Bajramska hutba – Glavni Imam MIZ Rogatica

Draga i poštovana braćo..
Evo nakon truda, aktivnosti, žrtvovanja na Allahovom putu, koji je trajao mjesec dana, dočekali smo dan u kome nas ako Bog da čeka zaslužena nagrada. Nakon što smo ispostili cjeli mjesec ramazan, nakon što smo klanjali ramazansku nafilu ( teravih – namaz ), nakon što smo očistili svoj imetak udjeljujući zekat, sadekatu-l-fitr i sadaku…
Allah dž. š. daje nam nagradu, oprost grjeha, tri dana veselja i radosti, koji se očituju na licima svih muslimana, čak i onih koji iz kojekakvih razloga nisu postili.

 

 

 

BAJRAMSKA HUTBA

Hvala i svaka zahvala pripadaju Allahu Uzvišenom koji nas je odlikovao uputom jasnom i savršenom.Koji nas je počastio Posanikom najodabranijim, koji nam je darovao život i zdravlje pa evo dočekasmo i ispostismo još jedan mjesec Allahove milosti i oprosta, MJESEC RAMAZAN!!!

Salavat i Selam Allahovom miljeniku, posljednjem poslaniku Muhammedu s.a.v.s, njegovoj časnoj porodici, njegovim ashabima kao i svima onima koji slijede pravi put do sudnjega dana.

Sjetimo se bosanskih Šehida, naše braće koji su dali svoje živote braneći ovu zemlju i prije svega ovu Plemenitu vjeru…


Draga i poštovana braćo..

Evo nakon truda, aktivnosti, žrtvovanja na Allahovom putu, koji je trajao mjesec dana, dočekali smo dan u kome nas ako Bog da čeka zaslužena nagrada. Nakon što smo ispostili cjeli mjesec ramazan, nakon što smo klanjali ramazansku nafilu ( teravih – namaz ), nakon što smo očistili svoj imetak udjeljujući zekat, sadekatu-l-fitr i sadaku…
Allah dž. š. daje nam nagradu, oprost grjeha, tri dana veselja i radosti, koji se očituju na licima svih muslimana, čak i onih koji iz kojekakvih razloga nisu postili.

Poslanik s. a. v. s obavještava nas da se tom danu raduju i meleci pa kaže:

“ Kada nastupi bajramska noć, koja se naziva – noč dodjeljivanja nagrada – Allah dž. š. na kraju te noći tj. na bajram ujutro šalje meleke u sve djelove zemlje. Oni zauzmu položaje na prilazima, i glasom koji mogu čuti sva stvorenja osim ljudi i džinna, uzvikuju: O ummete Muhammedov izađite ka Plemenitom Gospodaru, koji mnogo daje i koji oprašta velike grjehe. I kada se oni pojave na mjestima gdje se klanja bajram- namaz, Allah dž. š. kaže: O meleki, pozivam vas da svjedočite kako sam im Ja, zbog toga što su postili mjesec ramazan, i što su noču stajali pred Mene u namazima, kao nagradu dao svoje zadovoljstvo i oprost! O robovi Moji sada tražite od Mene! Tako mi Moje Moći i Veličine, dat ću vam sve što budete tražili od Mene danas na ovom skupu a bude se ticalo vašeg stanja na budućem svjetu! Dat ću vam i ono što budete tražili od Mene od dunjalučkih potreba! Tako mi Moje Moći, Ja ću pokrivati vaše pogreške sve dok vi budete pazili na Moje odredbe! Tako mi Moje Časti i Uzvišenosti, Ja vas neću poniziti niti osramotiti među grješnicima i nevjernicima. Sada se raziđite, vama je oprošteno, Ja sam svama zadovoljan! “

Ovo je, dakle, bajram, ovo je Allahova dž.š. nagrada i iskreno se nadam da smo i mi među onima kojima Allah Milostivi u ovom danu oprašta grjehe i sa kojima je On s.w.t. zadovoljan.

Draga i cjenjena braćo…
U prirodi čovjeka je da voli i da željno očekuje dane u kojima će ispoljiti svoju radost i veselje zajedno sa svojom porodicom. Gotovo svi mi koji smo danas ovdje potičemo sa ovih prostora i bajrami nas vračaju u prošla vremena i bude u nama lijepe trenutke provedene ovdje, u, za večinu nas, RODNIM KRAJEVIMA.

Mi od danas moramo znati i moramo prenjeti drugima sljedeće:

– na ovim prostorima imamo SVOJ MIZ Rogaticu koji je u proteklom periodu učinio ogromne stvari i velike pomake,
– napravili smo i svečano otvorili 9 džamija i jedan mesdžid ( naravno uz pomoć naših vrjednih džematlija),
– 5 džamija je izgrađeno i pripremamo njihova otvorenja,
– 2 džamije su u podmakloj izgradnji,
– za posljednju džamiju u toku je formiranje građevinskog odbora i čim prije kreče i njena izgradnja,
– u 6 džamija klanja se svaka džuma, a u 5 džamija klanja se po jedna džuma mjesečno,
– u toku ramazana u 4 džemata odvijale su se kompletne ramazanske aktivnosti,
– u 4 džemata organizovali smo po nekoliko teravih-namaza i nekoliko zajedničkih iftara,
– bajram-namaz, hvala Allahu dž.š. klanja se u 8 naših džemata,
– MIZ Rogatica u mogučnosti je da organizuje dženazu namaz sa kompletnom opremom i uslugama u svim našim džematima…

Sve navedene aktivnosti finansiraju se preko naših džemata, odnosno našeg Medžlisa, i zbog toga, mi od danas moramo,dakle MORAMO kod sebe a i kod svojih bližnjih promjeniti sljedeće:

– moramo biti članovi IZ-e u svom rodnom džematu, odnosno Medžlisu,
– moramo svoje najmilije ukopavati tamo gdje su rođeni i gdje bi sigurno više željeli,
– moramo mi izvršavati svoje obaveze prema svom rodnom džematu i Medžlisu a nedozvoliti da on funkcioniše od kojekakvih donacije ili upučenih molbi,
– sramno je dozvoliti da naši džemati mole za donacije a mi koji imamo obavezu i pred Bogom i ljudima, ne marimo za istim….


Neka ovo bude naša današnja poruka, prenesimo je onima koji danas nisu ovdje, učlanimo se odmah danas, odmah poslije namaza, jer se to može u svakoj našoj džamiji, i pokažimo da je ovo naš džemat, naš Medžlis te da će on ako Bog da biti ovdje još puno godina.

Brinimo se o svojoj babovini, o svom topraku i nemojmo iznevjeriti emanet svih onih koji su za ove prostore položili ono najvrednije što su imali, SVOJE ŽIVOTE!!!

Podjelimo bajramske radosti sa svojim najmilijim, posjetimo siročiče, posjetimo šehidske porodice, uzmimo pouku kako nas ponovo nebi zadesile teške stvari.

Koristim priliku da, kako u svoje lično ime, tako i u ime MIZ-e Rogatica svim rogatičanima i u domovini i dijaspori zaželim sretne i bereketne bajramske dane, uz dovu Allahu dž.š. :

– da očisti naša srca,
– da ih učini osječajnim i zbliži ih,
– da nam daruje još mnogo ramazana,
– te da nam Uzvišeni Allah bude jedini zaštitnik i jedini pomagać!!!

NEKA VAM JE BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

Amel ef. Kozlić

Komentariši