Biti svjedok istine

Ovih dana smo upravo zavrsili sa objavljivanjem prve knjige „Biti svjedok istine“, autora Ahmeta Sejdica. U pripremi je objavljivanje i druge knjige pod istim naslovom u kome je autor iznio svoja vidjenja i iskustva iz agresije na BiH na podrucju gorazdanske, visegradske, rogaticke, focanske i cajnicke opstine.

Praveci pauzu izmedju objavljivanja prve i druge knjige htjeli smo da pruzimo priliku svima onima, koji su ovu knjigu rado citali, da daju svoje impresije, komentare kao i da postave pitanja autoru ukoliko ih imaju.

 

 

 

U stalnom smo kontaktu sa gospodinom Sejdicem i on je spreman odgovoriti na sva vasa  korektna pitanja. U tom sklopu je predvidjen i jedan intervju sa autorom gdje bi bio dat odgovor na postavljena pitanja ali i misljenje autora o danasnjoj veoma komplikovanoj situaciji u nasoj domovini.

Vjerovatno se pitate zasto to cinimo i zasto je toliko vazno kroz komentare otvoriti diskusiju o dogadjajima u minuloj agrisiji na podrucju Istocne Bosne.

 

Sam naslov knjiga otvara prostor za diskusije jer nam je svima poznato da je „istina“ relativna i da do apsolutne istine u ovozemajlskom zivotu je nemoguce doci. Samo „Jedan“ posjeduje tu apsolutnu istinu koja ce svima na kraju biti podastrta. Dakle pretpostavka je da je mozda neko drugacije vidio sve ono sto se desavalo ili da je autor u svojim iskazima, i pored zelje da kaze istinu, mozda bio i malo subjektivan. Svi smo mi ljudi i niko se ne moze potpuno osloboditi te subjektivnosti, pogotovu kada se radi o dogadjajima u kojima smo licno ucestvovali. Mnogo je tajni ostalo i na nasoj a i na onoj drugoj strani i do danasnjih dana. Obicno, za objelodanjivanje tih tajni je potrebna historijska distanca. Nekad ce se mnogo toga saznati ali ovo je jos uvijek kratak period za dobivanje odgovora na mnoga pitanja.

Obadvije knjige , koje ce biti objavljene ovdje, sam procitao po dva puta. Cak drugi put tako detaljno da mi je svaki detalj ostao u glavi.

Ne mogu se oteti utisku da je autor samo odskrinuo vrata istinama koje bi trebale da izadju na svjetlo dana. Kao da i sam nije zelio sve da kaze cekajuci priliku da se u ovom dijelu otvori rasprava o tim dogadjanjima. Kako je autor bio hrabar na bojnom polju svima nam je poznato ali on je i u spisateljskoj oblasti pokazao isto toliko hrabrosti ne libeci se prozvati imenom i prezimenom one koji su radi licnih interesa bili kocnica u tim ratnim godinama. To je posebno izrazeno u drugoj knjizi. Dakle , odskrinuvsi vrata istini , autor trazi dijalog  kako sa istomisljenicima tako i onima na drugoj strani. Do sada ih nije bilo, da li zbog malog tiraza knjiga ili nekih drugih razloga, to jos ne znamo. Nakon ovog objavljivanja, mi sa rogatica.com dajemo doprinos da se dijalog rasplamsa i da se dodje do nekih istina mozda i ranije nego sto to teoretski dozvoljava historijska distanca.

Gotovo sam ubjedjen da autor nece stati na ovome i da tek treba da tu svoju istinu u daljnjem pisanju posvjedoci. Ona je jako vazna zbog nas samih, Bosnjaka, koji  kroz svoju vrlo tesku historiju nikako da dodjemo „tobe“ sto rekao nas narod. Nismo mi veliki narod da mozemo sebi dozvoliti da tako olahko sklanjamo sa scene nase najbolje sinove kako bi ostvarili neke svoje licne interese  a to nam se desava stotinama godina unazad. Da li cemo jednom bar uvidjeti nase greske i promasaje to je veliko pitanje.

Upravo ove knjige daju doprinos u osvjescivanju bosnjackog korpusa u Istocnoj Bosni koji je u svim dosadasnjim ratovima bio popriste velikih zlocina uglavnom nad bosnjackim narodom.

 

Objavljujuci prvu knjigu pratili smo njenu citanost a pogotovu gradove iz kojih se knjiga citala. Sa zadovoljstvom mozemo reci da su posjete bile  velike i da je knjiga citana u citavom svijetu. Cak iz Pekinga nas je citao neko sa ovih prostora. Boze dragi gdje nas sve nema. Posebno je interesantno da je citanje iz Srbije bilo na zavidnom nivou.

Posto je na ovoj stranici, kao i na svim ostalim, moguce komentarisati i postavljati pitanja samo ako ste clan stranice otvaramo mogucnost i onima drugima koji zele postaviti pitanje ili prodiskutovati da nam se jave putem e-mail  na adresu :

 

MKazic@aol.com

 

i autor ce rado dati svoj komentar i na takav nacin postavljena pitanja.

Svi oni koji su clanovi nase stranice mogu svoje komentare dati u forumu gdje je knjiga  i objavljenja pod linkom:

 

http://www.rogatica.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=53&func=view&id=29281&catid=11&limit=15&limitstart=60

 

 

Knjiga je najvise i najredovnije citana upravo iz slijedecih dole navedenih gradova:

 

Mountain View (US)
Sarajevo (BA)
Jacksonville (US)
Saint Louis (US)
Somers (US)
Bergisch Gladbach (DE)
Krusevac (RS)
Santrex FR VPS Services France
Brcko (BA)
Horsens (DK)
Randers (DK)
Strängnäs (SE)
Schwaz (AT)
Banja Luka (BA)
Belgrade (RS)
Kragujevac (RS)
Peking (CN)
Pittsburgh (US)
Stockholm (SE)
Arvada (US)
Gamleby (SE)
Travnik (BA)
Castle Hill (AU)
Örebro (SE)
Novi Pazar (RS)
Klis (BA)
Grocka (RS)
New York (US)
Zvornik (BA)
Uzice (RS)
Kraljevo (RS)
Berlin (DE)
Doboj (BA)
Cacak (RS)

 

Pozivam vas da svojim komentarima I pitanjima date doprinos u svjedocenju istine jer je to I bio jedini autorov cilj prilikom pisanja knjiga a citanjem knjiga smo pokazali da je to I nas cilj kao citalaca.

 

Komentariši