Hamza Alić priprema se za velika iskušenja

Naš najbolji atletičar, bacač kugle Hamza Alić vratio se sa dvadesetodnevnih priprema u Makarskoj, koje bi trebale biti dobar temelj za nastup na Balkanskim dvoranskim igrama, Svjetskom prvenstvu u Istanbulu i, u konačnici, na Olimpijskim igrama u Londonu

 

– Pripreme su protekle odlično. Nema povreda, što je najvažnije. Jedino, možda, trenutna forma nije na najvišem nivou, ali do prvih takmičenja ima vremena da je izbrusim – kaže Alić, kojem ponovo problem predstavljaju uvjeti za trening u Zenici.

Danas bi trebao početi raditi u Areni, ali to nije sigurno.

 

– Dogovoreno je da radim na jednoj trećini Arene, gdje bi bila položena 12 centimetara debela spužva, a preko nje plastična trava za mali nogomet. Kugla je gumena, ali izgleda, nije nabavljena spužva.

Trebam vidjeti u klubu kakvi su daljnji planovi, jer ako želim nastupiti u Istanbulu, moram imati kontakt s rekvizitom. Možda budem ponovo morao u Makarsku – kaže Alić.

Od prošle godine Hamza ima ispunjenu B-normu za Olimpijske igre (20,38 metara), a nakon lijepih vijesti o uspjehu Kemala Mešića, koji je na mitingu u Sjedinjenim Američkim Država, gdje se nalazi na školovanju, bacio 20,31 metar (B-norma iznosi 20 metara), pitali smo ga mijenja li to nešto u njegovom statusu.

– Ne mijenja, jer je Kemo ostvario rezultat u dvorani, a za OI se mora ispuniti norma na otvorenom. Ipak, vjerujem da on to može ponoviti na otvorenom, možda ispuniti i A-normu, što je i moj cilj. Nema svrhe ići u London bez A-norme. Nisam od ljudi koji samo želi vidjeti neku metropolu – kaže Alić.

Imamo i Pezera

Alić ne krije da je sretan zbog Mešića, jer je, kako ističe, uvijek vjerovao u njegove mogućnosti, ali i podvlači da je kugla naš nacionalni sport.

– Kemalu se isplatio odlazak u Ameriku, gdje je, uz uvjete za rad, u potpunosti došao do izražaja njegov talent. Uvijek sam vjerovao da on može biti dobar takmičar. Sada imamo još mlađeg Mesuda Pezera, koji je deset dana bio sa mnom na pripremama. On se, međutim, morao vratiti zbog školskih obaveza, kao i trener Mehmed Skender zbog posla – kaže Alić.

Komentariši