OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE U BUDUČINOM POTOKU

 

 U herojskoj Žepi dana 05.06.2011.godine otkriveno je spomen obilježje poginulim braniocima Žepe u pobjedonosnoj bitci u BUDUČINOM POTOKU 04 i 05.06.1992.godine. Po mnogim vojnim analitičarima ova bitka tzv BALVAN bila je sudbonosna bitka za Žepu i Bosnu i Hercegovinu što znači da je tada pala Žepa u četničke ruke, da bi došla u pitanje odbrana Bosne i Hercegovine odnosno ovom pobjedom Žepljaka mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini dobili su postrek i volju za odbranu BiH.

Spomen obilježje otkrile su porodice poginulih u ovoj slavnoj bitci a to su: ZENJIL ČAVČIĆ, MEHO ČAVČIĆ, FADIL ZIMIĆ, EDIN KARČIĆ, HAMID DIVOVIĆ, ĆAMIL ZOLOTA, JUSUF DUMANJIĆ, NEDŽAD SEJFIĆ, HAMZA SEJFIĆ, RAMIZ KLEMPIĆ, BAJRO ĆERIMOVIĆ, HAJRUDIN DŽEBO, HAMDIJA OMERSPAHIĆ, NURIJA OMERSPAHIĆ, NIJAZ ŽIGIĆ I MEHO AVDIĆ.
Nosilac projekta izgradnje i otvaranja spomen obilježja u BUDUČINOM POTOKU je UG PL Žepa. Na svečanosti su se obratile brojne zvanice između ostalog: Ramo Čardaković, Ago Podžić, Avdo Hebib, Mujo Hadžiomerović, dr Bećir Heljić i ministar Nedžad Ajnadžić.
U obraćanju zvanica svi su istakali da se netreba zaboraviti porodice i branioce čiji su najmiliji dali živote za odbranu Žepe i Bosne i Hercegovine i poslali poruku da je u Žepu svako dobrodošao, odnosno može dobiti ručak, konak i šamar-degenek u zavisnosti šta traži.
Žepa i Bosna i Hercegovina ostala je dužna nagraditi heroja Mehmeda Zimića za posječeni BOR.
Žepa je rasadnik heroja, uspjesnih privrednika, naučnih radnika, sporskih velikana i dobrih radnika.
Poslije otkrivanja spomen obilježja i obraćanja zvaničnika klanjat je podne namaz u mjestu tzv Blato a potom organizovat ručak za zvanice u Lučicama na Žepskoj planini.

POGLEDAJTE NEKOLIKO FOTOGRAFIJA IZ OVOG SLOBODARSKOG ŽEPSKOG KRAJOLIKA:

Komentariši