Otkazi u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Rogatici

 

Miroslav Gluhović, starešina rogatičke Teritorijalno-vatrogasne jedinice, dao je otkaz Tihomiru Paprici, inače predsedniku sindikata, zato što je navodno sakrio sporazum s načelnikom opštine o isplati plata, ali i zato što nosi bradu!
Da apsurd bude veći, Gluhović je Papricu udaljio s posla dva dana pre nego što mu je uručio rešenje o prekidu radnog odnosa, i to bez prava na otkazni rok i žalbu!

{youtube}PvtItWA_kwo{/youtube}

 

Tražiće i plastičnu operaciju

Ogorčeni Paprica kaže za Press RS da je pao u nemilost zbog istrajne borbe za prava zaposlenih i upornih zahteva da im se isplate razlike u plati, topli obrok i regres iz proteklih godina! Očekivao je Gluhovićevu osvetu, ali poručuje da će zbog nezakonitog otkaza tužiti i firmu i njega!

– U rešenju o otkazu navodi se da sam otpušten zbog neprimerenog izgleda, drskog i uvredljivog ponašanja prema šefu, te krađe sporazuma s načelnikom opštine, s kojim, međutim, radnici nisu saglasni! Ništa od toga nije tačno, a razlog otkaza leži u činjenici da sam svojski zastupao prava 18 vatrogasaca i javno progovorio o katastrofalnim uslovima u kojima radimo! Zaista ne znam šta Gluhović podrazumeva pod neprimerenim izgledom jer, da bih mu izašao u susret, izgleda da je trebalo da izvršim plastičnu operaciju – kaže Paprica.

On podseća da potraživanja radnika za 2009. godinu iznose 130.000 maraka i naglašava da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu doneo presudu po kojoj je Teritorijalno-vatrogasna jedinica dužna da im isplatiti sva dugovanja!

– Podnećemo tužbu i za dug iz prošle godine, koji takođe iznosi oko 130.000 maraka. Nema sumnje, i ova tužba će biti rešena u našu korist! Gluhovića je, naime, razbesnela upravo najava nove tužbe, zbog čega je odlučio da mi se osveti! Račun nam je blokiran, od marta nismo dobili nijednu platu, a preduzeće ima ogromne dugove! Takođe, od 2009. primamo platu od 370 maraka, dok topli obrok i regres uopšte nismo dobijali – kaže Paprica.

On tvrdi da je jedan od nekolicine radnika koji su uspeli da naplate svoje potraživanje iz 2009. od 5.350 maraka, zbog čega je i ostao bez posla!


Pretnje i zastrašivanje

– Međutim, siguran sam da ću biti vraćen na posao jer je očigledno da je ovo montiran otkaz, bez ikakvog zakonskog uporišta. Dobio sam ga ne bi li se ostali radnici zastrašili i odustali od svojih potraživanja. Žalosno je što Gluhović pretnjama pokušava da uguši nezadovoljstvo vatrogasaca, čija je egzistencija doslovno ugrožena – poručuje Paprica.

Advokat Časlav Semiz, koji je zastupao vatrogasce pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, takođe tvrdi da su oni u poslednje vreme konstantno izloženi pritisku!

– Od njih se traži da odustanu od tužbe za 2010. godine, a da im se presuđena dugovanja isplate tek u 2012. godini. Ukoliko ih bude tužio, Paprica će biti vraćen na posao – kaže Semiz.

To isto smatra i šef Gluhović, koji se pravda da nije imao izbora nego da ga otpusti.

– Paprica je sakrio sporazum koji smo potpisali s načelnikom opštine i koji predviđa isplatu minimalne plate od 550 maraka, kao i isplatu toplog obroka. Na taj način on je učinio težu povredu radne dužnosti, zbog čega nije mogao dobiti otkazni rok. I tačno je da je njegov izgled neprimeren, jer vatrogasac ne može da nosi bradu – tvrdi Gluhović.

Tomislav Vrhovac: Tužićemo Vatrogasnu jedinicu!

Tomislav Vrhovac, predsednik Sindikata uprave RS, kaže da će, zbog otkaza koji je Paprica dobio, Granski sindikat neizostavno podneti tužbu protiv rogatičke Vatrogasne jedinice!

– Gluhovac je prekršio sve zakone i na najbezočniji način povredio Papričina radnička prava! Predsednik sindikata nije učinio nikakvu povredu radne dužnosti, što Gluhovac pokušava da mu stavi na teret! Reč je o dobrom radniku, koji je na najbolji način obavljao funkciju prvog čoveka u sindikatu. Zbog istrajne borbe u zaštiti prava vatrogasaca on je prežive svojevrsnu torturu, za koju će neko morati da odgovara – poručuje Vrhovac.

Maja Bašić
pressonline

Komentariši