Ponovo o udruženju za traženje nestalih osoba

Krajem juna ove godine objavili smo tekst u kome pozivamo sve nase Rogaticane da se udruze i pokusaju nesto vise uciniti  na trazenju nestalih Rogaticana. Vrijeme objavljivanja teksta  i nije bilo najpovljnije jer je to bilo vrijeme pred   godisnje odmore. Obavjestenje i poziv je naisao na pozitivne komentare i to jeste zaista bio prvi korak ka nekom organizovanijem radu na ovim aktivnostima. Ipak se krece iako smo mi ocekivali da ce biti vise zainteresovanih.

Nas poziv upucejmo ponovo na sve one koji traze svoje nestale ali i na sve dobronamjerne Rogaticane koji bi htjeli pomoci da se na ovom planu nesto pokrene poslije  19-ogodisnjeg tapkanja u jednom mjestu. Nista se znacajnije nije desilo za ovih 19. godina na podrucju opstine Rogatica obzirom na broj nestalih i to se mora promijeniti.

 

Nase prvo obracanje je  i dan dans aktuelno pa cemo ga ovdje citirati :

 

“Vec duzi niz godina pratimo aktivnosti na otkrivanju masovnih grobnica na podrucju Rogatice i pokusavamo nasim angazovanjem na rogatica.com da podrzavamo i izvjestavamo o tim aktivnostima.

Nazalost, do sada nismo imali prilike da izvjestavamo o nekim velikim rezultatima koji su postignuti u ovom dijelu.

Jos uvijek jako veliki broj zrtava agresije na BIH 1992 -1995. godine na podrucju Rogatice je na spiskovima nestalih. Porodice pokusavaju da traze svoje nestale i u svemu tome se vidi jedna velika dezorganizovanost. Nema zajednickih akcija, nema udruzenja koja bi ovo pokrenula sa mrtve tacke. Uglavnom svako pokusava pojedinacno da dodje do nekih podataka, informacija a to ide zaista tesko.

 

Bez organizovanog , zajednickog djelovanja sigurno nece biti ni uspjeha. Pritisak na one , ciji je i posao da se bave sa ovim je nemoguce izvrsiti bez organizovanog i zajednickog djelovanja. Mi smo imali i kontakte sa komisijom na nivou BiH za trazenje nestalih pokusavajuci im dati podatke koje smo dobivali. Uglavnom, po tome se skoro nista nije radilo ili vrlo malo.

 

U zadnje vrijeme smo pored spiska zrtava pokusavali da ustrojimo i spisak nestalih kako bi dobili podatke i uvid koliko je osoba na spisku nestalih. Dosli smo do velikog broja ali taj spisak jos uvijek nije konacan. Dobra je podloga za dalje aktivnosti ali na njemu se mora dalje raditi. Moramo da kazemo i da cudi nezainteresovanost nasih ljudi po tom pitanju , tako da vrlo tesko dolazimo do tih podataka. Cesto smo u situaciji da podatke iznudjujemo od drugih mada bi sasvim normalno bilo da to dobijemo od clanova porodice i prijatelja.

 

Mislimo da je konacno doslo vrijeme da se na ovom planu pokusa nesto uraditi.

Nama je vec odavno jasno da bez organizovanog djelovanja clanova porodica a I ostalih zainteresovanih gradjana ovaj proces nece dati rezultate i prijeti da potpuno stane. Pa vec je 19. godina proslo I mozemo reci da je to jako dug period u kome je po svim mjerilima trebalo do sada da ovaj posao bude zavrsen ili u najgorem slucaju pri kraju. Prema dosadasnjim rezultatiima se to ne moze reci.

 

I zato se obracamo clanovima porodica , prijateljima nestalih kao I ostalih zainteresovanih gradjana da sve uzmu u svoje ruke. Ako oni odustanu od organizovanog trazenja , vjerujte, ostali ce odustati I prije vas. Oni koji se bave tim poslom, naravno, ce nastojati da imaju sto duze posla I da se sto duze sa tim bave. Zlocinci I njihovi pomagaci trljaju rukama jer vide sansu da prodju nekaznjeni. Bez otkrivanja nestalih nema ni kaznjavanja zlocinaca.

