Kušić ponekad u Rogatici

 

 

Tokom rata jedan od najodgovornijih za progon, zatvaranja i ubijanja Bošnjaka u Rogatici, prema kazivanju svjedoka, bio je Rajko Kušić, tadašnji komandant Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).
“Kušić je uperio automat u mene i rekao: ‘Priznaj mi sve što te budem pitao ili ćeš biti ubijen, ili ću te poslati na Vraca da ti vade oči, sijeku uši…’ Odgovorio sam mu: ‘Možeš, komandante, šta hoćeš, ali što si ovdje saznao drugačije ne može biti.’ Međutim, on i vojnici me udaraju nogom u glavu, pa pozadi…”,

priča sagovornik BIRN-a koji se poslije rata vratio u Rogaticu, pa zbog sigurnosnih razloga ne objavljujemo njegov identitet.

Unatoč izjavama svjedoka, Kušić nije optužen ni u Haškom tribunalu ni u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini. U Tužilaštvu BiH su rekli da imaju istragu koja sumnjiči više osoba za zločine počinjene u Rogatici, ali ne mogu potvrditi da li je Kušić među njima.

Ekipa BIRN – Justice Reporta odlazi u Rogaticu kako bismo razgovarali s mještanima o Rajku Kušiću. Oni koji ga poznaju objašnjavaju da je živio u “Karanfil Mahali”, ali da više ne boravi tu, i da ga nećemo naći.

“Dolazi u Rogaticu kada su kakve slave, kada je nešto… Proleti i niko ga ne vidi. Čim živiš ovdje, ne smiješ puno zabadati nos i pitati gdje je”, kaže jedan Rogatičanin, uz tvrdnju da je čuo da je Kušić bio u Rogatici u prvoj polovini ove godine.

 

 

Gutanje metaka i dobijanje batina

Nakon višednevnog granatiranja u maju 1992. godine, srpska vojska zauzela je Rogaticu i okolna mjesta. Ubrzo nakon toga, Kušić postaje komandant Rogatičke brigade, koja je djelovala u sklopu VRS-a.

Njegov zadatak, kako su ispričali svjedoci u Haškom tribunalu, bio je “očistiti” grad, pa su po njegovom naređenju muškarci, žene i djeca zatvarani najčešće u dva logora – Srednjoškolski centar “Veljko Vlahović” i Poljoprivredno dobro “Rasadnik”.

Oko 1.350 ljudi je prošlo kroz ta dva logora, u kojima su zabilježena zlostavljanja, ubistva i silovanja.

“Sve je bilo pod kontrolom Rajka Kušića”, izjavio je Ramiz Alajbegović tokom svjedočenja na suđenju Momčilu Krajišniku, bivšem visokorangiranom političaru Republike Srpske (RS) koji je 2009. u Haagu osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u BiH.

Šefik Hurko kaže da se dobro sjeća 14. augusta 1992. godine, kada je gutao metke i dobijao batine pred tadašnjim komandantom Rogatičke brigade. Hurko tvrdi da je Kušić njega i majku zatvorio u školu “Veljko Vlahović”, te da su nakon dva dana prebačeni u logor “Rasadnik”. Njegovog oca, kaže, Kušić je odveo na ispitivanje, te je onda i on doveden u “Rasadnik”.

 

Šefik Hurko

Hurko se prisjeća kako su u garažu kuće Miće Andrića u selu Kosova (općina Rogatica) ušla četiri vojnika, od kojih se jedan predstavio kao Rajko Kušić, komandant srpske vojske u Rogatici.

“Jedan vojnik je kod mene našao kutiju metaka od pištolja, i onda počinje da me udara metcima.Vojnik mi je naredio da jedem metke, i tri ili četiri komada sam progutao, dok su mog oca tukli”, kaže Hurko, ističući da je zajedno sa majkom kasnije odvezen u logor “Rasadnik”, vozilom u kojem je bio i Kušić.

Hurko opisuje kako je i u logoru “Rasadnik”, gdje su nastavljena brojna zlostavljanja i prebijanja, Kušić imao zapovjedništvo nad time da zarobljenike vode na vatrenu liniju, tuku i seksualno zlostavljaju

Rogatičanin čiji je identitet poznat BIRN – Justice Reportu kaže da je u ljeto 1992. godine, po “Kušićevoj naredbi”, zajedno sa njim preko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u različite objekte, među kojima i u logor “Rasadnik”.

“Jedan je bio zatvoren sedam dana u WC-u. Kada je izveden, ubadan je nožem u sali u kojoj su bili žene i djeca”, priča Rogatičanin jedan od događaja koji se desio dok je bio zatvoren u “Rasadniku”.

Unatoč spominjanju Kušića i pred Haškim tribunalom i u razgovoru sa žrtvama iz Rogatice, još uvijek se ne zna da li postoji istraga protiv ovog bivšeg komandanta Rogatičke brigade.

“Više osoba se sumnjiči za zločine u Rogatici i okolini”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, istaknuvši da ne može potvrditi da li je među tim osobama i Rajko Kušić.

Naredba za izvođenje

Kušić se spominje u presudama i dosadašnjim optužnicama protiv drugih osoba.

U optužnici protiv Dragoja Paunovića – kojeg je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog zločina u Rogatici – navodi se da je Radisav Ljubinac po naredbi Rajka Kušića 15. augusta 1992. godine iz logora “Rasadnik” u obližnje selo Duljevac dovezao 27 Bošnjaka. Oni su, kako stoji u optužnici, korišteni kao živi štit ispred srpske vojske tokom napada na položaje Armije BiH (ABiH), kada ih je nekoliko ranjeno.

Nakon što su upotrijebljeni kao živi štit, navodi se u optužnici, civili su strijeljani, ali su trojica preživjela.

Radisav Ljubinac je osuđen u Sudu BiH na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Rogatici.

Armin Baždar, koji je u vrijeme tih događaja imao 15 godina, kazao je da su uz Paunovića strijeljanje izvršili i drugi vojnici.

“Daidža mi je odmah rekao da nas vode da nas ubiju. Držao sam ga za ruku i, kad je krenula paljba, sjećam se da je nas nekoliko molilo da ne pucaju. Nakon pogotka u lijevu ruku, pao sam i onda sam vidio kako pada i moj daidža”, kazao je Baždar u septembru ove godine na suđenju Radovanu Karadžiću.

Baždar je ispričao da je čuo preko radiostanice i kratak razgovor koji je Paunović vodio s Kušićem.

“Paunovića je neko pitao: ‘Ko je pucao?’ On je odgovorio: ‘Špiro je pucao’, i pitao: ‘Ko pita?’, a odgovor je bio: ‘Rajko Kušić je’”, ispričao je Baždar.

Nakon odlaska vojnika s mjesta strijeljanja, Baždar se krio više od 18 sati i onda je, kako je rekao, uspio prijeći na područje koje je bilo pod kontrolom ABiH.

Kušić je, prema kazivanju svjedoka, jedno vrijeme bio i u problemu jer nije na vrijeme “očistio” Rogaticu.

Zaštićeni svjedok 382 kazao je da je Kušić održao govor u zbornici škole “Veljko Vlahović”, kada je rekao da je u problemu jer je probio rok za čišćenje Rogatice.

“Kasnim sa čišćenjem Rogatice jer su drugi gradovi već zauzeti. Rogatica nije, i ja moram podnijeti izvještaj na Palama zašto je probijen rok za čišćenje”, kazao je svjedok, istaknuvši da je Kušić krivio Bošnjake što ne daju tačne informacije kada ih ispituju.

Mještani Rogatice uglavnom znaju ko je bio i šta je radio Kušić, ali ne znaju gdje trenutno živi. Neki misle da živi u Srbiji, u okolini Beograda, te da povremeno dolazi u rodnu Rogaticu.

Rogatičanin koji danas živi u Sarajevu, ali često ide u rodni kraj, kaže da je Kušića posljednji put vidio 2008. godine i to na kraju sela Brankovići, kod ulaza na šumski put.

“Izišao je iz automobila ‘niva’ i pričao s dvojicom ljudi. Kada sam mu prišao na 10 do 15 metara, pogledao je u mene i onda je zaklonio glavu rukom. Bio je u teksasnim crnim pantalonama, crnoj košulji i imao je kačket na glavi”, kaže sagovornik BIRN – Justice Reporta.

Osim tada, Kušića je, kaže sagovornik, često viđao do 1998. godine, od kada se, smatra, počeo kriti.

Neki Srbi iz Rogatice kažu da Kušić, koji je živio u Karanfil Mahali, više ne boravi u svom gradu.

“Možda je u Australiji, Belgiji… I da zna neko gdje je, k’o da bi rekao”, govori jedan mještanin Rogatice, dok drugi ističe: “Nećeš ga ovdje zglave naći, prijatelju.”

Justice report
Piše: Amer Jahić
18 novembar 2011

Amer Jahić je novinar BIRN – Justice Reporta.

 amer.jahic@birn.eu.com.

Komentariši