Srebrenica 2011

I danas (11.07.2011) sam u Srebrenici, u Potocarima. Osjecam potrebu da kao Bosnjak budem ovdje na danasnji dan. To je moja duznost, to je moja obaveza. To je najmanje sto mogu da dam za zrtve genocida. Svaki tabut ima svoj broj, svoje ime. Svaki od ovih tabuta je mogao nositi neki broj i sa mojim i sa tvojim imenom i sa imenima sviju nas. I zato sam prosle godine bio u Potocarima, i zato sam ove godine u Potocarima i zato cu ako Bog da biti sljedece godine u Potocarima ..

U Potocarima sam sreo i dosta raje sa nase opstine i iz Rogatice pa sam se sa nekim od njih fotografisao….

 

Srebrenica 11-07.2011…

 

I danas sam tu u Potočarima i danas mi iste misli prolaze kroz glavu.

Plač majki, odvajanje majki od svojih sinova, odvajanje muževa od svojih supruga, posljednji put oči srebreničkih majki su tada vidjele svoju djecu.
Poslije toga su mučeni i ubijani na najsvirepiji način.

Srebrenica je mjesto gdje je ubijeno tek rođeno dijete, kojeg majka nije uspjela ni zadojiti, ni ime mu dati.

Ovdje su ubijani dječaci pred kojima je bio život, ovdje su ubijani starci i invalidi u 70-tim i 80-tim godinama.

Na Dženazu u Potočare išao sam sa hadži Nazifom Zimićem. Iz Sarajeva smo krenuli u 3.30 a u Potočarima smo bili oko 6.00 sati.

Tu su već učesnici Marša mira – Nezuk-Potočari, Žepa-Potočari, te učesnici biciklističkog maraton Bihać-Potočari, tu je dosta rodbine nastradalih, mještana okolnih sela.. Po nama u 6.00 ujutro tu je već bilo više od 15 000 Bošnjaka a možda i više…

Prvo smo obišli tabute sa rahmetlijama I tu pručili Fatihu, a onda smo obišli Memorijalni centar sa uklesanim imenima svih poginulih I tu proučili Fatihu.

Prije same dženaze sreo sam dosta naših sugrađana kao i ljudi koji potiču sa naše opštine: Muderrisa, Muaza – Muzu, Ibrahima Osmanovića, Kizu, Samira Kulića, Harisa Jašarevića, Ziku Nalbantića, Kulovac Hamida – Miću, Huseina Živalja, Hadžibulić Senada i Ćamila, Muju Zimića i mnoge druge kojima neznam ime a koji su većinom iz Žepe I okoline….

Klanjali smo dženazu, a onda smo pošli na mezar Zimic /AZEM/ Midhata 1973 godiste – koji je rodjak od hadži Zimić Nazifa te po našem običaju bacilli nekoliko lopata zemlje, a isto to smo uradili na mezaru i Bogilović (ASIM) Zajima 1947 godište, čiji je mezar nekih 50-tak metara od ovog prvog….

Na 16. godišnjicu genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari klanjana je dženaza i obavljen ukop za 613 žrtava.

Neka je vječni rahmet ukopanim, kao I svim nevino ubijenim Bošnjacima…

El – fatiha! 

 









 

Komentariši