Rogatica virtualno u Srbiji

Svima je poznato da je neophodno registrovati domenu kako bi se uopste moglo egzistirati kao internet stranica. To je u stvari adresa preko koje ce zainteresovani posjetiti vasu stranicu i procitati ono sto ih interesuje.

 

Naziv Domena (od latinskog dominium preko francuskog domaine u značenju vladavina, područje vladanja) može imati različita značenja, koja se u većini slučajeva mogu povezati najbliže s nečim “rezerviranim”, “zadržanim za…” nešto.

 

Tako svaka internet stranica rezervise za sebe adresu i nije moguce registrovati istu adresu dva puta. To se moze uporeiditi sa registracijom auta. Da bi sve to funkcionisalo bez problema postoje zaduzene organizacije koje vrse registraciju i uredjuju tu oblast pravilnicima a onda i zakonskim odredbama.

Prvi korak do Internet stranice je registracija domena.  Domene mogu biti generičke gTLD (.com, .org, .net, .gov .biz itd) i državne ccTLD (.at, .de, .si, .hr, .rs , .me itd). Državne domene predstavljaju državni dvokarakterni kod temeljen na ISO-3166 standardu.  Tako je državna domena  Bosne i Hercegovine.ba.

Univerzitetski tele-informatički centar UTIC je vodeća institucija Univerziteta u Sarajevu u oblasti IT-a i komunikacija, kao i u implementaciji praktičnih informatičkih rješenja za potrebe akademske zajednice i šire.

UTIC je prvi Internet Service Provider u Bosni i Hercegovini i jedini je ovlašteni administrator i registar Internet domena Bosne i Hercegovine (code .ba). UTIC je nosilac Opšte dozvole za pružanje Internet usluga dodjeljene od strane Regulatorne agencije za komunikacije. – 

 

http://web.utic.ba/LinkClick.aspx?fileticket=HUZc70eBqt4%3d&tabid=36

 

Dakle kada sve ovo izanaliziramo mozemo reci da je ova oblast uredjena, jer da je drugacije tada bi u toj oblasti vladao haos.

 

Razlog mog pisanja o ovoj temi nije da razjasnjavam sta je domena i kako se vrsi registracija domene. Taj uvod sam napisao kako bi citaoc dobio predstavu  o cemu zelim pisati.

Moje osnovno pitanje je kako stranica opstine Rogatica nosi domenu Republike Srbije. Koliko mi je poznato Rogatica je jos uvijek u Bosni ako sve svedemo u realno okvire.

 

Sto ne moze realno , moze virtualno.

 

Za vasu informaciju, provjerio sam i domena www.rogatica.ba je slobodna tako da nije bilo razloga uzimati domenu susjedne drzave a egzistirati u sopstvenoj.

 

 

Da li je to zelja da se bar virtualno smjesti u Srbiju ili mozda ova domena “rs” podsjeca na “Republiku srpsku” drzavu koje nema i koja ni u kom slucaju ne moze dobiti drzavnu domenu.

Sta je razlog ovog postupka i kako je uopste bilo moguce to izvesti mozemo samo naslucivati.

Odgovor je u Rogatici.

 

 

Komentariši