Posjeta INO (institutu za nestale osobe)

Sarajevo, utorak 26 juli 2011

I za ovu pricu (skretanje nam paznje, tj. davanja savjeta, upozorenja) na to da jos uvijek veliki broj nasih nestalih Rogaticana nije prijavljen INO (institutu za nestale osobe) smo zahvalni nasem Samiru, istrazitelju spomenutog Instituta.

 

Negdje oko dvadestog jula dobih poruku od njega (na fb.) u kojoj me pita sta je meni bio Sejdalija Cengic. Kako bijahoh jos na odmoru u nasoj Bosni odgovorih mu da mi je to babo rahmetli i ostavih mu i broj mog bosanskog mobitela da me nazove.
Tako i bi i u razgovoru mi Samir rece da mi se babo ne vodi na zvanicnom spisku nestalih Bosnjaka. Bosnjaka koji su nestali u poslednjoj agresiji na nasu nam jedinu Bosnu, na nas grad.
To me podobro iznenadi jer sam mislio da se rahmetli babo vodi zasigurno na spisku. Kako bi bilo moguce kad se samo zamislim kolko smo puta, ja i mama, bili u toku rata u Crvenom krstu u Kaknju i Zenici pokusavajuci sta saznati za nestalog mog babu Sejdaliju i zarobljenog brata mi Cajeta. Onda kolko puta je mama isla po Sarajevu raspitujuci se za njih dvojicu. Pa onda i nadjose kosti brata rahmetli i kosti jos vise od dvadeset Rogaticana u jami Paklenik, Sokolacka opstina. Zajednicka dzenaza im bijase u Vlakovu 2000 godine.
Da im dragi Allah svima podari lijepi dzennet…

Dogovorih se sa Samirom da dodjem kod njega u INO i da popunim Zahtjev za trazenje nestalog babe.
Lahko naci, ondje kod Predsjednistva samo sa strane i u utorak 26 jula se nadjoh kod njega u kancelariji. Bio je to nas drugi susret ove godine jer smo se vidjeli u maju kod Irfe u rostiljnici u nasoj Rogatici…
Popricasmo malo o Rogatici i nekadasnjim vremenima jer smo cak jedno vrijeme bili i komsije, doduse preko basce. Ja u Gracanici on na Holucu.
Predjosmo na poso zbog kog sam i doso i on mi dade formular prijave da popunim sto i uradih doduse sa malom greskom jer prvo stavih dzedino ime pa onda babino. Ali ispravice to nas Samir kasnije.


Prijava za trazenje nestale osobe – strana 1


Prijava za trazenje nestale osobe – strana 2

Jos on meni rece da ima jos poveci broj nestalih Rogaticana za koje niko nije podio Prijavu kao ni krv nije data za DNK. Kako mi rece da je u Visokom zakopan veci broj nestalih Bosnjaka pod NN jer nisu mogli biti identifikovani jer njihovi najmiliji ih netraze i nisu dali uzorke krvi za DNK.
Obecah mu tada da cu uciniti sve da upoznam nas Rogaticane preko nase www.rogatica.com o ovome problemu. Zamislite sad da neciji sin, brat, babo lezi ukopan u Visokom pod NN. Nije problem od svih NN su uzeti uzorci i napravljena je DNK i samo se ceka da neko od najmilijih podnese zahtjev za trazenje i da dadne uzorka krvi. A to sve je jednostavno uciniti:
Evo web adrese dole od INO gdje se moze skinuti zahtjev, popuniti ga i mailom poslati. Web adresa za slanje se nalazi na samom formularu zahtjeva i to gore desno.
Ova prva adresa ovdje dole je web adresa INO a druga je direktna web adresa gdje se nalazi formular za prijavu (pise lijevo, Online formular… pa samo klikni da se otvori). Poslije slanja prijave jos treba prvom priliko otici na Ciglane u ICMP gdje se na licu mjesta da jos par podataka i krv za DNK analizu. Jedan mali ubod u prst i to je to…

Web adesa INO
http://www.ino.ba/

Web adresa formulara prijave
http://www.ino.ba/index.php?lang=bs

Znaci ovdje dole sam postavio i web adresu kao i adresu gdje se treba dati krv za DNK analizu. Lahko je naci ulica Alipasina 45a a to je tacno kod pijace na Ciglanama. Iduci odozdo zadnja zgrada sa lijeve strane, tj. pored samog mosta na pijaci na Ciglanama. Tu ispod mosta je i autobusna stanica. A ulaz u ICMP je odmad sastrane tj. Od mosta.
Osoblje jako ljubazno malo nesvakidasnje za nase bosanske prilike…

Web adresa ICMP
http://www.ic-mp.org/

Sarajevo
ICMP Headquarters
Alipašina 45a
71000 Sarajevo
Phone: + 387 33 280 800
Fax: + 387 33 280 900
E-mail: icmp@ic-mp.org

I na kraju evo dole linka kojeg je na nasem forumu postavio nas vrijedni Mirsad prije par mjeseci a na kom mozete lahko vidjeti da li se vasi najmiliji a nestali vode u spisku nestalih tokom agresije. Zbog lakse pretrage dovoljno je kada otvorite link i udjete u spisak da gore upisete ime i prezime, i da kliknete pored. Automatski ce vam se pojaviti trazeno ime a ako nije u spisku napisace vam se i to.
Onda vam preostaje da uradite ovo gore navedeno i da se nadamo da ce mo dozivjeti da budu pronadjeni nasi najmiliji da ih ukopamo kako to oni i zasluzuju…


Lista imena (Posljednja dopuna: 26.05.2010)
Za osobe nestale u vezi sa sukobom na teritoriji Bosne i Hercegovine
http://www.familylinks.icrc.org/wfl/mis_bos.nsf/Bottin!OpenView&lang=bos

Adresa teme o nestalim osobama na nasem forumu:
http://rogatica.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=53&func=view&id=27806&catid=11

Za svaku pomoc a vezano za nestale osobe mozete se slobodno javiti u INO a mozete tu potraziti nase Samira Sabaniju i Suvada Halilovica, i oni ce vam pomoci.
Momci, hvala vam veliko, ko braci rodjenoj…

Komentariši