 

Zato pokusajmo uciniti nesto. Rogatica.com vam se stavlja na raspolaganje da pokusa sve vas koji vrsite potragu za svojima da poveze medjusobno, da se organizujete u udruzenje koje ce onda pokusati nesto uciniti. Ovaj portal ce vam stajati na raspolaganju I u vasim daljnjim aktivnostima ali vi konacno morate sve ovo uzeti u svoje ruke.

 

Pozivamo sve clanove porodica I prijatelje nestalih koji zele da se ukljuce u udruzenje I pokusaju pronaci nestale da nam se jave putem e-mail na adresu:

 

 kaza@rogatica.com

 

 

 Svi oni koji nam se jave ce dobiti povratne odgovore. Sakupicemo sve vase adrese I napraviti jedan spisak adresa koji cete vi dobiti. Time cete imati sve adrese onih koji zele da se ukljuce u udruzenje I moci cete medjusobno komunicirati I razmjenjivati informacije.

 

  Kasnije ce se sigurno ukljuciti I oni koji nemaju mogucnost da se jave preko interneta pa ce se uspostaviti I telefonska lista.

Napominjemo da svi podaci, e-mail adrese, imena I brojevi telefona ce biti samo vama poznati i nece se javno objavljivati.Naravno prilikom vaseg javljanja je potrebno da date svoje potpuno ime i prezime.”

 

 

U medjuvremenu  su nam se javljali Rogaticani I davali informacije koje posjeduju o nestalim osobama kao I masovnim grobnicama. Posebno izdvajamo informacije koje nam je posalo nas clan “Ljuti Zepljak”. Iz ovoga vidite koliko samo korupcije I mahinacija ima u ovoj oblasti. Tu nazalost ucestvuju I Bosnjaci tako da ovo sve lici na jednu veliku trgovinu. I dan danas se grobnice premjestaju jer zlocinci zele ostati nekaznjeni. Po dobivanju informacija u institutu za trazenje nestalih najcesce se ne cini nista. Kako zlocinici dobiju informaciju da se za grobnice zna to nam nije poznato ali znamo sigurno da oni odmah reaguju I premjestaju tijela na druge nepoznate lokcije.

 

Evo vam informacija dobivenih od naseg clana “Ljuti Zepljak”:

 

 

 

1. Rogatica, Pljesevica, lokalitet Dizdarevica njiva, pretpostavlja se da je sa ove lokacije izvadjeno 17 tijela i prebaceno na nepoznatu lokaciju. Napomena: “11.05.2008. godine, ova lokacija nije bila narusena, a 18.06.2008. godine je prvi put uoceno prekopavanje iste.”

 

 

 

4.    Rogatica, Pljesevica, lokalitet Dizdarevica njiva, pretpostavlja se da su sa ove lokacije izvadjena dva tijela i to Curevac Uzeir i Curevac Sejdalija, te prebacena na nepoznatu lokaciju. Napomena: “11.05.2008. godine, ova lokacija nije bila narusena, a 18.06.2008. godine je prvi put uoceno prekopavanje iste. U septembru 2004. godine, Federalna komisija za trazenje nestalih osoba je bila upoznata sa ovom lokacijom.”

 

 

 

 

 

6.   Rogatica, Borika, lokalitet Mrkonjici (Rampa), pretpostavlja se da su sa ove lokacije izvadjena tri tijela i to: Zimic Nurija, Bajic Enver i BAjic Suvad, te prebacena na nepoznatu lokaciju. Napomena: “Mjeseca maja 2008. godine, ova lokacija nije bila narusena, a 12.07.2008. godine je prvi put uoceno prekopavanje iste. U maju 2006. godine, Federalna komisija zatrazenje nestalih osoba je bila upoznata sa ovom lokacijom.”

 

 

 

Nadamo se da cete ozbiljno shvatiti ovu akciju jer je ona mozda jedna od posljednjih sansi da se ovaj proces pokrene sa mrtve tacke.

Mi kao portal rogatica.com cemo vam biti stalno na raspolaganju I prateci vase aktivnosti, informativno I medijski vas podrzavati a to mozemo sigurno jako uspjesno raditi jer imamo velike posjete naseg portala.

 

Ocekujemo vase javljanje.

Komentariši