I vatrogasci u stečaju

Odbornici u rogatičkom opštinskom parlamentu, donijeli su odluku o uvođenju stečaja u ovdašnju Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu, jer im se to učinilo isplativijim nego da vatrogascima za neizmirene plate za minule tri godine uplate 281.302 marke.
U narednom periodu Rogatica ostaje i bez vatrogasaca a to znaci i da pozara ne smije biti…

Tekst o ovom dogadjaju prenosimo iz NOVOSTI….

I vatrogasci u stečaju

DA ODBORNICI mogu, što ne može niko, pokazali su u ponedeljak u rogatičkom opštinskom parlamentu. Doneli su odluku o uvođenju stečaja u ovdašnju Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu, jer im se to učinilo isplativijim nego da vatrogascima za neizmirene plate za minule tri godine uplate 281.302 marke. Samo za neizmirene plate u poslednjih šest meseci vatrogascima, osnivač Skupština opštine Rogatica duguje 99.000 maraka. Niko od 20 prisutnih odbornika nije prozborio ni reč!
Ljubinka Knežević, sindikalni rukovodilac za područje Gornjedrinskog regiona, kaže da je teško shvatiti da je opština donela odluku o uvođenju stečaja.
– To znači da svih 18 zaposlenih u vatrogasnoj jedinici mora na Biro, a da stečajni upravnik rasproda celokupnu imovinu! A ko će sutra ugasiti eventualni požar i kolika će biti cena takve odluke.

Odbornici su u međuvremenu usvojili Program rada načelnika za 2012. godinu, u kojem se ne vidi mogućnost otvaranja ni jednog novog radnog mesta.

Umorni od zanemarivanja od strane lokalne vlasti u Rogatici, vatrogasci su imali nemirne i turbulentne obrte u proteklih par meseci. Uglavnom malo novca i puno neispunjenih obećanja!

Isproban je i mehanizam “zavadi pa vladaj”, a cenu je platio predsednik sindikata Tihomir Paprica, koji je zastupao interese 15 vatrogasaca. On je odležao tri meseca kod kuće, a tek krajem prošle godine je vraćen na posao.
Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Rogatici žiro račun je blokiran. Tokom protekle godine radnici su uspeli da prime tek nekoliko toplih obroka i platu zaključno sa junom.
Vatrogasci su početkom 2011. godine podneli odbornicima Rogatice i načelniku Radomiru Jovičiću zahtev za isplatu 130.000 maraka, koje je Okružni sud dosudio u njihovu korist po osnovu umanjenih plata u 2009. godini, u kojoj su samo primali minimalac od 320 maraka.

DUG NA VIŠE RATA

– PREDLAGALI smo odbornicima da dug iz 2009. ravnomerno isplate tokom 2011. i 2012. godine, a da mi odustanemo od tužbe za 2010. godinu. Da nam u 2011. godini isplaćuju zarade po koeficijentu 3,5 na osnovicu od 110 maraka i daju topli obrok od 175 maraka. Umesto toga, uspeli su nagovoriti rukovodioce da mi daju otkaz. Sada su nas odbornici dokusurili predlogom za uvođenje stečaja – kaže za “Novosti” Tihomir Paprica, sad već bivši vođa sindikata u TVJ Rogatica.

Izvor NOVOSTI
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:364305-Rogatica-I-vatrogasci-u-stecaju

Komentariši