Video – Šehidi Rogatice

Danas želimo spomenuti i sjećati se svih šehida, palih boraca, civilnih žrtava rata sa naše opštine, koji svoje živote ugradiše u temelje domovine, slobode i časti.

Spisak na kojem radimo i kojeg mukotrpno dorađujemo nažalost nije konačan i ovim putem ponovo pozivamo sve da svojim informacijama dopune spisak žrtava rogatičke opštine. Na spisku je 1408 žrtava a među njima i dva naša sugrađanina srpske nacionalnosti koje ubiše karadžićevi četnici, pa su i oni s pravom na ovom spisku…

Svojim dovama i molitvama izričemo zahvalnost svima, koji su žrtvovali sebe i svoj imetak, da bi spasili živote svojih porodica, odbranili svoj rodni kraj i zavičaj; čuvajući duhovne i moralne vrijednosti naše generacije.

Želimo i molimo u dovama svojim, Allaha, Svemoćnoga, da istina i pravda budu temelji našega suživota i tolerancije, da se međusobno uvažavamo, gradeći društvo socijalne pravednosti i zakonitosti.

Domovina naša, za koju su živote dali plemeniti šehidi, borci i sve žrtve, neka bude zemlja sloge i zajedničke saradnje na putevima duhovne, moralne, kulturne, socijalne, privredne i materijalne obnove.

Nije dovoljno samo se sjećati i pamtiti, jer mi imamo i obavezu i odgovornost prema sebi, u svojoj sudbini i budućnosti.

Zato danas skrušeno, dostojanstveno i ponizno, sa osjećajem ljudske zahvalnosti, svojim sjećanjem iskazujemo najveću počast šehidima.

Zaboraviti šehide i žrtve, značilo bi ponovo ih ubiti.

Svi mi i svi koji su preživjeli rat, imamo obavezu istinskog razumijevanja da oprost i pomirenje ne znače zaborav, da progon, patnja i stradanje našeg naroda i učinjeni zločin nikada neće biti zaboravljen i da je naše sjećanje i pamćenje zauvijek u nama.

Pozivamo vas da pred duše naših ako Bog da šehida proučimo dovu.

 

El-Fatiha!

 

 

 

Komentariši