Suđenje Karadžiću/ Hurko: U Rogatici su nas tukli i seksualno zlostvaljali

Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je Šefik Hurko iz općine Rogatica, koji je ispričao kako je uhićen zajedno s roditeljima nakon čega je preživio zlostavljanje te odvođenje u logor Rasadnik.

Hurko je opisao kako je svjedočio ubojstvima te teškom zlostavljanju zatočenika, a zbog opisa nekih zločina, vjerovatno silovanja što je navedeno u sažetku njegove izjave, prelazilo se i na sjednice zatvorene za javnost.

 

Nije bilo nikakvih uporišta u selima, to su sve bili civili”, opisao je svjedok Hurko napad srpskih snaga 22.svibnja 1992.godine na sela s većinskom bošnjačkom populacijom u općini Rogatica.

“Selo Mađar je u jednom brdu. I mogla su se vidjeti okolna sela…i gotovo cijela Rogatica. I moglo se vidjeti iz tog mog sela, kako granate padaju na okolna sela. I na Mađar su padale granate”, opisao je Hurko.

Nakon napada svjedok se priključio Teritorijalnoj obrani Bosne i Hercegovine, no uhićen je nenaoružan zajedno s ocem, majkom i rođakom u roditeljskoj kući u selu Mađar, od strane četvorice srpskih vojnika, tri mjeseca kasnije u kolovozu 1992.godine.

Tada je prvi put vidio Rajka Kušića, istaknutog člana Srpske demokratske stranke, SDS-a Rogatica, koji se predstavio kao zapovjednik srpske vojske.

Zajedno s trojicom vojnika Kušić je svjedoka Hurka počeo zlostavljati u obližnjoj garaži.

“Mom ocu je prišao Brane Krsmanović i počeo govoriti odmah da isplazi jezik. Izvadio je nož i počeo da mu siječe uši. A mene je natjerao da pojedem, jedno tri, četiri metka. I ja sam to pojeo. Otac mi pao na pod, bio je cijeli u krvi. Stojan Perković je izvadio nož-patent i počeo me probadati po rukama. I onda je pošao da me zakolje. Poturao sam ruke tako da sam i ja bio cijeli u krvi. Ja ne znam koliko je to trajalo. Kušić me je izveo vani”, prisjećao se svjedok.

Nakon zlostavljanja i prebijanja svjedokovog rođaka su vojnici ubili, dok su Hurka zajedno s roditeljima odveli u logor Rasadnik u Rogatici.

 

Spomenuti Kušić je osobno svjedoka i roditelje otpratio u logor, a tijekom čekanja na transport, Hurko je vidio grupu muškaraca koju srpski vojnici prevoze mini busom, nakon čuo je puščanu paljbu iz smjera gdje su odvezli zarobljenike.

“Vratio se Brane Krsmanović i vojnik koji je bio na tom mjestu mi je rekao – rekao je Brane Krsmanović da smo pobili sve Balije”, naveo je svjedok.

 

Prema tužiteljstvu zapovjednu odgovornost nad nedjelima Kušića koje je počinio na prostoru Rogatice nosi optuženi Karadžić kao predsjednik SDS-a, budući da su istaknuti članovi provodili politiku vrha stranke, odnosno etničko čišćenje.

Neki dosadašnji svjedoci opisali su Kušića kao člana SDS-a Rogatice koji je formirao dobrovoljačku jedinicu, stavljenu pod zapovjedništvo JNA u ožujku 1992.godine, a koja je služila za teroriziranje nesrpskog stanovništva.

 

Svjedok je opisao kako je i nad logorom Rasadnik, gdje su nastavljena brojna zlostavljanja i prebijanja, Kušić je imao zapovjedništvo.

 

Prilikom izjave o seksualnom zlostavljanju suđenje se zatvorilo za javnost, no kod opisa posjeta Međunarodnog crvenog križa 1993.godine, mogao se dobiti kratak uvid u muke koje su zatočeni svakodnevno prolazili.

 

“Da nas vode na vatrenu liniju, da nećemo moći preživjeti, hrana je slaba. Da nas tuku i izvode svako večer. Seksualno zlostavljanje, da nas skidaju do gola. Da je već nemoguće izdržati”, prisjetio se svojih riječi svjedok.

 

Nakon posjeta Crvenog križa Hurko i njegov otac su brutalno pretučeni. Svjedok je tek razmijenjen potkraj 1994.godine.

Nakon glavnog iskaza Hurka iskaz je nastavio svjedok pod zaštitnim mjerama na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost.

Unakrsno ispitivanje Hurka od strane optuženog Karadžića, optuženog za genocid u više bosanskohercegovačkih općina, nastaviti će se početkom sljedećeg tjedna.

 

RSE/Informer.ba

 

Komentariši