki NN lovac ispalio. Ovdje se ne radi ni o kakvom lovcu. Ovdje se radi o dva jasno upućena hica, prema čovjeku, s namjerom da se on likvidira. To je jasno kao dan. Od samog početka, čim je policija došla, znali su kakav treba biti zaključak uviđaja. To je ono što brine.

Kakva je poruka poslana, prvenstveno Bošnjacima, ali i svijetu?

– Ono što je, prema meni, važno jeste da ni taj, niti bilo koji drugi hitac nas neće zaustaviti. Mi se moramo izboriti za istinu. Ta istina mora biti krunisana pravdom. Ako se pokaže da je neko, a hoće, odgovoran za ove žrtve koje mi vadimo iz Drine, onda će to tako biti, s jednim istražiteljem ili bez njega.

Izostala je reakcija vlasti RS, koje se ni u jednom momentu nisu ogradile od ovog incidenta.

– Oni će se vjerovatno sakriti iza policijskih izvještaja, koji meni zvanično nisu dostavljeni. Ja sam već čuo zaključak da je to zalutali metak. Moguće je da ćemo na kraju, kao što se to dešavalo u nizu drugih zločina, mi kao žrtve biti optuženi da smo krivi za taj hitac. Ne bi to bilo prvi put. Sjetimo se Markala, Tuzle… i tada su žrtve optužene da su same sebi nanosile bol, da su same sebe ubijale. Mene ne bi začudilo da sutra neko iz političkog vrha SNSD-a, ali i opozicionih stranaka, taj incident prikaže kao pokušaj samoubistva nas koji smo radili na tom zadatku.

Pusti snovi

Umjesto da ogradi i osudi incident, premijer tog eniteta Milorad Dodik u posljednjoj izjavi poručuje da je BiH imaginarna zemlja…

– To su već neke političke igre. Dodik i SNSD u pravu su samo u jednom: da BiH zavisi ponajviše ili isključivo od Bošnjaka. Bošnjaci, kao većinski narod, prvi put su u prilici da odlučuju o sudbini BiH. U smislu kakva će ona biti i do kada će ona postojati. Ništa se više ne može desiti u BiH voljom nekog Milorada Dodika. Mogu se stvari usporiti, odgoditi. Ali, dugoročno gledano, ništa na štetu BiH ne može se desiti bez volje njenog većinskog naroda.

Ako Bošnjaci žele da krenu putem koji danas zagovara Dodik, onda je moguće ostvarenje, prema meni, pustih snova Dodika i ljudi oko njega. Ako to Bošnjaci neće, to se nikada neće desiti.

 

Izvor: AVAZ

Komentariši