Sehovina i Zahrid


Rogatica, subota 28 april 2012

Nemogu a da neopisem ovaj za mene nezaboravan cjelodnevni boravak u Rogatici pa i ako nisam prelazio u moj dio grada, tj. na lijevu obalu Rakitnice. Dogovorismo se jos zimus za ovu akciju ciscenja rogatickih mezarja Zahrid i Sehovina i evo je uspjesno sprovedosmo u djelo. Necu puno pisati o mezarju Zahrid jer je gore poprilicno sve uradjeno i preostaje samo redovno odrzavanje mezarja…..

 

 

Šehovina i Zahrid

 

Rogatica, subota 28 april 2012

Nemogu a da neopisem ovaj za mene nezaboravan cjelodnevni boravak u Rogatici pa i ako nisam prelazio u moj dio grada, tj. na lijevu obalu Rakitnice.

Dogovorismo se jos zimus za ovu akciju ciscenja rogatickih mezarja Zahrid i Sehovina i evo je uspjesno sprovedosmo u djelo. Necu puno pisati o mezarju Zahrid jer je gore poprilicno sve uradjeno i preostaje samo redovno odrzavanje mezarja. Lijepo je ogradjeno, nema drveca, siblja niti bilo ceka sta da bi trebalo ukloniti.

Na mezarju Sehovina (iako je i ono poprilicno dovedeno u red) ima jos toga sta treba da se uradi u dolazecem periodu.
Razlika od moje proslojulske i ovomajske posjete ovom mezarju je vidno ogromna. Donja Sehovina koja je bila zarasla u jednu veliku sikaru, (sumu da kazem) gdje se nije mogao niti jedan mezar vidjeti je sada iskrcena i cista. Naravno zasluga za taj ucinjeni ogromni i teski posao pripada nasem Erminu koji se danima borio sa svojom motorkom u rukama. Rezo, krcio i sve to izvlacio…

 

Lijepo je sada pogledati kako je to sve uredno sredjeno. Naravno ostaje da se uradi jos jedan veliki posao a to je ogradjivanje, tj. da se udari betonsko kolje, zica i poslije preostaje samo redovno odrzava.

U ovoj akciji (na Sehovini) radismo uglavnom na Gornjoj Sehovini. Ona je ranije ogradjena i kolko sam ja razumio betonske stubove je dao nas Meho Ajanovic a bodljikavu zicu opet nas stari rogaticanin Hamdo Arnautlija.
Prilikom dolaska zatekoh nase Pave, Ermina i mladjeg mu brata kako motorkom krce i oslobadjaju poslednje zarasle mezare. Zatekoh i naseg Dervisa Makasa sa kosom u ruci kako kosi ulaz u mezarje. Nas Meho Ajanovic bijase zauzet podizanjem srusenog nisana. Srusio ga je traktorista prolazeci kroz mezarje koje im je sluzilo kao put za prolazak do (sada) njihovih imanja koja su do juce bila nasa muslimanska. Ogradjivanjem mezarja i udaranjem kapije to je sada sprijeceno i nema vise puta kroz Gornju Sehovinu. Ali ga zato ima kroz Donju Sehovinu i njenim ogradjivanjem ce biti i taj put zatvoren. Nije lijepo da preko mezara nasih rahmetlija prolaze traktori i sta ti ja znam kakve jos masine i pjesaci. Na Gornjoj Sehovini ce trebati da se iskrce jos nekolike stare sljive, Kazu u jesen babe gazeci mezare skupljaju sljive i trpaju u kace pa poslije peku rakiju.
Odradili bi mi i to, tj. isjekli ove stare sljive ali Erminov lanac na motorki se bio istupio a ona Hadzova nescede da krehne. Uradice to Ermin u dogovoru sa nasom Aidom.
Pa eto da i nju spomenem jer sav ovaj ogromni posao uradjen zadnjih godina pripada njoj i njenoj samoinicijativi. Hvala ti Aida…

E sad bilo bi to vezano za ova dva nasa mezarja pa da kazem da i za druga postoje planovi ili se vec na njima radi. Evo iskrceno je Gladno groblje istom ovom Erminovom motorkom i pripreme za njegovo ogradjivanje je u toku. Tome ce biti posvecena posebna prica od naseg Zambija, Rogaticanina koji i zivi u Rogatici. Postoje inicijative u MIZ Rogatica za ogradjivanje vakufske zemlje kod crkve, takodje u Tekiji i na drugim mjestima.
Vec smo pisali da treba napraviti i prilaz mezarju Pticijak, pa ce se i tom pitanju posvetiti paznja…

I da nezaboravim, poslije ove akcije ciscenja mezarja smo se okupili kod nasih domacina porodice Ajanovic u Podljunu na (po meni) prvo oficijelno druzenje Rogaticana u Rogatici. Fala svima koji su nam omogucili da se pocastimo na ovom druzenju a za mene su posebno iznenadjenje bili nekoliko vrsta Aidinih kolaca.
Dragi Ajanovici fala vam na iciramu, sto bi rekli nasi stari…

Tako dragi nasi, jos da kazem za nas dijasporce koji bi voljeli urediti mezare svojih najmilijih a daleko smo, slobodno nam se obratite i mi cemo se pobrinuti da to uradi nas Ermin. Naravno uz neku normalnu dnevnicu za njega…

Selam i pozdrav ma gdje bili…

 

 


Po dolasku zatekosmo nase Pave u radnoj atmosferi na Gornjoj Sehovini


I nas Dervis se vec bio razmaho koseci travu na Gornjoj Sehovini: Anes, Zenga i Dervis


Pogled na prosle godine iskrcenu i uredjenu Donju Sehovinu


Anes na mezaru babe Kikana


Sruseni nisan: Meho i Anes


Uspravljeni sruseni nisan: Anes, Meho i ja


Dio voznog parka ucesnika akcije na mezarju Sehovina


Pogled na propali TPR, bolnicu i tamo preko Pticijak


Odmor u hladu: Ja, Anes, Dervis, efendija Amel, Ermin i Meho


Odmor u hladu: Zenga, Anes, Dervis, efendija Amel, Ermin i Meho


Poslednji zarasli mezari: mali Pava, Meho i Pava Ermin sa svojom motorkom


Iskrceni mezari Mehmeda i Bige Salan


Kosenje i uredjenje staze: efendija Amel i Dervis


Dervis i vatra


Ovo su bile moje grablje


Dzenaza u Mesicima: Hajrudin Ajanovic, stari Hrustem Medosevic i ja


Dzenaza u Mesicima: Klanjanje dzenaze


Dzenaza u Mesicima: komsija Senad Brankovic i ja


Dzenaza u Mesicima: Efendije kraj mezara


Povratak na mezarje Sehovina: Fatima, ja, Meho i Naza


Majstor motorka: Hadzija


Nece da krehne: Fatima, stari Galib Pezic, Ermin, ja, Hadzija I Anes


Alternativa motorki: Ja i Zenga


Prvo dogovor pa onda sjecenje pecenja: Suad dr. i Hadzija


Prvo oficijelno druzenje Rogaticana u Rogatici: Slika 1


Prvo oficijelno druzenje Rogaticana u Rogatici: Slika 2


Prvo oficijelno druzenje Rogaticana u Rogatici: Slika 3


Prvo oficijelno druzenje Rogaticana u Rogatici: Slika 4


Stize i efendija sa scerima na druzenje: Nasi domacini Ajanovici i ef. Amel


Male Rogaticanke


Ermin i rucna kosilica


Nas domacin dr. Suad i ja

Komentariši