Strmac danas

Rogatica.14.03.2012.godine

Da mi je neko rekao,nebih mu vjerovao da ću danas nakon toliko godina otići na Strmac. Zadnji put sam bio na Strmcu prije skoro 30 godina kad smo se skupili, raja iz brigade i otišla da pomogne da pokupi sijeno naš brigadir i udarnik Muhamed Ramić. Strmac vidim svaki dan sa svoje avlije tamo negdje u daljini. Nisam imao nijet danas nigdje ići iz Rogatice ali…

Na poziv sekretara MiZ Rogatica krenuh na Strmac,razlog polaska je što će se sutra u 14.00 časova obaviti dženaza rah. Ramić Hajra rođ.Konaković,kako bi se izvršile sve pripreme za dženazu. Na samom ulasku u selo izašao sam iz auta sa željom da prošetam i nadišem se čistog vazduha i da napravim par fotografija sa motivima Strmca. Gledam na Strmcu ima dosta obnovljenih kuća koje su sad kao vikendice,neka i treba tako,ljudi su obnovili svoje domove i kad dođu znaju gdje dolaze.Na Strmcu žive i dvije povratničke porodice.
Porodica Hajdarević Hrustema i porodica Ramić Hilme.
Imadoh sreće pa se sretoh sa porodicom Hajdarević na avliji. Kao pravi domaćini pozvaše musafira na kahvu,da uđem u kuću,ali nemadoh kad se mnogo zadržavati,nego nako snogu promuhabetismo.Upitah ih kako preživiše ove nedaće sa snijegom,vele teško ali se nedaju i tu su.Bilo ih je samo njih troje u proteklom vremenu,veliki snijeg je iznenadio,staiji su insani pa je bilo ponestalo i lijekova i hrane,kako vele moraju da se zahvale i Predsjedniku MZ Seljani Mikanu Jankoviću koji je stalno bio sa njima na vezi i doturio im hranu i lijekove..Imali bi oni meni mnogo toga reći ali drugi put ,mahsuz ćemo posjetiti ove dvije porodice.Malo sam ganut dobrotom ,jednostavnošću i skromnosti ovih dragih insana pa se i odlučih da napišem par riječi o ovim povratnicima, a nekako o svima smo pisali a o njima nikako,i najmanje se pominje Strmac kao selo i građani Strmca.

Pokušao sam slikati i naš grad sa te visine ,zbog lošeg vremena nisam uspio napraviti kvalitetne snimke,ali ću to uraditi svakako kad to dozvole vremenske prilike.

Selam i pozdrav svim Rogatičanima i Rogatičankama ma gdje bili.

v

Komentariši