Na mevludu u Šljedovićima

Rogatica, Sljedovici, subota 09 juli 2011

Opet ne znam kako ono bi uglavnom nadjosmo se u Rogatici kod roleta Irfe u rostiljnici. Ja doruckujem sudzukice a Zenga sta je htio i zaljevamo sinalkom.
Za Bosnu smo krenuli dan ranije, u cetvrak, upravo zbog toga da bih mogo stici u subotu na mevlud u Sljedovice.
Iz rostiljnice cemo nas trojica na Polipu pa dalje uz Toplik a cilj nam je Kevina kuca u Podljunu i mezarje Sehovina gore na Zivaljevini. Poslije toga idemo u Sljedovice na mevlud.

Neznam da li je vec zvono postavljeno bilo na ulaznim vratima Kevine nanovo sagradjene kuce ali uglavnom mi i nekucamo nego pravo ulazimo. Unutra zaticemo nase vrijedne povratnike Zambija i njegovu Feridu u punom poslu. Krece Kevin dnevni boravak, ustvari valja im okreciti cijelu unutrasnjost kuce i to dvatriput. Kreci se tek obnovljena kuca pa valja kreciti sve dotle dok se dobro ne zabijeli. Iznenadismo ih ali se njihova lica ozarise osmijesima kada nas vidjose. Drago mi vidjeti mog starog jarana s kojim drugujem evo pa preko ceteres godina. Drago mi i to sto vidim da ne sjede skrstenih ruku nego se kao povratnici bore da prezive i da sebi obezbijede iole normalan zivot. Pomaze im dragi Allah u tome isto ko i svakome sto istinski zasuce rukave. Umjesto nash Zambi da uziva u svom zasluzenom godisnjem odmoru on je evo zasuko rukave skupa sa svojom Feridom i ostvaruju dvije dobiti. Prva ce biti ona novcana mada je i to simbolicno jer kuca je povratnicka a druga je ona dragom Allahu mila jer pripremaju kucu jos jednom povratniku, nasem Kevi. Nismo se dugo bavili onako popricali desetak minuta da ih ne ometamo u radu i krenusmo dalje.
Malo dalje zvonimo na vratima Ajanovica i otvara nam nasa Aida. Poselamismo se te i sa njom malo promuhabetismo. U lijepu rogatickom razgovoru joj zaboravih predati pare od nas cetvorice moderatora ove nase lijepe www.rogatica.com ,a za ciscenje mezarja Sehovina. Nejse predao sam joj koji dan kasnije na druzenju u La Perli. Slikali se jesmo svi skupa ali nema postavljanja slike ovaj put nego bice drugi kad navratimo mahsuzije na kahvu, ako Bog da.
Odatle put Sehovine i gore zatekosmo Ermina i njegovu suprugu takodje u radnoj atmosferi. Kose, odnosno krce mezarje. Nece jos podne pozadugo al pripeklo zestoko ovo nase ljetno rogaticko sunce. Prekidose njih dvoje poso kad im se javismo. Vidim Erminu drago ko ista sto nas vidi. Drag mi je uvijek bio a sad jos puno drazi kad vidim kako je vrijedan. Jedna kosa je polomljena jer je mezarje zaraslo u gustu sikaru te se mora krciti macetom i sikirom, sto njih dvoje i rade. Tako i sa njima prelomismo koju i krenusmo dalje na drugi kraj Rogatice pa ce mo onda uz Biljinovac put Sljedovica.

