Otkriveno šehidsko obilježje u Čavčićima

Dana, 01. augusta je otkriveno šehidsko obilježje u Čavčićima. Privilegija je bila biti na ovom veličanstvenom skupu. U prisustvu velikog broja Čavčićana, Žepljaka i prijatelja Žepe prrogram je počeo u 11 sati učenjem sure Jasin. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija

 

 

Otkriveno šehidsko obilježje u Čavčićima

 

Dana, 01. augusta je otkriveno šehidsko obilježje u Čavčićima. Privilegija je bila biti na ovom veličanstvenom skupu, u Barama-Čavčići. U prisustvu velikog broja Čavčićana, Žepljaka i prijatelja Žepe prrogram je počeo u 11 sati učenjem sure Jasin.

 

Nakon što je proučena sura Jasin prisutne je u svojstvu Imama Domačina u ime kolektiva Medžlisa IZ-e Žepa poselamio Šljivar Ef. Edin, koji je pozvao sve prisutne Žepljake i one koji danas nisu bili danas u mogučnosti da budu u Čavčićima da od ovih ljudi čija su imena ispisana na ovim pločama učimo, da učimo našu djecu o životu i djelu ovih plemenitih ljudi, koji su živote svoje dali zarad odbrane vjere, časti i Domovine svoje.

 

Posebno su upečatljive bile ilahije čiji je autor teksta Hadži Enes Hrusto, koje su uistinu kod mnogih pobudile uspomone na neka, sigurno bolja vremana.

 

Prisutnima se također obratio i Kasim Čavčić, koji je u ime inicijativnog odbora za izgradnju ove hajr česme upoznao prisutne o hronologiji izgradnje obilježđja šehidima Čavčića.

 

Na kraju je i Muftija banjalučki poselamio prisutne, koji je čestitao svima koji su doprinijeli izgradnji hajr česme na prelijepo urađenom obiljažju i istakao da su obilježja naši podsjetnici o istini u vremenu koje je iza nas.

 

Hajr česmu su otkrili sva prisutna djeca šehida čija se imena nalaze na ploči.

 

Poslije podne-namaza se nastavilo sa današnjim programom učenjem mevluda u Žepskoj  Džamiji, a ona je bila premala da primi sve one koji su danas došli kako bi prisustovali ovom mubareku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor MIZ Žepa

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši