Prvi korak ka formiranju udruzenja za trazenje nestalih na podrucju Rogatice

Vec duzi niz godina pratimo aktivnosti na otkrivanju masovnih grobnica na podrucju Rogatice i pokusavamo nasim angazovanjem na rogatica.com da podrzavamo i izvjestavamo o tim aktivnostima.
Nazalost, do sada nismo imali prilike da izvjestavamo o nekim velikim rezultatima koji su postignuti u ovom dijelu.
Jos uvijek jako veliki broj zrtava agresije na BIH 1992 -1995. godine na podrucju Rogatice je na spiskovima nestalih. Porodice pokusavaju da traze svoje nestale i u svemu tome se vidi jedna velika dezorganizovanost. Nema zajednickih akcija, nema udruzenja koja bi ovo pokrenula sa mrtve tacke. Uglavnom svako pokusava pojedinacno da dodje do nekih podataka, informacija a to ide zaista tesko.

Bez organizovanog , zajednickog djelovanja sigurno nece biti ni uspjeha. Pritisak na one , ciji je i posao da se bave sa ovim je nemoguce izvrsiti bez organizovanog i zajednickog djelovanja. Mi smo imali i kontakte sa komisijom na nivou BiH za trazenje nestalih pokusavajuci im dati podatke koje smo dobivali. Uglavnom, po tome se skoro nista nije radilo ili vrlo malo.

U zadnje vrijeme smo pored spiska zrtava pokusavali da ustrojimo i spisak nestalih kako bi dobili podatke i uvid koliko je osoba na spisku nestalih. Dosli smo do velikog broja ali taj spisak jos uvijek nije konacan. Dobra je podloga za dalje aktivnosti ali na njemu se mora dalje raditi. Moramo da kazemo i da cudi nezainteresovanost nasih ljudi po tom pitanju , tako da vrlo tesko dolazimo do tih podataka. Cesto smo u situaciji da podatke iznudjujemo od drugih mada bi sasvim normalno bilo da to dobijemo od clanova porodice i prijatelja.

Mislimo da je konacno doslo vrijeme da se na ovom planu pokusa nesto uraditi. Na to nas je naveo i e-mail koji smo dobili od nase Rogaticanke koja trazi svoje nestale.

Evo procitajte ga:

Eselamu alejkum,

javljam vam se iz Sarajeva, moje ime je Alma Colic – Palalija.

Rodjena u Rogatici od oca Sakiba Colica i majke Suade Colic, rodjeno Sabanic.

Pratim rad na Vasoj stranici i cijenim Vas trud i zalaganje.Zahvalna sam na svakoj informaciji koja se tice nestalih osoba i njihovih sudbina sa podrucija Rogatice.

S obzirom da se je jucer navrsilo devetnaest tuznih godina od kada su moji otac Sakib Colic, dedo Hazim Colic i dajidje Meho i Suad Sabanic, takodjer, nestali u rogatickom paklu, molila bih da Vi kao inicijator kompletnog projekta ove stranice organizujete nesto sto bi cjelokupnu situaciju potrage za nestalima pokrenulo sa mrtve tacke, tj. da se ne ostane samo na sjecanjima i prepricavanjima onog devetnaestog juna 1992. godine.

Bilo bi od krucijalne vaznosti za sve porodice koje jos uvijek tragaju za svojim nestalim da se na nekom visem nivou organizuje, npr. odlazak u Rogaticu na ovaj datum ili za pocetak uputiti pismo nadleznima opstine Rogatica sa otvorenim upitom o nestalima.

A ko bi bio bolji, od rogatica.com?

Mahsuz selam

Nama je vec odavno jasno da bez organizovanog djelovanja clanova porodica a I ostalih zainteresovanih gradjana ovaj proces nece dati rezultate i prijeti da potpuno stane. Pa vec je 19. godina proslo I mozemo reci da je to jako dug period u kome je po svim mjerilima trebalo do sada da ovaj posao bude zavrsen ili u najgorem slucaju pri kraju. Prema dosadasnjim rezultatiima se to ne moze reci.

I zato se obracamo clanovima porodica , prijateljima nestalih kao I ostalih zainteresovanih gradjana da sve uzmu u svoje ruke. Ako oni odustanu od organizovanog trazenja , vjerujte, ostali ce odustati I prije vas. Oni koji se bave tim poslom, naravno, ce nastojati da imaju sto duze posla I da se sto duze sa tim bave. Zlocinci I njihovi pomagaci trljaju rukama jer vide sansu da prodju nekaznjeni. Bez otkrivanja nestalih nema ni kaznjavanja zlocinaca.

Zato pokusajmo uciniti nesto. Rogatica.com vam se stavlja na raspolaganje da pokusa sve vas koji vrsite potragu za svojima da poveze medjusobno, da se organizujete u udruzenje koje ce onda pokusati nesto uciniti. Ovaj portal ce vam stajati na raspolaganju I u vasim daljnjim aktivnostima ali vi konacno morate sve ovo uzeti u svoje ruke.

Pozivamo sve clanove porodica I prijatelje nestalih koji zele da se ukljuce u udruzenje I pokusaju pronaci nestale da nam se jave putem e-mail na adresu:

 

kaza@rogatica.com

 

 Svi oni koji nam se jave ce dobiti povratne odgovore. Sakupicemo sve vase adrese I napraviti jedan spisak adresa koji cete vi dobiti. Time cete imati sve adrese onih koji zele da se ukljuce u udruzenje I moci cete medjusobno komunicirati.

Izmedju vas cete sami izabrati rukovodstvo uz nasu pomoc a onda sve ostalo slijedi po poznatim procedurama.
Kada dobijete spisak imena I e-mail adresa poslacete nam prijedloge koga zelite izabrati za predsjednika udruzenja. Ko dobije izmedju vas najvise glasova postace predsjednik I preuzece daljnje aktivnosti oko registracije udruzenja I ostalih aktivnosti. Kasnije ce se sigurno ukljuciti I oni koji nemaju mogucnost da se jave preko interneta pa ce se uspostaviti I telefonska lista.

 

Napominjemo da svi podaci, e-mail adrese, imena I brojevi telefona ce biti samo vama poznati i nece se javno objavljivati.Naravno prilikom vaseg javljanja je potrebno da date svoje potpuno ime i prezime.

Nadamo se da cete ozbiljno shvatiti ovu akciju jer je ona mozda jedna od posljednjih sansi da se ovaj process pokrene sa mrtve tacke.

Mi kao portal rogatica.com cemo vam biti stalno na raspolaganju I prateci vase aktivnosti, informativno I medijski vas podrzavati a to mozemo sigurno jako uspjesno raditi jer imamo velike posjete naseg portala.

Javite nam se na gore navedenu adresu.

 

Ocekujemo vase javljanje !!!

Komentariši