Kemal Mešić, naš veliki adut u Londonu

 

Kemal Mešić, bosanskohercegovački atletičar, student antropologije na američkom Univerzitetu Florida, Rogatičanin sa sarajevskom adresom koji će za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu proslaviti i 27. rođendan, naš je veliki adut za ulazak u finale, a možda i medalju na jednom od najznačajnijih takmičenja.

Preuzeto iz AVAZA

 

 

 

Kemal Mešić, naš veliki adut u Londonu: Spreman sam da se izborim i za olimpijsko finale

Bacač kugle ispunio američki san kao sportista, a uskoro i kao student

Autor V. BEGUNIĆ | Objavljeno 22.07.2012. u 06:19

Verzija za štampu Samo tekst Decrease font Enlarge font
Mešić: Smatram da još mnogo mogu napredovati  (Foto: I. Šebalj) Mešić: Smatram da još mnogo mogu napredovati (Foto: I. Šebalj)

Kemal Mešić, bosanskohercegovački atletičar, student antropologije na američkom Univerzitetu Florida, Rogatičanin sa sarajevskom adresom koji će za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu proslaviti i 27. rođendan, naš je veliki adut za ulazak u finale, a možda i medalju na jednom od najznačajnijih takmičenja.

Kruna karijere

Mada se nisam takmičio od 19. maja, kada sam u Tuksonu ispunio A-normu i postavio novi lični rekord – 20,71 metar, za nastup u Londonu potpuno sam spreman, čak i da izborim samo olimpijsko finale. Možda će i 20 metara biti dovoljno za finale, a ja sam u jedanaest nastupa već devet puta ove sezone bacao više od 20 metara – ističe bacač kugle te dodaje da će sve, naravno, zavisiti i od forme te dnevnog raspoloženja.

Kvalifikacije su, naime, uvijek u nezgodnom, jutarnjem terminu.

– Vjerovatno će biti i treme, jer je to veliko takmičenje, kruna moje karijere. Oduvijek sam sanjao i želio da na Olimpijskim igrama predstavljam svoju zemlju. Žao mi je i što moj prijatelj Hamza Alić, od kojeg sam dosta i naučio, nije ispunio A-normu pa da idemo zajedno – kaže Mešić, čiji je put bio izuzetno trnovit.

Sarajevo je prije četiri godine napustio sa rezultatom od 18,75, a ovih dana se vratio sa 20,71 i sve je bliži rekordu legendarnog Zeničanina Zlatana Saračevića, koji je 1984. godine u Zagrebu bacio kuglu 21,11 metara.

– Po dolasku u Ameriku već prve godine dosta sam napredovao. Bacao sam 19,69 metara, ali sam poslije imao dosta problema sa povredama tako da nisam mogao iskazati sav svoj potencijal. Čak sam morao i na operaciju kuka, ali sam se vratio još jači i odlučniji da uspijem. Hvala Bogu, prošle godine nisam imao povreda i sve je došlo na svoje. Smatram da još mnogo mogu napredovati, jer bacači kugle dugo traju – ističe Mešić.

Podrška porodice

Do diplome na američkom univerzitetu ostala mu je još godina, ali naredne sezone nema pravo nastupa za Floridu.

– S obzirom na to da sam proveo četiri godine na Univerzitetu, naredne godine mogu polagati ispite, ali ne i nastupati. Sve nastupe ću morati sam finansirati. Zato se i nadam podršci sponzora. Do sada su uz mene bili samo roditelji, otac Fuad i majka Izeta, te brat Kerim – kaže ovaj sportista, poručujući da će i dalje nastupati za bh. reprezentaciju.

Srce mu osvojila Peruanka

Na pitanje hoće li, nakon što diplomira, za porodicu i prijatelje organizirati svadbu u rodnoj Rogatici ili možda u Sarajevu, Kemal uz osmijeh najavljuje da će, možda, svi oni morati potegnuti do Amerike.

– Rogaticu svi zajedno redovno posjećujemo, ali će svadba, prema svemu sudeći, biti u Americi. Već godinu sam sa 23-godišnjom Silvanom Vargaš, koja je porijeklom iz Perua, ali je studirala u Majamiju. Vidjet ćemo šta će biti – kaže sretni Kemal.

 

Komentariši