Džikijada 2010

 

Goražde, Ustikolina, nedjelja 25 juli 2010
Bijaše još prije podne u subotu 24 jula kad stigosmo kući u Hadžice. Iza nas je dvadesetak sati vožnje i skoro 1700 kilometara. Umora iako je mozda bilo u putu, samim dolaskom nestaje. Doduše više ne vozim sam pa imam i ja vremena za odmoriti tokom vožnje. 

 

 

Istovaramo stvari, cistim auto i pocinje sredjivanje za svadbu. Vremena nemamo puno jer svatovi dolaze vec u jedan popodne po mladu. Udaje se Esmina amidzicna Armina i svadba je podesena tako da i mi mozemo prisustvovati.
Stizu svatovi, obavlja se ceremonija kod mladine kuce i nas nekoliko blizih polazimo u pratnju mladoj. Pravac opcina Novi grad na drzavno vjencanje, odmah poslije u dzamiju na Otoci na vjersko vjencanje. Tako mora haman po zakonu. Onda kruzenje malo sa autima do mladozenjine kuce pa poslije pravac hotel negdje na Stupu. Mi sa mladine strane trebamo biti sve dok se torta isijece, pojede i odmah poslije da idemo. Kazu po obicaju netreba da vidimo darivanje mlade pa ja kontam a sta ce mo mi onda sa nasim poklonima. Medjutim dobri neki ovi mladozenjini pa nas pozvase da ostanemo sve dok veselje traje.
Hele tako i bijase al ipak ugrabismo da odemo prije metle. Ali mi zato vazdan i svu vece festajuci ne naompade da zovnem moga roleta Irfu da se dogovorimo za sutra…

A sutra jos jedna festa.
Kako me moj Role pozva, jos ranije ovdje na nasoj rogatica.com, da i ja dodjem i ispunim svoju zelju da se vidim sa dosta nasih dragih rodjaka, tako ja i odlucih doci.
Oko neka doba zovem Roleta na mobitel da vidim ukolko polazimo. Kontam ljeto je dugi dani pa necemo bas ni raniti. S druge strane sekretarica Munira mi saopstava da su oni vec skoro stigli na odrediste, tacnije vikendicu naseg rodzaka (Irfinog amidzica Abdulaha) a koja se nalazi gore prema Ustikolini gledajuci od Gorazda.
To me ne pokoleba i ja velim da ja krecem sad odmah i samo se dogovorismo da ih prozovem kad budem u Vitkovicima pa da izadju nacestu pred mene…
Kontam kud cu, gore prema Trnovu i dalje mi je blize al da mi je opet da vidim malo Rogaticu jer nisam bio od maja.
Okrenem preko Sarajeva pa dalje za Gorazde preko Rogatice. Uzivam u prelijepom krajoliku, slusajuci laganu muziku i vozeci polahko. Polahko jer znam da policije ima svakud i da ih privlaci zuta boja mojih registarskih tablica.
Nejse, stigoh ja u Vitkovice, prozvah Roleta i krenuh u pravcu Ustikoline.
Vidim Roleta pored ceste pa mi on naisareti gdje trebam skrenuti.

Poselamih se sa njim a onda i sa svim ostalim rodjacima Dzikama. Doduse ima i drugih prezimena, zetovskih.
Prvi put sam ovdje na Abdulahovoj vikendici ali se nadam ne i poslednji jer sam bio toliko ocaran prvim dojmom, odnosno ljepotom zelenila i uredjenosti samog imanja, slobodno mogu da kazem.
Vesela rodjacka lica od kojih mnoga nisam video pozadugo, pozadugo makar uzivo.
Naravno neki od rodjaka su bili sprijeceni da dodju na famelijarno okupljanje pa mi bi zao sto i njih nisam vidio.
Omladina u jednoj vikendici a ozbiljniji u drugoj i nuto sad ispade ko da omladina nije ozbiljna.
Ja hocu malo da popricam sa starima a hocu bome i sa omladinom. U dusi sam ja jos sa njima ali me zezne samo kad se pogledam u ogledalo…

Normalno svima sam se obradovo a i svi meni, Bogami.
Al i sad vidim umiljato i veselo lice tete Nure kad me vidila. Osjetio sam svu majcinsku ljepotu, umiljatost i dobrotu kad me zagrlila i poljubila. Imo sam osjecaj da nije mogla da me se nagleda . Teta Nura je sestra od Ahme Dzike a oni su opet dvoje od vise djece Majke Vezirahanme. A Majka je opet rodjena sestra mog dzede Salihbega Cengica.
Pa sad ti vidi kakvi smo rodjaci ja Irfo.
To ti je sa jedne strane, a sa druge su nam nase majke rodjene sestre.
Mozel biti bliza famelija pa nek onda nikoga necudi sto se mi, pogotovo zadnjih godina, intezivno pazimo i druzimo. Ako nisam u Bosni onda smo makar svakodnevno u kontaktu ovdje na nasoj stanici a tu je i msn.
Moram napomenuti kako mi ljetos rece rodjak Ahmo.
Kaze mi da sam najbolji u Cengica zato sto obilazim fameliju kad i kolko god mogu.
Kontam toliko godina poslije agresije i naseg rasula po dunjaluku valjda je vakat da se famelija pocne bolje paziti i obilaziti. A sad postoji i ovo cudo od kompjutera, tu je i nasa rogatica.com pa znamo gdje je ko…

