Esma Palić o hapšenju Mladića

Ratko Mladić i da živi pet miliona godina, te da svih tih pet miliona godina provede u zatvoru, ne može vratiti sve suze i živote za koje je odgovoran – smatra ona. Palićeva je u nekoliko navrata, bila svjedok u haškim procesima, uključujući i svjedočenje Zdravku Tolimiru, jednom od najbližih Mladićevih saradnika. Upitana da li je spremna svjedočiti i protiv Karadžića i Mladića, ona odgovara potvrdno.

– Ne znam kakve su namjere haškog Tužilaštva i time se nisam bavila. No, kako god bilo, ja sam poslije svega preživjela i odlučila sam da budem na raspolaganju pravdi. Tako da ću do daljnjeg biti spremna svjedočiti – poručuje Esma.

Molim Boga da Mladić dočeka kraj suđenja i da se zadovolji pravda

Esma Palić, supruga rahmetli Avde Palića, pukovnika Armije RBiH i ratnog zapovjednika odbrane Žepe, u razgovoru za “San” kaže da ne sumnja u odgovornost Ratka Mladića, ali da je ipak od velikog značaja da je on konačno uhapšen i da se ta odgovornost dokaže i pred zvaničnim sudskim organima.

 

Oličenje pravde

 

– Mladićevo hapšenje jeste došlo kasno, ali to je oličenje pravde. Pravda je spora, ali dostižna. Za mene nema sumnje o njegovoj odgovornosti. Na vlastitoj koži sam iskusila njegove zločine. No, neka se to pred zvaničnim sudskim organima i dokaže – rekla je Esma Palić u petak za “San”. Ona ističe da je i njoj kao i svakom drugom normalnom čovjeku drago što je Mladić uhapšen.

– Optimist sam po prirodi i nadala sam se da će u konačnici jedan od najtraženijih ratnih zločinaca 20. stoljeća biti priveden pred lice pravde. Očekujem i molim Boga da mu do kraja bude suđeno i da prođe taj proces i da se zadovolji pravda. Očekujem da, na kraju krajeva, bude dokazana njegova odgovornost za sva zlodjela – nada se Palićeva.

Ona ističe da je duboka ljudska potreba da zločinci budu dovedeni pred lice pravde, te da to treba biti poruka za budućnost. Palićeva poručuje da se prošlost ne može mijenjati, ali da se itekako na budućnost može utjecati i poslati poruka u smislu šta se ne smije raditi.

 

Spremna svjedočiti

 

– Ratko Mladić i da živi pet miliona godina, te da svih tih pet miliona godina provede u zatvoru, ne može vratiti sve suze i živote za koje je odgovoran – smatra ona. Palićeva je u nekoliko navrata, bila svjedok u haškim procesima, uključujući i svjedočenje Zdravku Tolimiru, jednom od najbližih Mladićevih saradnika. Upitana da li je spremna svjedočiti i protiv Karadžića i Mladića, ona odgovara potvrdno.

– Ne znam kakve su namjere haškog Tužilaštva i time se nisam bavila. No, kako god bilo, ja sam poslije svega preživjela i odlučila sam da budem na raspolaganju pravdi. Tako da ću do daljnjeg biti spremna svjedočiti – poručuje Esma.

M. Đurović Rukavina

Avdini pregovori sa krvnikom

 

Esma Palić, priznaje da joj je teško govoriti o pregovorima njenog rahmetli muža Avde i Ratka Mladića u Žepi 1995. godine.

Koliko god da sam se trudila prihvatiti svoje životno iskustvo, uvijek mi se dogodi da osjetim bol i da nisam sve to savladala. Mislim da svako od nas, ko je preživio teška i traumatična iskustva rata, ne samo mi iz enklava Srebrenice, Žepe, Sarajeva, već svi koji su osjetili rat na svojoj koži, imaju teška iskustva i teške traume. Najvjerovatnije ćemo do kraja života ostati ranjivi na tu temu. Pitanje je koliko ćemo biti u stanju, da se sa tim nosimo na jedan razuman način – iskrena je Palićeva.

Kao zapovjednik odbrane Žepe, Avdo Palić je pregovarao sa Mladićem o izvlačenju civila iz ove enklave, koja je zauzeta nakon genocida počinjenog u Srebrenici. On je nestao, nakon što je 27. jula 1995. godine otišao na pregovore u UNPOFOR-ovu bazu u Žepi, s pripadnicima Vojske RS među kojima je bio i Ratko Mladić. Palićevo tijelo pronađeno je tek 2009. godine, a za njegovo ubistvo još niko nije odgovarao.

 

SAN novine

Komentariši