Gdje su nestali Rogaticani ???

Pitanje „ Gdje su nestali Rogaticani ???“  se vec dugo postavlja ali na njega  jos uvijek nema odgovora. Ovo  pitanje povlaci za sobom jos na desetine drugih pitanja na koja  takodjer niko ne  moze pouzdano odgovoriti.

 

Zasto je to tako i zasto se jako malo o ovome pise i govori ?

 

 

 

Obicno se pomenu zrtve i nestali jednom godisnje, na dan masakra u Rogatici 19.06.1992. godine, i to je sve. Ovaj put ih spominjemo jednim drugim povodom koji je uslijedio na osnovu teksta objavljenog na opstinskoj stranici rogatica.net. Nije na toj stranici nista napisano o nestalima. Rijec je o manifestaciji koja je krenula, odakle bi drugo nego, iz Beograda, Kraljeva, Visegrada i nekih drugih gradova Srbije i RS-a.  

Naime u Rogatici, u galeriji Radenko Misevic, je otvorena petodnevna izlozba “Stratista i grobnice srpskog naroda u BiH od 1992 do 1995. godine”.  Ovom manifestacijom se zele pozvati svi nadlezni  da pocnu slusati, shvacati i rjesavati pitanja skidanja anateme sa srpskog naroda. Drugim rijecima optuzivanjem onih drugih putem medijskih lazi zele se protuofanzivom ponistiti srpski zlocini na nasoj opstini i time skinuti anatema sa rogatickih Srba.

Anatema sa srpskog naroda se moze skinuti samo istinom , priznanjem pocinjenog zlocina i kaznjavanjem odgovornih za pocinjeni zlocin. Drugog nacina nema a ovakvi pokusaji samo produbljuju jaz izmedju naroda i prave nepremostive provalije. Jer da ima drugog nacina Njemacka bi to svakako uradila kako bi sa sebe skinula krivicu one fasisticke Njemacke. Posto drugog nacina nema, Njemacka je svoje zlocine priznala i duboko se poklonila zrtvama fasizma.

Ocigledno je da je takav cin, kojim bi se i stvarno skinula anatema sa srpskog naroda, u blizoj buducnosti nemoguc, nego se upravo suprotnim djelovanjem politickih oligarhija zeli narod satjerati u torove a onda politickim igrama manipulisati. Nista novo, sve je vec poznato.

 

A sta su cinjenice koje se presucuju od strane rogatickih Srba a sve manje se spominju i od strane rogatickih Bosnjaka. Ovo drugo je jos bolnija cinjenica koja rogatickim Bosnjacima ne sluzi nimalo na cast.

 

Po popisu stanovnistva iz 1991. godine na opstini Rogatica je zivjelo:

 

–          Bosnjaci –Muslimani 13209 ili 60,10 %
– Srbi- Pravoslavci 8391 ili 38,18 %
– Hrvati – Katolici 19 ili 0,09 %
– Jugosloveni 186 ili 0,85 %
– Ostali 173 ili 0,78 %

 

U agresiji na BiH je po nasim evidencijama na podrucju opstine Rogatica, koje nisu jos konacne, ubijeno i poginulo 1359 Bosnjaka. Od ukupnog broja poginulih nema tacnih podataka koliko je nestalih Bosnjaka na podrucju Opstine Rogatica. Na pocetku se pretpostavljalo da se radi  oko 35 % nestalih  ali posto niko o tome vise ne govori, moze se reci da skoro vise niko i ne trazi nestale, taj broj je danas nepoznat.

Dakle, od ukupnog broja Bosnjaka na osnovu popisa iz 1991. godine ubijeno je ili poginulo 10,3% bosnjacke populacije na podrucju opstine Rogatica .U ovom procentu je veliki broj civila medju kojima ima i mnogo djece. Ovaj veliki procenat nas obavezuje da se prema zrtvam odnosimo sa velikim postovanjem i da sve ucinimo da se tijela nestalih pronadju i na dostojan nacin pokopaju.

 

A sta mi cinimo po tom pitanju???

 

Nista.

 

Rogaticani, osim pojedinacnih izuzetajka, vise ne traze svoje nestale. Nikada nije ni pokusano da se osnuje udruzenje koje bi na organizovan nacin pokusalo da dodje do istine. Pojednacni pokusaji su osudjeni na neuspjeh. Cak se ne koriste ni podaci anonimnih prijava od strane Srba koji su bar na taj nacin zeljeli  umiriti svoju savjest. Ocigledno je da nesto ne stima sa bosnjackom politikom, kako ukupnom tako i lokalnom ukoliko se uopste moze reci da se ikakva lokalna politika Bosnjaka na opstini vodi. Sve je podredjeno licnim interesima koji su na prvom mjestu.

Nasa stranica je prije dvije godine dobila podatke o potencijaloj masovnoj grobnici u Rogatici. Sve podatke sa slikama smo putem e-mail proslijedili gospodinu Amoru Masovicu. Ubrzo je uslijedila posjeta tom terenu gdje je konstatovano da se radi o sirokom podrucju i da se treba pokusati lokalizovati na najuze podrucje a zatim izvrsiti istragu.

Na tome se i zavrsilo. Ocigledno je da je bosnjacka politika svojom politckom trgovinom  ukalkulisala i rogaticke zrtve. Nekome nije u interesu i na bosnjackoj strani da se dodje do istine. Uz duzno postovanje prema gosp. Amoru Masovicu koji je puno ucinio na planu otkrivanja masovnih grobnica u BiH, ostaje nam da cekamo da se poklope interesi politike i da na red dodju nestali Rogaticani. U prilog ovome ide i totalna nezainteresovanost rogatickih Bosnjaka po ovom pitanju.

 

Dok Bosnjaci, zabavljeni sami sobom , cekaju, drugi cine sve da do istine nikad ne dodje. Poznata srpska krilatica “Nema tela, nema dela” kruzi i sve su prilike da ce rogaticki zlocini i zlocinci ostati nekaznjeni. Ako nema nestalih onda nema ni zrtava. To je logika na kojoj se godinama ustrajava i na putu je da zbog nase neaktivnosti potpuno uspije. Od masovnih zlocina optuzeni su samo Paunovic, Perkovic i Ljubinac.

 

A gdje su ostali??

 

A do tada ce se i dalje na podrucju grada graditi spomenici poginulim junacima otadzbinskog rata.  Poginulih i ubijenih na drugoj strani kao da nije ni bilo. Nijednog obiljezja  o stradanju Bosnjaka na podrucju grada Rogatice nema. Kao da se nista nije ni desilo . Zato nam nisu krivi Srbi.

Oni jednostavno svojom politkom  koja je diktirana ponovo iz Beograda zele protuoptuzbama zasjeniti svoje zlocine. I nece biti cudo ako se uskoro pojave spiskovi koijma ce se poceti optuzivati Bosnjaci koji su se usudili braniti od cetnickog terora i kojima ce se pokusati utjerati strah da vise ne mogu posjetiti rodno mjesto iz koga su etnickim ciscenjem protjerani. Nista novo, jer su na nivou drzave zbog tajnih spiskova i optuznica na meti takve velicine kao sto je gosp. Jovan Divjak, gosp. Ejup Ganic i ostali.

 

A za 20 godina ce prica o Bosnjacima u Rogatici biti zavrsena. Nicim se nece moci vidjeti da su u tom mjestu zivjeli Bosnjaci. Svjedocice jos samo stara groblja i poneki napisani tekst onog ko prezivi.

 

Pitanje je samo, a ko ce to citati?

 

 

U nastavku pogledajte par slika potencijalne masovne grobnice u Rogatici koja ni do danas nije istrazena iako se za nju zna vec dvije-tri godine. Mjesto lokacije namjerno nije navedeno a svi podaci su poslani komisiji za trazenje nestalih:

 

Komentariši