Eh moj Podhrid, tuga

 Nedjelja,27.11.2011.godine.
Hladno novembarsko jutro u Rogatici pritisla nekakva magla koja se sporo diže. Izađoh na Sokolovinu, pogledah malo naš grad. U havi se osjeti tuga, juče sahranismo moga komšiju Hajragu, gledam po mom Podhridu koliko ih preseli kako smo se vratili. A onda u tom mom gledanju i razmišljanju uhvati me zbilja velika tuga za njima i saznanje od juče da su mi još dvojica komšija teško bolesni, Himzo Hodžić-Barba i Ibro Kustura. Pa postavljam sebi pitanje

ma šta je ovo udarilo u moj Podhrid, ode stara raja ode stari Podhrid, Bože kakav će izgledati kad mi svi odemo na onaj svijet. Polahko ali sigurno gase se Podhridski topraci, dokle i kako samo dragi Allah zna..

Iz moga Podhrida odoše Muhamed Pezo, Kartal Ahmet i Merka, Pemba Kustura, Dževad i Hajra Eminagić, Hajraga Tantula, Avdaga Lihić sa Hočkovca, Zekija Pezo sa Toplika, Fata Zimić sa Toplika i mnogi drugi naši sugrađani .

 

Da ih dragi Allah nagradi svim dženetskim ljepotama, neka im je lahka bosanska zemlja .

Amin!

El Fatiha

Napisah par ovih rečenica, kako bi mi bilo lakše, samo malo da rasteretim svoju dušu,da podijelim ovu ogromnu tugu sa vama skupa dragi moji Rogatičani i Rogatičanke ma gdje god bili.

 

Eselamu Alejkum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši