Ašonja i Đerić oslobođeni krivice za ratni zločin u Rogatici

Okružni sud u Istočnom Sarajevu oslobodio je krivice Milivoja Ašonju i Iliju Đerića za ratni zločin počinjen protiv civila bošnjačke nacionalnosti u Rogatici 1994. godine.
Ašonja i Đerić su oslobođeni krivice da su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u aprilu 1994. fizički zlostavljali civile Emina Plehu i Ramiza Katicu, koji su bili zatočeni u logoru “Rasadnik” (općina Rogatica).
 

 
 
 
 

Ašonja i Đerić oslobođeni krivice za ratni zločin u Rogatici

 
 
Prema prvostepenoj presudi, Ašonja i Đerić su oslobođeni optužbe da su fizički napali Plehu i Katicu u aprilu 1994. dok su radili na popravci puta u selu Zemegresi, na koje su odvedeni iz logora Rasadnik.

Milorad Krkeljaš, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nije dokazalo “radnje iz optužnice i posljedice krivičnog djela”.

 
 
“Sud je našao da su nastupile povrede u vidu otekline u predjelu oka kod Emina Plehe. Međutim, Sud je morao voditi računa o načinu na koji je došlo do povređivanja. Nedostaje umišljaj i Tužilaštvo nije ponudilo dokaze u tom pravcu”, rekao je sudija Krkeljaš.

Pleho je 19. septembra 2011. svjedočio na ovom suđenju i kazao da ga optuženi Đerić nije namjerno udario, već se to dogodilo slučajno kada je pošao da padne jer je zapeo za kamen.

Tada je svjedok kazao da ne traži krivično gonjenje optuženog Đerića.

Ramiz Katica, drugi oštećeni, preminuo je 2005. godine, a njegov sin Nermin Katica je 10. oktobra 2011., svjedočeći u Sudu, rekao je da je vidio povrede na licu i tijelu svog oca, koji mu je kasnije pričao da su ga pretukli izvjesni Ašonja i Đerić.

Katica je tada tvrdio da je u aprilu 1994. njegov otac pretučen dok je zajedno s Eminom Plehom radio na popravci puta u selu Zemegresi.

Krkeljaš je kazao da je Sudsko vijeće prilikom ocjene izvedenih dokaza cijenilo iskaz svjedoka odbrane Jovana Cvijetića, koji je rekao da nije vidio povrede na Plehi nakon što su završili radove na putu.

Izricanju presude nisu prisustovali Ašonja i Đerić ni njihovi branioci.
“Ašonja i Đerić se oslobođaju troškova krivičnog postpuka i ukidaju im se mjere zabrane. Oštećeni Pleho nije postavio imovinskopravni zahtjev, a druga stranka se upućuje na parnicu”, kazao je Krkeljaš.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske (RS), prenosi BIRN – Justice Report

Komentariši