Najbolji drug mog rahmetli brata Muhameda

Idući našim Podljunom,,zaustavi se vozilo pored mene, mlad i nasmijan insan me upita. Izvini da nisi ti Pava. Jesam, odgovorih malo iznenađen, zatečen, poznato mi lice ali nisam siguran ko je. Poslije kratke stanke mladi insan progovori: Pa bolan Pava, ja sam Dura, Admir Durić, najbolji drug tvoga rahmetli brata Muhameda.

 

U posjeti rodnom gradu

 

Idući našim Podljunom,,zaustavi se vozilo pored mene, mlad i nasmijan insan me upita. Izvini da nisi ti Pava. Jesam, odgovorih malo iznenađen, zatečen, poznato mi lice ali nisam siguran ko je.

Poslije kratke stanke mladi insan progovori: Pa bolan Pava, ja sam Dura, Admir Durić, najbolji drug tvoga rahmetli brata Muhameda.

 

 

U tom momentu su mi pomijesana osjecanja, drago mi sto Adka vidim nakon toliko godina, ja ga se sjecam kao malog djecaka, a sada stoji ljudina ispred mene. Film se mota unazad i sjecanja na njega kao dijete i na mog rahmetli brata, na njihovu bezazlenu igru i druzenje, na njihove djecacke nestasluke.

Taj trenutak dok sam bio u filmu sjecanja i segmenta tog dijela zivota me dobro uzdrmao, ali se pribrah pa pozvah svoga komsiju na kahvu u Podhrid.

U mojoj avliji prica se otvorila nadugo i nasiroko. Adku drago da sada zna da u Podhridu ima povratnika, da smo tu i da moze da didje kad god hoce i da ima kod koga doci.

 

 

Taj dan Admir je bio u misiji obilaska sviga rodnog grada, vodeci svoju djecu sa sobom, pokazujuci im gdje je rodjen i gdje je zivio.

Admir je ozenjen i ima dva sina i dvije kcerke. Sinove Tarika i Haruna, kcerke Lejlu i Edinu. Supruga Edina je rodj.Omeradzic iz Kljuca, trenutno ostala u Americi sa sinom Harunom.

 

Prica Adko da je molio svoju nenu Umiju da ide sa njim u Rogaticu, ali zbog zdravstvenih razloga nije mogla doci. Ja mu u sali rekoh Bolje je sto nena Umija nije dosla jer bi morao platiti ceh za onu njenu ceteniju. Adko se nasmija i rece Ne brini se, neni smo procitali pricu i ona se od srca nasmijala.

Adko je sin naseg Safeta, starog i dobrog ugostitelja. Inace svi Durici, su u Americi u Micigenu u gradu Grand Rabic, neka mi oproste ako nisam tacno napisao naziv grada. Sa Admirom su i njegovi roditelji, amidze Avdo i Muzafer sa porodicama.

 

 

Nase druzenje je trajalo par sati ali brzo prodje u evociranju uspomena na Rogaticu i Rogaticane. Otisli su Durici i Podhrida sa obecanjem da ce opet doci.

Ovom prilikom zelim se zahvaliti Admiru i njegovoj djeci na posjeti te mahsuz poselamiti njegove roditelje, njegovu suprugu, njegove amidze Avdu i Muzafera kao i njihove poridice.

 

Hvala Vam komsije Durici, da Vas dragi Allah pozivi i da Vas daruje svakim dobrom.

Komentariši