Kusturica odvozio i kamen sa stare rogatičke Željezničke stanice

ZA IZGRADNJU ANDRIĆGRADA U VIŠEGRADU: Kusturica odvozio i kamen sa stare rogatičke Željezničke stanice koju je izgradila Austro-Ugarska!
Utorak | 04.09.2012.
Mještani srpske nacionalnosti se pobunili, nakon čega je građevinski inspektor zabranio odvoz kamena

Nakon stare željezničke stanice, kuća i štala koje su srušene u trebinjskim selima Grebci i Dračevo, Popovom polju, te neuspješnog pokušaja odvoženja kamena sa tvrđave Petrina iznad Trebinja, poznati reditelj Emir Kusturica odvezao je za potrebe izgradnje Andrićgrada u Višegradu i dio kamena sa stare Željezničke stanice Mesići kod Rogatice, koju je izgradila Austro-Ugarska.

Kako je za agenciju Anadolija (AA) potvrdio predsjednik Skupštine Opštine Rogatica Kemo Čamdžija, odvoženju kamena, kao i u trebinjskom slučaju, usprotivili su se mještani srpske nacionalnosti, te o svemu upoznali Opštinu Rogatica. Riječ je o objektu podignutom 1906. godine, koji je u proteklom ratu devasitran, ali i dalje predstavlja važno mjesto za sve stanovnike ovog kraja.

Preuzeto sa: DEPO portal-a
Čamdžija je pojasnio da je više kamiona i mašina iskorišteno da bi se srušio lijepo urađeni kameni potporni zid uz zgradu Željezničke stanice Mesići, koji je, također, podigla Austro-Ugarska.

“Jedna firma počela je kupiti kamen za izgradnju Andrićgrada. Riječ je bilo potpornim zidovima koji su bili lijepo uklopljeni u ambijent, a bili su izrađeni od fino obrađenog kamena. Lokalni Srbi su zvali Opštinu Rogatica i intervenirali. Na teren je izašao građevinski inspektor i zabranio dalju odvoženje kamena. Predstavnici firme koja je radila na odvoženju kamena tvrde da je sve odobreno od Vlade Republike Srpske. Ali, niko ne želi reći ko je direktno dao odobrenje. Prećutno, vjerovatno su to dogovorili Kusturica i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Mještani se protive i psuju i onoga ko je odobrio, jer se uništava njihova okolina”, kazao je za agenciju Anadolija Čamdžija.

Sve je, kako je dodao, započelo još prije 10-tak dana, a odvoženje kamena s ovog lokaliteta trajalo je više dana.

“Oni su odvezli šta su htjeli. Ali, nije sve odvoženo. Mještani su nastojali spriječiti te aktivnosti i inspektor je naložio obustavu odvoženja kamena. Ono što je ostalo sada stoji dosta ružno. No, ko zna šta su sve htjeli uzeti. Jer, otud je bilo lako uzeti kamen. Sve je to vjerovatno dosta brzo išlo. Mještani su posebno nezadovoljni jer je riječ o lokalitetu gdje bi trebao ići put Pale – Mesići – Ustiprača. Jasno je da lokalnim Srbima ne odgovara da se njihova okolina uništava zarad nečijih interesa”, rekao je Čamdžija za AA.

U junu prošle godine predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i Kusturica predstavili su u Beogradu projekt izgradnje Andrićgrada, odnosno Kamengrada u Višegradu, i istakli da će on «projektirati duh RS, koji proističe iz Andrićeve literature, iako je ona nastala davno prije formiranja RS-a».

Krajem aprila ove godine gradilište Andrićgrada je, zajedno s Kusturicom i Dodikom, posjetio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Na Vidovdan 28. juna navršilo se tačno godinu dana otkako je Kusturica počeo sa gradnjom Andrićgrada. Od tada pa do danas ovo gradilište je posjetio veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije. Kako su pisali srbijanski mediji, oni su prilikom svake posjete bili iznenađeni brzinom gradnje i napretkom radova. Radio-televizija Srbije (RTS) nedavno je posvetila opširnu reportažu ovom projektu.

Dok bošnjački intelektualci projekt Andrićgrad smatraju “dovršetkom genocida” na Drini, Kusturica je ranije za AA izjavio da s Andrićem “počinje da se gradi multietnički život u Bosni”.

Odlukom Skupštine akcionara Rudnika i Termoelektrane Ugljevik od 24. augusta ove godine za Andrićgrad izdvojeno je čak 500.000 KM kao donacija iz dobiti tog preduzeća. Ranije je iz Hidroelektrana na Trebišnjici izdvojeno još 400 hiljada KM. Do sada su u više navrata izdvajana sredstva iz entitetskog budžeta za potrebe ovog projekta, što je izazvalo negodovanje tamošnje javnosti

Komentariši