Arnela Konaković, porijeklom Rogatičanka

Arnela Konaković – Ruska agentica u američkom filmu Pod novim imenom Arnella Connell predratna sarajevska pjevačica snimila je film za rusko tržište u kojem salutira s kapom partizankom. Izdala je i CD s romskim pjesmama uz koji je lansirala priču o srodstvu s grofom Drakulom. Njen sin snimio je više filmova a predstavljen je kao potomak Davida Crocketta. Inače porijeklo Arnele Konaković je iz Rogatice…. 

Sarajevskoj pjevačici Arneli Konaković predviđali su sjajnu karijeru. Da nije bilo rata možda bi postala slavna jednako kao Severina. No uslijed dramatičnih okolnosti Arnela je kao izbjeglica započela novi život u SAD-u. Ubrzo nakon dolaska u Ameriku rodila je sina.

Prema šturim informacijama njezin početak u Obećanoj zemlji bio je vrlo trnovit. Kako su godine prolazile njezino ime sve je više na ovim prostorima padalo u zaborav. Spomenuta je u leksikonu YU mitologije i to kao predstavnica BiH na dvije Jugovizije. U duetu s Narcisom Vučinom, autorom hita Jazz.ba, nastupala je 1990. s pjesmom “Sitna kiša padala”. Zahvaljujući Youtubeu nostalgičari za tim vremenim i danas mogu vidjeti ne samo njihov zajednički nastup već i spot u kojem Narcis glumi mornara a dugokosa atraktivna crnka Arnela njegovu brodsku dragu. Rat je već počeo kad se u Beogradu održavala zadnja Jugovizija 1992. bez predstavnika Slovenije, Hrvatske i Makedonije a na kojoj je Arnela bila trećeplasirana s pjesmom “Prva noć”. Nakon što je s legendom sevdaha, pokojnim Omerom Pobrićem, snimila duet “Kraj tanana šadrvana” mnogi su u njoj vidjeli čak i buduću bosansku kraljicu sevdalinke. Svirala je klavir i gitaru a u BiH se pamti i njezin nastup u tada popularnom “Pavle showu” na TV Sarajevo. No igra sudbine Arnelu je umjesto u vode estrade ili sevdaha odvela preko Velike bare prvo u Washington a potom državu Virginiju.

U zemlji u kojoj su ikone pop industrije nekoć Madonna a sada Lady Gaga, pjevačica profila Arnele Konaković i nije imala previše šansi za uspjeh. Na primjeru Tajči može se vidjeti kako nekadašnja pobjednica Jugovozije u Americi može nastaviti s pjevačkom karijerom isključivo na limitiranom tržištu. Tako Tajči pjeva sakralnu glazbu po crkvama putujući s kamp kućicom s kraja na kraj Amerike. I Arnelin pokušaj pjevačkog proboja na američko tržište nije polučio zapažen uspjeh. Prije 11 godina u produkciji sa suprugom Joeom snimila je CD s romskim pjesmama. No pjesme poput Gypsi Romances, Cajorija, Spirit… očito su daleko od američkog ukusa. Uz CD je lansirana priča o njoj kao grofici od Transilvanije i najbižoj srodnici grofa Drakule. U biografiji uz ples, slavenske i talijanski jezik navedeno je klasično glazbeno obrazovanje, pohađanje baleta ali i i to da je bila model za rublje slovenske “Mode” te pozirala u tradicionalnoj nošnji za “Meraklije”.

Njezin je zastupnik tada bio L.A. odvjetnik Gerald Rosenblatt specijaliziran za zastupanje pjevača osobito u demo snimkama. Vjerojatno je na njegov poticaj Arnela svoj CD s romskim pjesmama zaštitila pri američkom zavodu za robne žigove i patente u kategoriji World Music. No od toga nije imala posebne koristi budući CD nije požnjeo uspjeh pa ga samim tim nitko nije ni potkradao u autorskom smislu. Sarajki Arneli niti prizivanje krvnog srodstva s najpoznatijim svjetskim krvopijom inkarniranom u Hollywoodu nije bio karijerni bingo. Kao što je propao i pokušaj da Bregovićevu i Kusturičinu formulu uspjeha na europskom tržištu aplicira na američkom. Nije to smelo ni nju ni njezinog muža, bubnjara Joea, da nastave showbiz karijeru. Sljedeći korak bio je film.
Konakovićka pod novim imenom Arnela Connell okušala se 2008. kao producentica i glumica u niskobudžetnom filmu Signali rađenom za rusko tržište. Zasad je to njezina prva ali i zadnja filmska uloga. Na ruskom tržištu taj SF film lansiran je pod imenom “Pokoljenje X” a u njemu Arnela glumi rusku agenticu. U filmu Arnela salutira s kapom partizankom. Premda se fizički nije puno izmijenila, prema izrazu lica prilično nalikuje Jovanki Broz iz mladih dana. Zanimljivo, u filmu glumi i njezin sada već 17-godišnji sin kojemu to nije ni prva ni zadnja uloga. U biografskim podacima Arnelinog sina na IMDB-u može se pročitati kako je on pomajci izravni potomak, pogađate, grofa Drakule, a po ocu slavnog trapera i pustolova Davida Crocketta. No, ostali podaci koji su bliže istini, otkrivaju uzornog dečka koji je bio među najboljim u školi, da je član raznih udruga za prava životinja ali i to da je natjecanju iz mačevanja ozlijedio stopalo što je uzrokovalo prekid bavljenja tim sportom. Piše i to kako je već u dobi od 7 godina imao priliku biti u blizini slavnih glazbenika iz Metallice, i to u Kennedyjevom centru kamo ga je vodio njegov otac, inače član Nacionalnog simfonijskog orkestra.
Karijeru svog sina Arnela vodi preko vlastite privatne produkcije. Budući je on osim filma Signali imao i nekoliko uloga u TV serijama nije isključeno da mu uspije ono što mami nije pošlo za rukom. Odnosno, izgradi veliku američku karijeru! U prilog mu idu i sretnije okolnosti, on nije morao krenuti u novi život s izbjegličkih pozicija. Tko zna, možda mu i trik s Drakula – Crockett porijekom pomogne u zvjedanom usponu.
(Irena Divković Milanović, poglavlje iz knjige “Kondo, kondo”)

 

http://www.bhreporter.ba/drustvo/arnela-konakovic-ruska-agentica-u-americkom-filmu/

               

Komentariši