Malo popricaj sovim malo sonim, malo oko Dine i njegovog ribarenja, malo lopte na pijesku pored Drine, malo somladinom… i vrijeme proleti ko dlan od dlan.
Polahko se selamimo sa onima koji prvi odlaze a mi ce mo sa Dinom i njegovom suprugom jos kod njih na kahvu u Gorazde. Kupili su onomad kucu pa da vidimo kako su je sredili.
Prelijepo Bogami, a pored kuce pogolema ali mlada tresnja. Veli Dino da je krupna ko ista, slatka i nece crv u nju pa veli ako imamo gdje kakve divljake tresnje da nakalemimo.
Porucim ja mom badjanu u Brdzane da mi njegov najstariji sin Mume nadje u jesen dvije mlade divljake tresnje i da ih posadi kod nas kuci u Hadzice. Uz to hoce i dedo Mumin da kalemi jabuke i kruske pa ce biti mive, ako Bog da.
Sad kad ovo pisem divljake su presadjene i kad bude vrijeme kalemljenja valja mi dobaviti grancice za kalem od Dina i da to Mume nakalemi ako Bog da…
Poslije kahve poselamismo se i podjosmo nazad ali prvo idemo u Tekiju da naberemo malo zeleni iz basce. Naompade mi da sam se tada odusevio Munirinom cvijecu oko kuce u Tekiji pa je zamolih da mi ostavi sjemena. I za to mi je Role javio da je Munira odabrala i ostavila mi cvijetno sjeme.
Poslije jos malo svratismo u Rostiljnicu na Topliku i krenusmo dalje.
Na Otoci se poselamismo bibikanjem, oni skrenuse kuci a ja nastavih dalje za Hadzice…

 


Ispracaj mlade u Hadzicima


Vjencanje u opcini Novi grad


Nasa ekipa: Jasna, Belma, Nermina, Edin, Edin Ismic (cuci), Elvira, Zejnil, Sumeja, Amidza, Esma i ja


Vjencanju u dzamiji na Otoci


Mlada i Sumeja


Treslo se drmalo se: …Nermina, Sumeja, Esma, Zejnil, Belma, Elvira, ?, mlada…


Moja scera Sumeja i ja


Dino i tetak


Dino
I ovaj nas “drinski alas” je cesto sa nama ovdje na nasoj rogatica.com.
Uglavnom je tu na kratkim porukama koje doduse mogu citati samo registrovani clanovi i to pod uslovom da su u tom momentu logovani na stranici.
Susret sa njim mi je bio jako drag i ujedno srdacan jer se nismo bili vidili jedno duze vrijeme…
Malo gore uzvodno na drugoj obali Drine se vidi turisticko naselje, ili je bolje reci bungalov naselje, “Ada” kod Ustikoline.
Kazu da organizuju i splavarenje Drinom pa nebi bilo lose i to jednom doziviti, ako Bog da…


Oaza mira i tisine na vikendici pored rijeke Drine: Irfo na ljuljasci.


Fudbal na pijesku a na drugoj obali Drine je Ada


Na ljuljasci: Dino sa suprugom i Irfo, stoji pored jedan od zetova


Nas domacin: Abdulah


Sve pod kontrolom isto ko u Masinskoj skoli gdje je on direktor: Abdulah


Almasa


Sa najstarijima: Tete Nure muz, ja i Ahmo Dziko


Moj Role i ja


Slikanje pred slikanje: Munira


Kruske i ja


Tarik, Huso, Edib i Ahmed


Zetovi i Irfo


Svi prisutni


Jabucica u prvom planu


Clan nase stranice: Kika u prvom planu


Ahmo sa potomcima:
Almasa sa sinom Farukom (stoji iza nje), scerkom Lejlom (cuci).
Irfo (cuci) i njegov sin Edib (stoji iza njega).
Ahmed (stoji desno na slici a sin je rahmetli Alije).


Irfo


Munira i Irfo


Ja i krastavica


Irfo i krastavica


Ja u Tekiji


Irfo i Munira ispred svoje kuce u Tekiji

 

Komentariši