Najsvjezije informacije o ekshumaciji u Rogatici

Rogatica.13.maj.2011.godine

Nakon uspjesno obavljenih ekshumacija na Stjenicama, lokalitet Ivan-polja, tim INOBiH Sarajevo, u jutarnjim casovima je locirao i otkrio grobnicu u Kruscici, lokalitet porodicna kuca rahmetli Jakupa Krajine. U rusevini navedene kuce se predpostavlja da se nalazi vise tijela pobijenih Bosnjaka i Bosnjakinja.

Po nalasku prvih skeletnih ostataka Tim INO je obustavio ekshumaciju, obezbijedio mjesto uz pomoc MUP Rogatica sve do momenta dok ne dobiju nalog od Tuzilastva BiH. Na pomenutom lokalitetu se pretpostavlja da su to zrtve iz 1992 godine, iz ulice Danila Ðokica. Na spisku nestalih iz ove ulice je 9 zrtava. Ekshumacija ce pokazati da li ce se nase predpostavke obistiniti. Nadamo se da ce nalog Tuzilastva BiH stici pocetkom naredne sedmice.

Tim INO je poslije Kruscice, locirao i otkrio jos jednu grobnicu u ulici Oplosce, lokalitet porodicno mezarje porodice Kukavica. Na mezarju su pronadjeni skeletni ostatci, takodje je Tim obustavio daljnje radnje sve do momenta dok ne stigne nalog Tuzilastva BiH. Na navedenom lokalitetu se predpostavlja da se nalaze posmrtni ostatci od Sarije i Hamdije Vatresa, kao i ostatci 4 clana porodice Pasic. Nadamo se da ce se do kraja naredne sedmice znati konkretni nalaz Tima INO BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši