Dan Zlatnih ljiljana

Prošle sedmice  je u Zenici održana centralna manifestacija proslave Dana  Zlatnih Ljiljana.Svojim dolaskom, ovu svečanost, su uveličali mnogi predstavnici političke i vojne vlasti. Na proslavi su bili i Zlatni ljiljani sa naše opštine ili članovi njihovih porodica: Nazif Zimić, Nezim Halilović Muderris, Nasko Živalj, Dževad Rađo, Sabrija Kulovac, supruga od r. Sabrije Tabaković, sin od Hakije Agića, otac od Muamera Omerbegovića, a moguće i još neki koje ja nisam vidio…

Pogledajte fotografije sa proslave.. 

 
 
Dan Zlatnih ljiljana
Dan Zlatnih ljiljana u FBiH se obilježava svake godine 9.maja, kao i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Ove godine centralna svečanost povodom Dana “Zlatnih ljiljana” održana je u gradskoj Areni u Zenici.

Svojim dolaskom, ovu svečanost, su uveličali između ostalih predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić, članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić koji je i sam dobitnik ovog priznanja.

Prisutnima u Areni prvi se obratio načelnik općine Zenica Husejin Smajlović, a zatim i Nermin Nikšić, predsjednik Vlade BiH.

U zeničkoj Areni prisutne goste zabavljao je folklor Bosnia.

“Zlatni ljiljan” je najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine, a dodjeljivano je vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora na BiH.

Poslije centralnog dijela manifestacije, gosti su položili cvijeće na spomen obilježja „ Kameni spavač“ i „ Papirna“, a zatim bacali cvijeće u rijeku Bosnu nakon čega su se uputili na Bistričak.

Povodom dana “Zlatnih ljiljana”, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, svim građanima naše zemlje kao i nosiocima najvećeg vojnog priznanja Armije BiH i njihovim porodicama sa malim zakasnjenjem čestitamo Dan Zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Na proslavi su bili i Zlatni ljiljani sa naše opštine ili clanovi njihovih porodica: Nazif Zimić, Nezim Halilović Muderris,

Nasko Živalj, Dževad Rađo, Sabrija Kulovac, supruga od r. Sabrije Tabaković, sin od Hakije Agića, otac od Muamera Omerbegovića, a moguce i jos neki koje ja nisam vidio…

Komentariši