Stari turski nišan u selu Okruglo

 

Ovaj stari turski nišan nalazi se u mezarju kod Spomen škole na Trnoviku u selu Okruglo kod Rogatice. Na uzglavnom nišanu (bašluku – visine oko 1,4 m, i osnovice 30×30 cm.) mezara je predstavljena dopojasna figura žene ogrnute maramom, bez naznaka ruku. Na nožnom nišanu (visine oko 1 m. i osnovice 30×30 cm.) su isklesani krugovi. Nišani su izrađeni od grubo klesanog kamena krečnjaka, bez ikakvog natpisa.

 

Stari turski nišan u selu Okruglo


Ovaj stari turski nišan nalazi se u mezarju kod Spomen škole na Trnoviku u selu Okruglo kod Rogatice. Na uzglavnom nišanu (bašluku – visine oko 1,4 m, i osnovice 30×30 cm.) mezara je predstavljena dopojasna figura žene ogrnute maramom, bez naznaka ruku.

Na nožnom nišanu (visine oko 1 m. i osnovice 30×30 cm.) su isklesani krugovi. Nišani su izrađeni od grubo klesanog kamena krečnjaka, bez ikakvog natpisa.

Oba nišana imaju oblik uspravne četverostrane prizme, sa piramidalnim završetkom i polukuglom na vrhu. Znači da su nišani tipološki muški, jer ženski nišani su redovito plosnati. Nišan je nedatiran, vjerovatno iz XV-XVI vijeka, a vlasnik mezara je nepoznat. Mezar nije ograđen santračem.

Ovaj nišan je zanimljiv i zbog toga što je jedan od rijetkih u BiH na kojem je prikazan motiv čovječije figure, jer vjera Muslimanima zabranjuje prikazivati čovječiji lik. Ovaj motiv na nišanima (i stećcima) je slabo proučavan. Dosada su izražene vrlo različite pretpostavke o tumačenjima njegovog značenja i porjekla. U BiH sličan nišan se nalazi u Varvari kod Prozora.

Nisan u selu Okruglo pripada najstarijim nišanima u BiH i predstavlja prelazni oblik sa značajnim uticajima srednjovjekovnog tradicionalnog načina izrade nadgrobnog spomenika – stećka. U blizini nišana se nalaze četiri srednjovjekovne nekropole stećaka što ukazuje na kontinuitet življenja na ovom prostoru. Vlasnik mezara je htjeo da leži uz svoje očeve i djedove »dobre Bošnjane«.

Ovaj nišan spominje i Ćiro Truhelka u svom članku “Natpisi iz sjeverne i istočne Bosne”u GLASNIKU ZEMALJSKOG MUZEJA od 1.7.1895.godine.
Na području opštine Rogatica nalaze se najstariji muslimanski nadgrobni spomenici u BiH (XV i XVI stoljeće), koji predstavljaju prelazni oblik od stećaka ka nišanima. Na nekima od njih nalaze se najstariji epitafi napisani na orjentalnim jezicima, a na tri su natpisi izvedeni bosančicom

Komentariši