Apel za pomoć: TIMA PAVICA

– Pavica Asim i Tima su prije rata radili u TPR-u, oboje kao pravnici.

– Tima je ratni period provela u srednjoj Bosni, gdje je i dočekala kraj rata.

– 1997 godine kod Time konstatovano oboljenje srčanog mišića..

– Dobiva donaciju da se operiše u Saudijskoj Arabiji. Odlazi na dalek put zajedno sa suprugom Asimom – Pavom…

– U S. Arabiji prije operacije doživljava trostruki moždani udar i umjesto planiranih mjesec, dva ostaje godinu dana. 

– Izgubila je funkciju lijeve ruke, lijeve noge koja funkcioniše uz pomoć štapa, vid desnog oka je znatno oštećen, a prisutni su znaci paralize lijevog nerva facialisa….
– Iako je 100 % -tni invalid deložirana je 18 puta 

Društvo onako kakvo i jeste nema razumjevanja za ovakve slučajeve pa su Tima i Asim ubrzo ostali bez posla

Izgleda da su poslije 13 godina borbe odlučili da svoju priču podjele sa nama, sa nama od kojih očekuju razumjevanje i bratsku, sugrađansku pomoć. Pročitajte ovu potresnu životnu priču…. 

 

Apel za pomoć:

Tima Pavica

 

Pavica Asim i Tima su prije rata radili u TPR-u, oboje kao pravnici. Zbog agresije koja je zadesila našu državu i naš grad Tima je morala napustiti Rogaticu i prognanični život nastaviti u srednjoj Bosni, gdje je i dočekala kraj rata.

 

Tima je počela razmišljati o miru i borbi za stvaranje vlastitog doma, sa toplinom i nježnošću koju priželjkuje svaka porodica. Svi planovi i nadanja ubrzo su pali u vodu kada je kod Time konstatovano oboljenje srčanog mišića i preporučena hitna operacija.

Tima ni tada nije gubila nadu, da će jednog dana stvoriti svoje “gnjezdo”, svoj dom gdje će odgajati svoje dijete i živjeti sa svojim Asimom. Ubrzo su našli donatora koji će uraditi operaciju i koji će snositi sve troškove operacije.

Sreći nije bilo kraja. Nada u uspješnost operacije i povratku u normalan život učinili su je jačom i snažnijom. Počela je odbrojavati dane i minute kada će doći taj dan, dan operacije.

I vrijeme polaska se bližilo munjevitom brzinom. Pripremila je sve papire, sve dokumente, pasoše. Sve je bilo spremno za put u Saudijsku Arabiju gdje će se izvesti ova operacija.

Po dolasku u S. Arabiju tokom pripreme za samu operaciju Tima dobiva moždani udar i to kako reče trostruki. Pošto je bio planiran relativno kraći boravak u Saudijskoj Arabiji i povratak kući, sama sitauacija se nenadano zakomplikovala. Sada su ljekari i medicinsko osoblje morali Timu liječiti i pripremiti je za operaciju radi koje je i došla u S. Arabiju. To se i dogodilo i Tima je operisana i ugrađen joj je metalni zalisak u srčani mišić.

Nakon godinu dana Tima se sa svojim suprugom vratila iz Saudijske Arabije, operisana ali i sa novom dijagnozom od posljedica moždanog udara. Izgubila je funkciju lijeve ruke, lijeve noge koja funkcioniše uz pomoć štapa, vid desnog oka je znatno oštećen, a prisutni su znaci paralize lijevog nerva facialisa….

Prve tri godine Tima je išla na fizikalne terapije, koja je bila izuzetno skupa i koja je tražila nesebičan angažman cijele porodice, kako moralno tako i materijalno.

U prethodnom periodu iako je 100 % -tni invalid deložirana je 18 puta. Sav teret Timine bolesti umjesto države i društva preuzeo je njen suprug Asim. Društvo onako kakvo i jeste nema razumjevanja za ovakve slučajeve pa su Tima i Asim ubrzo ostali bez posla. Pored Timine bolesti i Asim je doživio traume, te težak lom i operaciju lakta, teško oboljenje kičme…

Sin je zbog ove nenadane sitauacije i bolesti majke morao odrastati kod bliže rodbine. Tako da je i njegovo dijetinjsto umjesto topline i ljubavi majke i oca išlo u sasvim drugom pravcu. On je danas već odrastao mladić svjestan sitaucije u kojoj se nalaze njegovi roditelji, tako da ovaj momak sam snosi troškove svog studiranja tako što preko dana ide na studije, a poslije podne i navečer radi…

– Tima ima najmilniju invalidsku penziju od 296 KM i ima oko 300 KM na njegu druge osobe, od tog iznosa opet administracija uzme 10% tako da ona na ruke primi 550 KM.

– Tima i Asim su poslije 18 deložacija našli neki stanćić kod privatnika i to plaćaju 200 KM mjesečno.

-Tima bi trebala 2 puta godišnje ići u banju, ali to naravno košta. Za ovih 13 godina samo je jedanput otišla na banjsko liječenje a banjske troškove je snosilo Udruženje invalida.

– Tima bi trebala bar jedanput mjesečno ići na fizikalne terapije ali i to košta. Prve tri godine je koristila redovno fizikalne terapije ali zadnjih 10 godina nije otišla ni na jednu fizikalnu terapiju radi lošeg financiskog stanja…

– Tima ima propisana lijekove ali ih ne može koristiti jer sve košta. Redovno koristi Volfaren za srce a lijekove koje bi trebala stalno piti Varfarinum 200 mg i Ambene kupi ponekad. Da ovdje ne spominjemo tablete za smirenje, vitaminske i druge popratne tablete koje bi trebala piti a ne pije ih opet isključivo radi loše financisje situacije.

Kao što i sami vidite dragi Rogatičani, dragi Bošnjaci ovoj porodici trebamo pokazati da smo uz njih. Svako od nas može izdvojiti jednu skromnu svotu, a to će ovoj čestitoj i poštenoj familiji dobro doći. 

Trinaest godina oni vode bitku za život, za opstanak. Nikada nisu tražili ništa, sami su se snalazili.

Kako? To samo oni znaju.

Izgleda da su poslije 13 godina borbe odlučili da svoju priču podjele sa nama, sa nama od kojih očekuju razumjevanje i bratsku, sugrađansku pomoć..

Pa pružimo im ruku i pomozimo im – neka osjete da nisu sami!

Kako pomoći:

Adresa:
Tima Pavica
Ul. Drinska 116
Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Mobil: 061 597 182

Uplate iz inostranstva:
HYPO ALPE – ADRIA Bank D.D.
Adresa banke: Kneza Branimira 2 B – Sarajevo
Primalac: Tima Pavica
SWIFT CODE BANK: HAABBA22
IBAN: BA393060123792156861

Uplate u BiH:
HYPO ALPE – ADRIA Bank D.D.
Adresa banke: Kneza Branimira 2 B – Sarajevo
Primalac: Tima Pavica
Transakciski račun: 306115-37728362-04

 

 

 

 

 

Komentariši