Potpisan Ugovor o realizaciji Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu – 2012.godina”

 

Ugovor o realizaciji Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu, općine: Foča, Rogatica, Višegrad, Kalinovik, Čajniče, Sokolac, Rudo, Han Pijesak, Pale/Prača i Foča/Ustikolina – 2012. godina” potpisan je danas u prostorijama Kantona Sarajevo.

“Očekivanja su da bi, nakon završetka tenderske procedure, prve rekonstrukcije kuća trebale početi u augustu ove godine, tako da bi do kraja jeseni planirani radovi na većini objekata bili završeni”, naglasila je Suzana Jašarević direktorica Hilswerk Austria Internationala u BiH, organizacije koja implementira projekt.

 

Potpisan Ugovor o realizaciji Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu – 2012.godina”

25.05.2012 (mediha.zugic)

Ugovor o realizaciji Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu, općine: Foča, Rogatica, Višegrad, Kalinovik, Čajniče, Sokolac, Rudo, Han Pijesak, Pale/Prača i Foča/Ustikolina – 2012. godina” potpisan je danas u prostorijama Kantona Sarajevo. Ugovor su potpisali ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Velida Memić, pomoćnik federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice Sulejman Alijagić, ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Azra Kuljuh, predstavnik UNHCR-a BiH Andrew Mayne, direktorica Humanitarne organizacije Hilswerk Austria Internationala Suzana Jašarević, te načelnici općina Pale/Prača i Foča/Ustikolina Asim Zec i Zijad Kunovac.

 

 

U pitanju je Projekt kojeg Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS zajedno sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica realizuje u kontinuitetu i po fazama na prostoru Istočne Bosne.

 

 

“Do sada su realizovane tri faze ovog projekta u okviru kojih su obnovljene ukupno 123 stambene jedinice povratnicima na ovo područje. Pred nama je realizacija četvrte faze Projekta u okviru koje je planirana sanacija i izgradnja 16 stambenih jedinica uključujući i druge vidove pomoći povratnicima kako bi se njihov povratak učinio održivim. Novina je da će pored Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, projekt sufinansirati i Bosansko-podrinjski kanton Goražde, te općine Pale/Prača i Foča/Ustikolina, kao i UNHCR”, naglasila je ministrica Memić.

 

Predstavnik UNHCR-a BiH Andrew Mayne kazao je kako se nada da će udruživanjem sredstava za realizaciju ovog projekta biti značajno povećan broj porodica kojima će biti pružena pomoć za održivi povratak u općine Istočne Bosne.

Ukupna vrijednost četvrte faze Projekta je 650.000,00 KM, a sufinansiraju ga Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa 300.000,00 KM, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS sa 130.000,00 KM, Bosansko-podrinjski kanton Goražde sa 60.000,00 KM, UNHCR putem svog partnera Hilswerk Austria International sa 60.000,00 KM, Općina Pale/Prača sa 50.000,00 KM i Opština Foča/Ustikolina sa 50.000,00 KM.

1.jpg

 

“Očekivanja su da bi, nakon završetka tenderske procedure, prve rekonstrukcije kuća trebale početi u augustu ove godine, tako da bi do kraja jeseni planirani radovi na većini objekata bili završeni”, naglasila je Suzana Jašarević direktorica Hilswerk Austria Internationala u BiH, organizacije koja implementira projekt..

 

IZVOR: http://www.ks.gov.ba/node/22151

Komentariši