BAJRAMSKA ČESTITKA-PORUKA

U prirodi čovjeka je da voli i da željno očekuje dane u kojima će ispoljiti svoju radost i veselje,zajedno sa svojom porodicom.

I upravo zbog tog porodičnog radovanja,iako je bajram dan veselja i radosti,on ipak u mnogima pobuđuje osječaje tuge i žalosti.Na bajram,draga bračo,mnogi plaču zbog činjenice da ga dočekuju bez svojih najmilijih.

Koliko će i ovaj bajram biti plačnih majki, zato što nisu sa svojim sinovima,djece što nisu sa svojim očevima,supruga što nisu sa svojim muževima,sestarai i brače što nisu sa svojom bračom i sestrama.No mimo ostalih,svakog bajrama to napominjemo i stalno to moramo napominjati,šehidske porodice su naša stalna briga i prve u prioritetu naše pažnje i bratske saosječajnosti.

 

Ublažimo im bajramsku tugu našim zijaretima,prigodnim hedijama,nasmijanim licima i krajnjom brigom  za razumjevanje njihovih potreba.

 

Posebnu pažnju pokažimo prema jetimima,jer su njihova srca najranjivija.Dok se ostala djeca sa svojim očevima raduju bajramu i njegovim čarima,jetimi bajram dočekuju potišteni i tužni što i oni nisu uz svoje očeve.Pokazati milost i pažnju prema njima ubraja se u velika i Allahu dž.š. mila djela.Allahov Poslanik s.a.v.s. je govorio da neće dotaći džehennemska vatra ruku koja pomiluje kosu jetima,kao i to da će Poslanik a.s. i skrbnik siročeta zajedno biti u džennetu.

 

Isto tako,bajram je ,bračo moja, idealna prilika da poboljšamo naše međuljudske odnose,obzirom da su isti na jako nezavidnom nivou

 

S toga,iskoristimo ove bajramske dane, obiđimo one koje rjetko obilazimo, rukujmo se  s onima ćiji dodir rjetko osjetimo, razmjenimo bajramske ćestitke s onima skojima rjetko komuniciramo, i upučujmo u ovim danima, u kojima Allah dž.š. nagrađuje,dovu Gospodaru i zamolimo Ga da;

 

-očisti naša srca,

-da ih učini osječajnim i zbliži ih ,

-da nam daruje još mnogo ramazana,

-da nas spasi zavisti,nasilja i neprijateljstava,

-te da nam Uzvišeni Allah bude jedini zaštitnik i jedini pomagać,,

                                         

  A M I N

Svim rogatičanima u zemlji i našoj dijaspori želim sretne i berićetne bajramske dane,rječima;           

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

 

 

 

 

                                                                     V.D. GLAVNOG IMAMA MIZ ROGATICA

                                                                                          Amel ef. Kozlić

Komentariši