Moj školski prijatelj i jaran Coe

Uzeh da napisem par recenica o mom skolskom prijatelju i jaranu IBRAHIMU JAHICU, poznatim po nadimku COE.

Rodjen je 1945 godine. Nije mi poznato u kojem je gradu i u kojem mjestu je rodjen. Jos kao dijete u kolijevci ostao je bez roditelja. Cetnici su mu ubili roditelje. Poslije ubistva njegovih roditelja cetnici nalaze dijete u kolijevci. Bez savjesti i bez iceg ljudskog u sebi cetnici loze vatru nabacase municije na vatru. Napustili su prostoriju ne okrecuci se. Kada se vatra rasplamsala zaculi su se pojedinacni pucnji. Nekoliko zrna izranjavalo je naseg Ibrahima po nogama.

Nepoznato mi je ko ga je pronasao. Nije bio ranjen u gornjem ekstremitetu samo je ranjen po nogama. Od tada pocinje borba za goli zivot.

Saznao sam da je imao jednog brata. Po njegovoj prici imao je pet sest operacija na nogama. Poslije tolikih operacija lijeva noga mu je ostala kraca Po tome je i dobio nadimak COE.

Prvi put se srecemo 1956 godine. Zajedno polazimo u osnovnu skolu.Glavni sef u razredu postaje upravo Coe. Od prvog razreda pa do osmog nikada mu se niko nije zamjerio niti mu se neko suprostavijo. Bio je vodja cijelom razredu. Zivio je u domu za ratnu sirocad u Rogatici.

 

Svake godine nas Coe isao je na ljetovanje na more. O tome se brinula drzava. Nas Ibrahim mnogo je volio fudbal. Navijao je za beogradski Partizan. Njegovi nerazdvojivi drugovi iz razreda su: Memija, Kica, Hule, Ale, Ole, Zile, Major, Belegija, Crvenac, Vaha, Zukic i ostala raja. Coe je bio vodja nase ekipe u razredu. Koga je on odabrao u ekipu taj je mogao i igrati. Glavni golman naseg razreda upravo je bio Ibrahim. Bio je nezamjenljiv golman. Za nas razred branio je godinama. Branio je za mnoge ekipe na opstinskim igrama u malom nogometu.

 

Kome je trebala pomoc uvijek je bio spreman pruziti mu je. Bio je nesebican i vrlo drag prijatelj.

 

 Poslije zavrsene osmoljetke odlazi na izucavanje zanata. Po zavrsetku zanata Ibrahim se zaposljava u Centrontas gdje je radio do svoje prerane smrti. Ne sjecam se koje je godine preminuo. Pošto ga zavolise svi Rogaticani se dogovorise da se organizuje turnir u malom nogometu sa imenom COETOV TURNIR.

 

Ukopan je u groblju Sehovina. Njegova raja dize mu spomenik na mezaru. Neka mu je vjecni rahmet.

 

Tekst je napisao njegov drug i jaran Kondor.

 

Ciza i Coe ispred Ljotijeve radnje 1971 godine

Komentariši