Asim elektricar

 

Bice ovo prica o Sehicima, nasim sugradjanima, tacnije grani porodicnog stabla starog Hasanage. Prica, a u stvari akcenat dacu nestalom juna ’92 i jos uvijek nepronadjenom nasem dobrom sugradjaninu Asimu Sehicu, elektricaru. Ne nadamo se mi da su nasi koji su agresijom nestali zivi ali da nam je makAr da im kosti nadjemo pa da ih ljudski ukopamo, na mezarevima im Fatihu proucimo i od dragog Allaha zaiscemo da ih uvede u najljepse dzennetske basce…

 

 

 

Asim elektricar

 

 

Hasanagina kuca bijase u Podljunu i izrodi on sa svojom Nurom (Nurika su je zvali i djevojacki je Aksamija) osmero djece. Pet sinova i tri sceri.

Nezamjerite mi sto neznam redoslijedom poredati. Zenskinje se udade nastranu, sto bi rekli u druge carsije, ali haman da mogu pokusati muskinje.

Najstariji sin Ibro Sehic zivio u Podljunu ali na onu stranu kod TPR-a. Znao i taxirati pa nema veze u koja mu god doba pokucas na vrata on te cimne, nije bitno gdje i za kakva vakta. Taman da je i dopasa snijega.
Ma znate ga babo od Hasana, Husike i one lijepe Dine. Ako budem rezil, nikom nista ja napisah sta misljah uvijek.
Husika se bavio autobusima a Hasan nas Seha otvori prvi kafic u Rogatici (i to u novoj kuci odmah ispod babine). Mislim da sam u pravu i da je to bilo negdje krajem sedamdesetih. Skupa smo sa njim prolazili i fine i teske dane, dane kad je bio kafic dubke pun i onda kad gostiju bijase manje. Dzedino ime nosi nas Seha Hasan a hobi reli voznja i cuko onaj doberman, kako li se zvase.

Patriota veliki bijase ali pogibe ’92 od snajpera u blizini kuce.
Sin mu dobar golman pa branio doskora u Zelje, a eno ga sad negdje u Turskoj, brani jasta.

Drugi sin Galib Sehic, ozenjen Rabijom (mescin joj je tako ime), nadimak Corbica. I oni su zivili u Podljunu ali na ovu stranu do vrt Toplika. I Corbica je znao taxirati mada mu je poso bio da vozi kamione. Ako nije balvanase, zaboravio sam a veliki zajefrkant je bio. Sinovi mu Irfo i Nihad, te scer Nihada udata za naseg Jesenković Uzeira.
Nihad vozi ambulantu na Kosevu gore a svi zive u Sarajevu.

Treci sin Hajraga Sehic, nas komsija iz Gracanice. I on je mescin kamione vozio i dvaput se zenio. Sa prvom imade sina Harkija, sto smo ga i Pandzo zvali a i jos uvijek zovemo.
Sa drugom Dzevidom mescin petero djece. Dzevida (ko majka nam rodjena) bijase veliki veseljak i raja sa svima. Sve je iskretala na smijeh i zafrkanciju.

Munever, moj godisnjak umrije prije par godina u bijelom svijetu ali njegova dusa i tijelo smiraj nadjose u Bosni. Dino pogibe na Brcigovu ’92 braneci napaceni narod. Seki ostade ranjen u napadu cetnickih zlotvora na Gracanicu i nikad se nista za njega nesaznade. Gdje zive Edo i najmladja Hasiba, nisam siguran ali mi se nesta Visoko vrti po glavi.

Cetvrti sin Smajo Sehic ozenjen bio sestrom od kovaca Salima Hodzica, Cote. Zivili prije kod nas u Gracanici i imali troje djece. Najstariji Mirsad i blizanci Sead i Mirsada. Sejo i Mirsa su otprilike moja generacija. Svetroje djece bijahose gluhonijemi pa vjerovatno zbog boljih uslova prodade Smajo kucu i odselise u Sarajevo. Samo je Mirsada ziva i zivi sa svojom porodicom u Sarajevu. Mirsad bijase ozenjen mescin srpkinjom i bi zatecen na Ilidzi cijeli rat. Maltretiran od strane cetnika na sve moguce nacine umro je nakon rata. Domalo umrije mu i brat Sead. Iako gluhonijem bio je cijelo vrijeme pripadnik nase armije.