Prolazimo raskrsnicu na vrhu Biljinovca, lijevo je za Zlatni Do a mi idemo desno prema Pasic Kuli. Odmah dole vidim zenu pred kucom i vicem da mi je nekako poznata. Role Irfo mi objasnjava da je to Zozina majka, da je prije radila negdje pri opstini mescin i da su se oni vratili te su sad svoji na svome. Dalje mi Irfo objasnjava pred Pasic Kulom gdje su bile kuce Omerbegovica i Ajanovica i jedva prepoznajem. Nekad mi je taj put bio dalek a sad mi se sve cini nekako blizu.
Idemo dalje pored Bjelogoraca, kroz Kozice spominjuci Karice, Omeragice, naseg tetica povratnika Esrefa Kukavicu… a vidim Bogami ima i dosta obnovljenih kuca. Asfaltni put cijelo vrijeme dobar, ispopravljan, sto me prijatno iznenadi. Evo nas kroz Cadovinu pored Dzananovica kuca i nailazimo na veliku stalu u izgradnji. Zaustavljamo se, nazivajuci selam, da popricamo sa limarom Zikom cija i jeste stala. Pripeklo dobro al oni rade uporno.
Strojlovinu ne prepoznajem i da role ne rece da skrenemo desno ja bih proso pravo. Nije to vise onaj proplanak, livada, gdje smo cekali autobus nekad vracajuci se od rodbine za Rogaticu. Zaraslo skroz, spojila suma do ceste sa obadvije strane. Prolazimo ispod brijega na kojem je vikendica Hajrudina Ajanovica i njegovog sina Adisa. Domalo nas evo pored rusevine skole u Sljedovicima i dalje u selo. Nesto kuca je obnovljeno a nesta se i zapocelo sa obnovom. Srecemo Adisa, selamimo se i domalo krecemo prema kuci nasih blizih rodjaka, Ferida i Smaje Cengica. Zaticemo ih na imanju a Smajo se tek vratio jer je bio zaduzen, izmedju ostalih, za raznjeve i kasnije sjecenje mesa na porcije. Kaze da su spremili preko 200 porcija pecenja sa lepinom za goste, odnosno posjetioce mevluda. MasaAllah.
Odmah poslije selama trazimo dobru hladovinu jer je pripeklo. Vidim otud od ispod Hrida idu tri osobe te zastadose da se pitaju sa nama. Moja famelija, Nerma sa Tekije sa unukoom i majkom Tidzom. Drago mi ih vidjeti.
Popricasmo malo te odose na mevlud pa i mi domalo za njima. Na brijegu izljevena mrtva ploca na temeljima porusene dzamije. Nesta naroda na cilimima prostrtim po ploci a vecina je ufatila ono malo hladovine ispod drveca okolo ili ispod suncobrana. Obidjem svaki hlad da se ispitam sa svima jer mi je to sve mahom famelija il poznat narod. Kasnije cu otici i do Adema Ajanovica i njegovih jer su oni tu nedaleko. Adem dobar drzi se iako je nasabiro godina a vidjoh ga zadnji put prije par godina na mevludu, tefericu na Igmanu. Nedade mi nesta da napravim sliku, valjda hoce dragi Allah da ga posjetim i u Gorazdu, ako Bog da.
Poselamih se i sa efendijama nasim rogatickim, Kozlicem, Lutvicem… pa i sa hadzijom Zimicem, Fikretom Kozicem te jos dosta njih poznatih mi.
Golemo mi srce gledajuci ozivljene Sljedovice i vracam se sjecanjima u djetinjstvo kad sam tu provodio skolska ferija. Raduju me obnova dzamije, kuca povratnickih a i vikendica Bogami. Zazivilo selo opet sucur Allahu dragom. Poslije mevluda rucak pa narodno veselje uz kolo i muhabet.
Kasnije smo se vratili sa Feridom i Smajom kod njih a role Irfo se pobrino pa nam je obezbijedio porcije pecenja i sokove pa da utolimo i zedz.
Putnici namjernici nisu ostali gladni i po onoj staroj moradosmo doci pojesti svoju nafaku. Poslije smo krenuli za Rogaticu svrateci na osvjezenje kod Irfe kuci u Tekiji.
Posjedismo malo pa dalje za Sarajevo i Hadzice.
Nahranjenih stomaka i punih dusa, ovih nasih Bosnjackih, elhamdulilahi.

http://www.youtube.com/watch?v=34bwxIpyQmA


Zambi, ja i Ferida


Zambi, ja, Ferida i Zenga


Zambi, ja i Zorlovac gore u Ljunu


Sehovina: Ermin i ja


Irfo, Ermin sa suprugom i ja


Radna atmosfera…1


Radna atmosfera…2


Sljedovici, pogled iz Cengica avlije


Nerma sa unukom, mamom Tidzom i ja


Mevlud na temeljima dzamije


Narod u hladu…1


Role Irfo stoji lijevo i slika


Narod u hladu…2


Narod u hladu…3


Narod u hladu…4


S lijeva: Hajrudin Ajanovic, Fikret Kozic, hadzija Nazif Zimic, Adis Ajanovic, ja, Sead Ajanovic, ?? i Selimbegovic


S lijeva: Hajrudin Ajanovic, Fikret Kozic, Muhamed Ajanovic i ja


Narod


Role Irfo i somuni sa janjetinom…1


Role Irfo i somuni sa janjetinom…2


Sljedovici, u Cengica avliji: Irfo, Zenga, Ferid i Smajo


Rogatica, rodzaci u Tekiji u Dzika avliji: Ferid, ja, Irfo i Smajo

Komentariši