Kod Sutka i Amele

Babin Do-Bjelasnica, srijeda 11 avgust 2010

Danasnji dan je bio posebno ispunjen posjetama. Prije podne sam bio sa Hadzijom i Nazom u posjeti nasem Barbi i njegovoj porodici a vec u dva popodne imam zakazano sa nasim Sutkom u Babinom Dolu na Bjelasnici, tacnije kod hotela Marsal. Esma ce sa Rusmirom i Sumejom predvece na sijelo kod ratne drugarice u Sarajevo. Ja cu da malo odmorim al ce mi vec sutra biti zao sto i ja ne podjoh, kad mi ispricase kako im je lijepo bilo. Iako ne poznajem ljude poruceno mi je da sledeci put moram i ja poci, pa tako i obecah…

Mislio sam da ce na Bjelasnicu sa mnom samo Sumeja i iznenadih se kad rekose Rusko i Belmo da hoce i oni. Ipak cu kasnije saznati da je glavni razlog to sto im je prahnulo da rucaju na planinskom vazduhu uzivajuci u ljepoti ove nase Bosanske planine, ljepotice.
Stigli smo malo ranije jer nam i ne treba neg nekolke minute od kuce u Hadzicima. Sumeja se odmah prihvati onih klackalica i tobogana pored hotela pa i mi krenusmo za njom.
Domalo stize i nas Sutko. Naravno radi se o Suadu Kurtcehajicu sa kojim sam, ima vec neko vrijeme, ponovo uspostavio kontakt. Iako su prosle tolike godine od agresije jos uvijek se uspostavljaju pokidane veze.
Sutko stize sam sto me malo iznenadi jer sam ocekivo da ce biti i njegove kcerke, Nedzla i Tajra, sa njim. Upitasmo se srdacno i Sumeja ga odmah pita a gdje su seke koje je upoznala preko slika i ovo ce im biti prvi susret uzivo.
Tu su negdje igraju se sa rajom pa cemo ih ici potraziti.
Tek tad mi isprica da on i njegova Amela imaju kupljen apartman ovdje blizu Marsala. Znao sam za stan na Skenderiji ali za ovo ovdje nisam. Otici cemo poslije i do apartmana da se vidimo i sa Amelom kad dodje sa posla.
 

Sutko ima zvanje doc.dr. i radi kao profesor na Fakultetu politickih nauka. Dionica ima u vise firmi i medju najacim je dionicarima BH Telekoma i napravio je veliku karijeru i direktor je najviseg nivoa posrednicke agencije WVP koja radi za vise osiguravajucih kuca. Suvlasnik je Eurohaus brokerske kuce koja je po obimu poslovanja najaca na trzistu Federacije od nastanka berze a suvlasnik je i Drustva za upravljanje fondovima Eurohaus invest. Sutko i Amela su takodjer vlasnici agencije za poslove sa nekretninama SANT 719).
Amela je inace inzinjer zastite na radu i radi u Elektroprenosu.
Njih dvoje maksimalno provode vrijeme ovdje na Bjelasnici pa me njihov zivot podsjeti na neke prijasnje serije sa televizije. Zive jako lijepo i usjeli su pravo dobro u zivotu…

I tako poslije susreta i kratkog caskanja krenusmo prema restoranu dole u polju gdje ce djeca i rucati a usput cemo potraziti i Sutkove scerke. Posjedismo neko vrijeme, djeca ostadose a ja i Sutko krenusmo malo u setnju uzbrdo skijaskim stazama da napravimo koji kilometar. Pitam ga za buraza Svejka i veli mi da je i on u Sarajevu sa porodicom, da se dobro snaso i da zive lijepo. Naravno drago mi je cuti za mog dobrog izvidjaca Svejka. Iako je on skolski sa mojim mladjim bratom rahmetli Cajetom ipak smo drugovali dosta vremena sa izvidjacima pocev jos od logorovanja na Tjentistu u ljeto ’79 mescin kad smo imali cast da obezbjedjujemo binu kada je drug Tito drzo jedan od svojih zadnjih govora…

Sa Sutkom naravno najvise vremena provedoh u razgovoru o Staroj Rogatici i nasoj raji, naravno najvise o nasim skolskim drugovima odnosno nasoj generaciji rodjenoj ’62 i godinu, dvije gore, dole. Vratismo se u ona po nas bezbrizna i dobra vremena. Mada i sada zivimo obadvojica lijepo sa nasim porodicama ipak su ona stara vremena ostala duboko urezana u nas. Vremena kada smo kao srednjoskolci odrastali u ozbiljne ljude. Mislim da smo svakoga iz te nase generacije spomenuli i uglavnom smo zajednicki znali sta je i gdje je ko. Onima koji nisu vise medju nama smo predali rahmet.
Dalje mi je prico Sutko o svojoj terapiji gladovanja odnosno posta na vodi i sokovima, i on je ubijedjen da takav jedan post moze pobijediti svaki karcinom.
To neznam ali znam da taj njegov post njemu pomaze da zadrzi izvanrednu liniju i da izgleda puno mladje nego je stvarnost.
Kasnije kad smo se vratili otisli smo skupa sa djecom kod njega u apartman jer se javila njegova Amela da je stigla sa posla. Obradovah se i susretu sa Amelom kao uostalom sto se obradujem susretu sa svakim iz nase lijepe Rogatice.
Amala ista ko prije vesela i prijatna nudi nas svim i svacim pa hoce cak i rucak da postavlja.
Provedosmo jos neko vrijeme u caskanju sa nasim Kurtcehajicima i bijase vrijeme da krenemo.
Naravno moradoh obecati da cu ponovo navratiti ali na Amelino insistiranje sa mojom Esmom. Obecah.
Zahvalismo se na druzenju, iciramu i krenusmo sa Bjelasnice preko Igmana za Hadzice…

 


Hotel Marsal

 


Rusko, Sumeja i Belmo


Ja i Sutko

 


Ja i Sutko

 


Nedzla i Sumeja

 


Nedzla i Sumeja

 


Mala raja

 


Sutko i mala raja

 


Sutko, ja, Belmo i Rusko

 

Sutkove slike sa Rogatickog sijela


Emina (Azrina scer), Tajra, Nedzla i Elma (Azrina scer)

 


Sutko i Amela

 


Sutko i Amela

 


Sestra i brat: Azra i Sutko

 


Sutko sa surom hadzi Asimom Vrazalicom

 


Elma sa nanom Mahijom

 


Amela, Azra i teta Mahija

 


Brat i sestra: hadzi Asko i Amela

 


Duet: Sutko i Abid

 


Lemezan

 

 

P.S. Pricu sam doradio 15.12.2010 god. iz razloga sto sam dosao do vise podataka o Sutku i Ameli.

Komentariši