Harun Mahmutović o EP u Litvaniji

Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH (naš Rogatičanin) za Avaz govori o budućem EP za košarkaše u Litvaniji,  o odluci FIBE da umjesto 14 na prvenstvo ide 12 igrača, o financiskim problemima koje ima savey itd..

 

Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH

 

Nećemo biti na gubitku što ćemo voditi samo 12 igrača

Da je ostala odluka o mogućnosti prijave 14 košarkaša na EP, profitirale bi samo jače selekcije

Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, potvrdio nam je informaciju da će učesnici Evropskog prvenstva u Litvaniji, uključujući i našu reprezentaciju, umjesto planiranih 14 moći voditi samo po 12 igrača.

– Stiglo nam je obavještenje iz Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) o tome da je dozvoljeno za EP prijaviti samo 12 igrača, kao i do sada.

Time se poništava ranija odluka po kojoj bi reprezentacije imale po 14 igrača, od kojih bi selektori birali po 12 za svaku utakmicu – kaže Mahmutović.

Našoj reprezentaciji ova vijest neće pretjerano poremetiti planove, s obzirom na to da i nemamo preveliki izbor.

Nije zanemarivo ni to da će biti napravljena i značajna finansijska ušteda, pogotovo što je upitno kako će KSBiH, i pored ogromnih napora da osigura potrebni novac, uopće finansirati pripreme i odlazak na EP.

– Čak je i FIBA u obrazloženju navela da su jedan od razloga upravo finansije, jer bi savezi bili izloženi dodatnim troškovima. Sa sportskog aspekta, mi nismo na velikom gubitku, koliko bi, recimo, profitirale jače selekcije kojima bi se pružila prilika da kalkuliraju i odmaraju pojedine igrače – kaže Mahmutović.

Ikonić dolazi u Sarajevo

Mahmutović se nada da će naša reprezentacija od starta priprema, 20. jula, biti u najjačem sastavu, uključujući Gorana Ikonića koji je zadobio neugodnu povredu koljena u finalu slovenskog prvenstva. EP počinje 31. avgusta.

– U kontaktu smo sa Goranom, dogovorili smo se da dođe na pregled u Sarajevo i, kao vječiti optimista, vjerujem da će sve biti uredu – rekao je Mahmutović

avaz

Komentariši