U Derviševoj avliji

Dodan petominutni video snimak.

Rogatica.15.05.2011.godine.

Nedelja je ,majsko sunce obasjalo Rogaticu, ljepota brate. Poslije jutarnje kahve uputih se prema Sumarnici da ispunim dato obecanje nasem sugradjaninu Dervisu Makasu-Desi. Sa sobom povedoh i svoju zakletvu, svoga unuka Imana da se malo igra i druzi. Sa odusevljenjem nas doceka Deso i njegova Raza. Dodjoh na imanje rahmetli Zajke Salihovica, mjesto koje me vraca u djetinjstvo, vrijeme kad se pravila kuca.

. Podsjeca me na druzenje i odrastanje sa Razom. Deso dosao sa svastikom Amirom , njenom kcerkom i unukom. Suncobran oko hastala, rostilj dimi, Amira okopava mladi luk. Lijepo ocisceno imanje, ljepota i iz  toga se vidi i iskren nijet, obnoviti poruseno, ispostovati amanet rahmetlija. Svaka cast, vrijedno pomena.

Iako rodjen davne 1962 godine na Varosistima-Kukavice, sin Jusufov i Sabrijin sa velikim postovanjem prica o Razinim roditeljima, rah.Zajki i rah,Selimi-Pijestinki. Govori  o ispunjenju amaneta,i svakako ce ga ispuniti. Nicice tu kuca gdje je i bila ako Bog da samo da se zavrse administrativni problemi, vanredni upis u knjigu umrlih za rah.Zajku i ostavinski postupak. Razgovor i druzenje je teklo u lijepoj atmosveri, cesto prekidano sa sirenama u znak pozdrava iz mnogobrojnih auta. Ponosan je Deso kako kaze sto je clan nase stranice, sto je u kratko vrijeme upoznao i dobre ljude, druzenje sa nama rece da ga je oplemenilo i podstaklo da jos vise radi na pitanjima povratka i jacanju MIZ Rogatica. Razgovaralo se o svemu i svacemu, ja i Raza o nasem djetinjstvu, druzenju i odrastanju, anegdote na koje smo se smijali do suza. Djeca su se druzila, trcala za loptom a poslije igre prijonuli na rostilj. Sve u svemu, lijepo je danas bilo boraviti kod Sumarnice, druziti se sa meni izuzetno dragim ljudima. Proslo je par sati vrlo brzo, rastali smo se uz obecanje za ponovno druzenje.

Ovim putem Desa, Raza i Amira pozdravljaju, selame sve Rogaticane i Rogaticanke sirom svijeta sa porukom da ne zaborave svoju Rogaticu, svoju djedovinu, svoju ocevinu.

 

{youtube}Mv-2WALizg0{/youtube}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši