Paja i Rule

Skrasio sam se u Zozinoj kafani. Prazna. Samo Paja i Rule cekaju da neko dodje. Obradovan sto ih vidim i sto imam skim sjesti, i razocaran sto su jos tu, sto nisu nekud otisli, sjedoh. ” Niste nikud otisli, sta cekate”? ”Moj brat sa zenom otisao nekud, babo i majka sami, ja ih ne mogu ostaviti, i necu”, veli Rule. Paja opet veli ”Moja majka sama, moram je veceras voditi kod tetke a ne bih je mogao ni ostaviti”. Paja i Rule su djeca ove carsije…

 

 

PAJA I RULE

Pocetak maja 92. Rogaticka carsija polahko nestaje. Oblaci sa svih strana. Ne grmi jos ali samo sto nije. Titovom ulicom tutnje teretnjaci , NS, BG, TU i mnogi drugi ,natovareni opasnim teretom, poneki i namjerno otvoren da se vide novi borci sa redenicina preko ramena i osamdesetcetvorkama na kriluu. Idu na Pale. Moja komsinica preko ulice komadicima betona i cigle zazidjuje prozorcic na podrumu. Na krovovima zgrada ostrovidne i dobro fizicki pripremljene a maloumne i supljoglave ubice prave snajperska gnijezda.

 

Tamo u skupstiskoj zgradi, nasi i njihovi vode pregovore, pokusavaju se dogovoriti oko neceg oko cega se ne mogu dogovoriti a i da mogu nisu zato ovlasteni. Pomahnitali ubica iz Donjeg polja ceka zeleno svjetlo, da pocne. Na radio Sarajevu Milka po cijelu noc trazi nestale i izgubljene. Zene i djeca po sklonistima i podrumima. Nema vise ni haustorske straze. Okupljamo se na trgu. Svaki dan nas sve manje i manje. Gube se , nestaju. Ali jos uvijek nas prilican broj, hodamo od stana do stana, od zgrade do zgrade, cekamo ko kurbanski ovnovi….? Necu vise da cekam, idem, idem nekud.

Skrasio sam se u Zozinoj kafani. Prazna. Samo Paja i Rule cekaju da neko dodje. Obradovan sto ih vidim i sto imam skim sjesti, i razocaran sto su jos tu, sto nisu nekud otisli, sjedoh. ” Niste nikud otisli, sta cekate”? ”Moj brat sa zenom otisao nekud, babo i majka sami, ja ih ne mogu ostaviti, i necu”, veli Rule. Paja opet veli ”Moja majka sama, moram je veceras voditi kod tetke a ne bih je mogao ni ostaviti”. Paja i Rule su djeca ove carsije, postovani i cijenjeni od starijih, uvazavani medju kolegama, idoli mladima, rado vidjeni u svakom drustvu, sportisti, spremni da krenu u zivot, da zasnuju porodicu, da prave kucu. Cutim i gledam. Sjecanja naviru. Obisli smo zjedno cijelu Bosnu. Znao sam sve njihove tajne, od skolskih ocjena do sadrzaja njihovih prvih ljubavnih pisama. Svi smo znali i kad se Rule zaljubio u neku djevojku iz Foce a Paja upozoravao Harija vozaca, kad smo negdje na domak Maglaja da ide preko Foce. Necu da insistiram, necu da budem sevep, nije to dobro a i tjesim se, nisu oni ni mudzehidini, ni beretke ni provokatori , nisu nista od onog cime Radaovanova propaganda plasi Srbe koji jos nisu pristali da rade to sto im se zapovijeda. Imaju oni puno sklskih kolega, nastavnika, klupskih drugova, komsija, nece oni njih dati…Ipak, na polasku im savjetujem da idu.

Nisu otisli. Ostali su. Rule sa majkom i babom, a Paja sa majkom. O tome sta je i kako je Paja prezivio mogli ste citati na ovoj stranici i necu ponavljati.

Ruletov prijatelj i komsija sto je sa njim provodio vise vremena nego sa bratom, sto su jedan drugom znali koliko sice ima u dzepovima , sto je Ruletovim simpatijama nosao pisma i Rule njegovim, sto je kod Ruletove majke zavirivao u frizider slobodno kao i kod svoje, sto mu je Rule na utakmicama namjestao lopte kad on kaze a ne kad treba, sto su zajedno jurcali po Pticijaku i jedan drugog branili od raje iz drugih mahala…..sto je…

Mogao je Ruletov prijatelj, zarad prijateljstva i zajednickog djetinjstva, reci mu na mjesec dana prije da ide,da se skloni, MOGAO JE ALI NIJE.

Mogao je prijatelj i kad su stigle ubice, sto sui m se ubistva placala sporetima i zamrzivacima izvesti prijatelja, sakriti ga negdje, MOGAO JE ALI NIJE.

Mogao je prijatelj skloniti negdje Ruletovo tijelo, zakopati ga, obiljziti, MOGAO JE ALI NIJE-.

Mogao je zarad morala i ljudskosti skloniti Ruleta iz Masovicevog groblja brojeva, poslije rata, MOGAO JE ALI NIJE.

Mogao je davno sapnuti Masovicu gdje Ruletove kosti leze, otici mu na grob kad niko ne vidi, ostaviti ruzu i izvinuti mu se za lazno prijateljstvo, MOGAO JE ALI NIJE.

Moze i sad kad je zrio covjek i kad ima svoju djecu, MOZE ALI NECE. ZAKOVAO MU SE MOZAK.

Ovo bih isto napisao i da je obrnuta situacija budi siguran Ruletov “prijatelju”.

Komentariši