Rogatica.com

U danasnje vrijeme kad te sa svih strana bombarduju sa : Kablovskom TV, digitalnom TV (normalno sa hiljadama serija i sapunica) zatim na internetu hiljadama “interesantnih” web stranica a i drugih, je pravi podvig jednu neprofitabilnu, potpuno amatersku stranicu odrzati.
Ova grupa nasih momaka to uspijeva i to u pravom smislu te rijeci. Ima vise razloga da napisem ovaj tekst.


 

Ja cu ih ukratko pokusati objasniti. Prije nekog vremena, prica mi moj Ahmet, u Zavidovicima mu se obrati jedan gospodin i kaze da cita njegovu knjigu. On je porijeklom iz Gracanice i poslovan je covijek. Predstavio se da je donirao za izgradnju dzamije u Sljedovicima novac.

Iduci tom informacijom raspitao sam se kod Adisa i Muhameda (organizacioni odbor za izgradnju dzamije) , i zaista postoji covijek koji je ponudio a oni prihvatili pomoc . Tursunovic Esad (po mom pretresu interneta- privrednik iz Gracanice) je donirao 5000 KM i sleper materijala za izgradnju dzamije u Sljedovicima. Ovaj veliki Vakif, koliko sam upoznat, nejma nikakve rodbinske veze sa Sljedovicima.

Pretpostavljam da je preko nase stranice i saznao za gradnju. Jer na stranici cita i knjigu. A prakticno nije ni bitno njegovo saznanje za gradnju vec odluka da pomogne. Vjerovatno Esad ne ocekuje zahvaljivanje za ovo djelo ali mi sa stranice se nadamo i molimo da mu A.Dz. upise u dobra djela i da mu da mogucnost da jos dobrih ovozemaljskih djela ucini.

Adis mi rece da je znacajnu sumu- 500 Eura donirao nas sugradjanin Asim Lihic, sin rahmetli Fadila koji ucestvuje i u akcijama koje organizuje Rogatica.com. I za ovog vakifa iste zelje.

Prije mjesec dana na Bijambarama sretoh momka srednjih godina i u razgovoru saznah da je sa Sokolacke opstine a negdje na granici sa Rogaticom. Nazalost selo nisam uspio zapamtiti. U razgovoru mi rece da je cesto na nasoj stranici i da je naisao na tekst koji je preradio za ucenike i da ga vec koristi . Po tome zakljucih da je prosvjetni radnik. Nazalost, meni je bio udarni termin i nisam vise imao vremena da sa njim besjedim pa mu rekoh da u povratku navrati. Pitah samo za tekst – kaze „Humanost“. Kasnije je bila guzva tako da ga nisam uspio ni vidjeti.

Ja se licno odusevljavam Aci-jevim tekstovima i mislim da bi ih nekad trebalo sastaviti u jednu svesku kojoj mozemo dati podrsku oko izdavanja.

Ne bih nabrajao sve humanitarne akcije , pa akcije za mezarja, zatim privatne humanitarne pomoci koje je animirala Rogatica.com jer bi za to trebalo prilicno vremena .
Dalji doprinos Rogatica.com je u druzenju raje. Sad polazim od sebe licno a sigurno je veliki broj istih primjera. Mnoge od ove raje sa kojom se sad druzim sam znao ali samo kao poznanike. Sad smo vec presli u veci rang – jaranstvo. Ma, kad bih ja znao za naseg dobrog Dervisa ili Zambija da nije Rogatica.com. Pa i ostali (evo ponistih, bio poceo nabrajati pa dug spisak a i zaboravicu koga). Meni je dusevna hrana sa rajom sjesti, dobro bude i koji Jablan ali “nas ga je” i boljih nemamo.

Pa azuriranje spiska poginulih i nestalih. Eto abd. formirace se i udruzenje za nestale sa podrucja opstine Rogatica.
Vec duze vrijeme imam nijet ovaj tekst da napisem jer za neke nase “mocne” sugradjane (iako je mocan samo A.Dz. ) je ovo sto radimo gubljenje vremena na gluposti. Ja ih ne bih a i nisam uvjeravao u suprotno, jer Rogatica.com je stranica otvorena za sve i ja se cesto ne slazem sa nekim diskusijama ali mi to ne daje pravo da ismijavam ili vrijedjam bilo koga.

A i svaka pomoc (mislim na humanitarne akcije) koja nije sa halalom dosla sigurno nije dobrodosla ni primaocu iste.
I ovih par primjera na sta sve inicira, pomaze i koristi se Rogatica.com, daje nam za pravo da odgovorimo ovim gore……jah…..jah..

Ovoj nasoj cetvorci “glavnih moderatora” zelim izraziti postovanje a mislim da je najveca zahvalnost i zadovoljstvo kad vide da se godisnja stipendija za jedno nase dijete skupi za dan.

 

A i koliko puta se otvori stranica.

Komentariši