Peti sin Asim Sehic, elektricar zaposlen bio od davne sezdesete u Elektroprivredi i elektro prenosu. Jako cijenjen medju svojim kolegama i nasim sugradjanima kako u Sarajevu tako i u nasoj Rogatici. Neke sezdesete godine kupuje kucu od Suljke Kazica u Podljunu, a 1982 godine Asim dobija stan na Trgu od Elektroprivrede. Ozenjen od Tantula iz Podhrida i imaju cetvero djece. Indira udata za naseg Kujovic Muhameda, zive u Hrasnici i imaju dvoje djece. Nadir zivi u Hrasnici sa majkom. Damir ozenjen i imaju dvoje djece. Damira udata, imaju jedno dijete i zive negdje u Njemackoj. Da jos napomenem da je firma Elektro prenos izasla u susret i odmah poslije agresije zaposlili su Damira na babino elektricarsko mjesto.

Hasanagine tri sceri: Hasiba udata Visic u Sarajevo je umrla.
Rabija udata Fific u Banjaluku sada zive u Svedskoj.
Hajrija udata Vlahovljak u Sarajevo gdje i sada zive.

A sada da se vratimo trazenju istine o nestalom elektricaru Asimu Sehicu.
Asim je rodjen 12.05.1942 u Rogatici. Dobrocudan, posten i dobar Rogaticanin pa je kao takav vjerovao zlocudnim komsijama. Zatecen je na radnom mjestu u Trafostanici na Supljoj Gromili gdje je radio kao dezurni elektricar.
Prema nekim saznanjima tu je zarobljen od strane cetnika i odveden je u logor Rasadnik svezanih ruku zicom. To su pricali logorasi koji su bili zatvoreni u logoru u srednjoj skoli. Kazu da su ga optuzivali da je ispustio ulje iz transformatora i kao time da je izvrsio cetnicima sabotazu.

Asimova supruga i cetvero djece uspijevaju nekako izbjeci cetnicku kamu.
Tada devetnaestogodisnji Damir napusta Rogaticu medju poslednjima u zadnjem zbijegu i stize na Vrazalice gdje se prikljucuje Rogatickoj. U kasnu jesen saznaje od naseg komandanta Pede da je na obroncima Sarajeva razmijenjena grupa Rogaticana medju kojima je bio i advokat Midan. Glasine idu da je razmijenjen i njegov babo Asim i da je moguce da se nalazi u Sokolovic Koloniji.
U novembru ’92 mladi Damir bez oklijevanja odlazi preko Grepka put Sarajeva u nadi da ce naci svoga babu. Ali u Sokolovic Koloniji ni traga ni glasa od babe pa pretpostavlja da je mozda u Sarajevu. Rizikuje zivot i prelazi pistu da bi stigo u Sarajevo. Opet ni traga ni glasa njegovom babi i upucuju ga na emisiju na tv-u koja prikazuje Rogaticane koji su bili razmijenjeni.
Medju njima i advokat Midan. Raspituje se i odlazi kod njega u kasarnu Viktor Bubanj gdje je on na duznosti sudije u vojnom sudu.
Poslije duzeg razgovora isti mu govori:
Sine, meni se kosa na glavi digla sta su tvom babi radili. Od silnih udaraca molio je za malo vode, popio je tu vodu i nisam mu vise glasove cuo.
Imenovo je te osobe ???
Samo sam cuo da je neko rekao:
Ima tamo jedan.
To bi moglo znaciti da je podlegao od silnih udaraca.
Poslije agresije je mladi Damir dosta puta pokusao stupiti u kontakt sa istim tim nasim sugradjaninom ali doticni nije htio vise da o tome govori…
Damir se nada sada kada je osnovano, Udruzenje porodica i prijatelja nestalih s područja općine Rogatica i šire, da ce se nesto pokrenuti sa mrtve tacke. Licno je u vise navrata isao i u SIPU…

Na kraju citiram Damira:
Ako neko bilo nesto zna o mom babi Asimu Sehicu javite molim vas.
Unaprijed hvala.
Damir Sehic mob: 061-463523


Asim Sehic


Asim Sehic i Ismet Salanovic


Asim sehic, desno na slici


Porodica Asima Sehica,


Asim Sehic, lijevo naprijed sa rukom na prsima


Sehici, birvaktile


Asim Sehic


Asim Sehic sa svojom rogatickom rajom

Komentariši