Kenan kod predsjednika i premijera Republike Turske

Kenan Hreljić je sin Aide Hreljić (rođ. Setić) iz Rogatice i Hreljić Rame iz Višegrada. Kenan je rođen u Sarajevu gdje i danas živi sa svojim roditeljima i starijim bratom. Kenan voli folklor i fudbal.

Imao je Kenan veliku čast kada je na ovogodišnjem dječijem festivalu u Bursi, ispred KUD-a Gajret, izabran da ide u posjetu kod predsjednika Turske Abdullaha Gül-ua, i predsjednika Vlade Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana, te kod direktora TRT koji su generalni sponzori prenosa festivala.

 

 

Kenan kod predsjednika i premijera Turske 

 

Kenan Hreljić je sin Aide Hreljić (rođ. Setić) iz Rogatice i Hreljić Rame iz Višegrada. Kenan je rođen u Sarajevu gdje i danas živi sa svojim roditeljima i starijim bratom. Kenan voli folklor i fudbal.

 

Folklorna sekcija 

Folklor igra već 8 godina u školskoj sekciji Šeste osnovne škole. Folklornoj sekciji se posvećuje velika pažnja i ulaže se veliki rad i trud. Njihove koreografije su nadahnute, lepršave i prilagođene njihovom školskom uzrastu.. Na probama se ne žale, tako da su njihovi nastupi u većini slučajeva tačni i bez greške… Zato i ne čudi da su četiri godine zaredom  prvi kako na opštinskom tako i na kantonalnom takmičenju. Nastupaju na skoro svim važnim događajima na Kantonu Sarajevo.

 

KUD-a Gajret 

Pored sekcije u osnovnoj školi Kenan od petog razreda igra i i za B grupu KUD-a Gajret iz Novog Grada, kod koreografa Džeme Hurića.

Kulturno-umjetničko društvo “Gajret” osnovano je 1993. godine u vrijeme najače agresije na Bosnu i Hercegovinu. Osnovni ciljevi ovog društva kako reče Keno su očuvanje kulturne tradicije i baštine Bošnjaka i drugih naroda i narodnosti U BiH i prezentacija tih vrijednosti kako u zemlji tako i u Svijetu..  Osim toga vrijednosti koje se mogu dobiti kroz društvo su svakako sticanje prijateljstava kako u domovini tako i van nje….

Sa KUD-om Gajret je putovao u Tursku na festivale, za dječiji bajram (to je dječiji praznik u Turskoj). Bio je Kenan na tom festivalu zadnje tiri godine u Izmiru, Burhaniji, a ove godine u Bursi.

To je jedan od najvećih festivala dječijeg folklora u svijetu. Svake godine na festivalu učestvuje  preko 60 folklora, bukvalno iz cijelog svijeta. Na festivalu se boravi po 10 dana i djeca su smještena u porodicama kod djece približnog uzrasta. Tu se rađaju nova prijateljstva, upoznaju običaji drugih zemalja, ali i hrana i  kulturne i historiske znamenitosti zemlje domaćina…

Koliki se značaj pridaje ovom festivalu govori i podatak da po jednog predstavnika KUD-a primi lično predsjednik i premijer Turske….

 

Posjeta Predsjedniku i Premijeru Turske 

Ove godine u maju na festivalu u Bursi u Turskoj, Kenan je izabran ispred KUD-a Gajret da ide u posjetu kod predsjednika Turske Abdullaha Gül-ua, i predsjednika Vlade Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana, te kod direktora TRT koji su generalni sponzori prenosa festivala. Kenan je na prijem u Ankari išao zajedno sa sekretarom društva Šefko Ajanovićem. Tom prilikom Kenan je dobio olovku sa posvetom od predsjednika Turske, ali i još neke poklone od premijera i direktora TRT (turske državne radio televizije)

 

Druga gostovanja 

Prije dvije godine boravio je sa KUD-om na festivalu u Maroku, gdje su proveli 10 nezaboravnih dana… Osim toga svake godine dobivaju pozivnicu za učešče na dječijem festivalu folkolora u Albaniji, Kosovu i drugim zemljama regiona…

Po našoj domovini BiH skoro da nema većeg grada gdje nisu nastupali i svugdje su lijepo primljeni i ispraćeni ovacijama…

Keno je svojom upornošću i ljubavlju za folklorom već počeo nastupati i za A postavu društva Gajret.

 

Koreograf Džemo Hurić po uzoru na dječije folklorne festivale u Evropi i svijetu, dvije godine zaredom veoma uspješno organizuje djećiji festival folklora na Ilidži, gdje su se Keno i njegovi drugovi i drugarice iz KUD-a pokazali kao dobri domaćini svojim vršnjacima iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Makedonije…..  

 

Velika su odricanja vježbati par puta sedmično sa školskom sekcijom isto toliko sa KUD-om Gajret, ali i dva puta sedmično sa juniorima FK Sarajeva (od ovog ljeta, prije igrao i bio standardan u sarajevskom Napredku), gdje je Keno isto tako uspiješan. Ljubav prema fudbalu je naslijedio od babe Rame koji je svojevremeno bio jedan od najboljih igrača Drine, kasnije i nekoliko republičkih ligaša i na kraju Vrbanjuše…

 

Roditelji su ponosni na njegove nastupe kako u folkloru tako i u fudbalu.

Ramo redovno prati njegove utakmice i poslije svake mu da određene kritike ili pohvale, dok Aida prati njegove folklorne nastupe i obično poslije njih ali i ispod slika na FB prokomentariše kratko:

Ljubi ga majka!

 

 

 

 

 

 

 

Par slika sa i oko festivala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neki od ucesnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši