Veliko hvala našem Harunu!!

. Velike zasluge pripadaju selektoru Aci Petroviću I igračima ali ipak največi uspjeh iz sjene je naš sugrađanin Harun Mahmutović…

 

 

 

Iza svih onih koji iskreno vole Bosnu i Hercegovinu nalazi se jedna nevjerovatna sedmica. Sportska dostignuća su se nizala te su naši košarkaši, odbojkaši i fudbaleri pokazali koliko nam ustvari malo treba do uspjeha. Košarkaši su sa večerašnjom pobjedom ovjerili prvo mjesto u grupi I plasman na Evropsko prvenstvo u Sloveniji. Velike zasluge pripadaju selektoru Aci Petroviću I igračima ali ipak največi uspjeh iz sjene je naš sugrađanin Harun Mahmutović…
Sve je započelo dolaskom Haruna Mahmutovića na poziciju generalnog sekretara Saveza, nakon čega su na selektorske pozicije dovedena provjerena košarkaška imena poput trofejnog hrvatskog stručnjaka Aleksandra Petrovića i bivših bh. internacionalaca Nenada Markovića, Gordana Firića i Emira Halimića.

Rijetki su oni koji bi se prihvatili rada u savezu koji nema podršku države, ali izgleda da je to bio motiv više za našeg Rogatičanina Haruna mahmutovića….

U razgovoru za Fenu u maju mjesecu Mahmutović je objasnio da je ispočetka bilo izuzetno teško jer je Savez bio u krizi. Dugovanja su bila milionska, a potrebno je bilo osigurati minimalne uvjete za rad.

– Štedjeli smo gdje god smo mogli, promijenili smo prostorije Saveza, te smanjili broj uposlenika. Srećom i firme su imale razumijevanja pa su nam prolongirale rok za vraćanje dugovanja, što nam je omogućilo da dio dugova otplatimo. Odblokirali smo račune, pa sada možemo raditi transparentno. Nismo još vratili sve dugove, ali nadam se da ćemo u narednih godinu dana riješiti i taj dio posla, rekao je Mahmutović.

Mahmutović je kazao da KSBiH, ali i drugi sportski savezi imaju veliki problem jer država već dvije godine ne finansira sport te ističe da je odnos Federacije BiH prema košarci bio sraman.

– To me je šokiralo kada sam došao na ovu poziciju. Federacija nije ni marke izdvajala za košarku, a tu su najodgovorniji bili Gavrilo Grahovac i Mujo Demir. Međutim, na našu sreću na te pozicije došli su novi ljudi. Ministar Salmir Kaplan i premijer Nermin Nikšić su nam pomogli da saniramo dio dugova, Kanton Sarajevo nam je pomogao, ali drugi kantoni nisu i to je žalosno. Još nemamo pomoć kakvu imaju savezi iz država okruženja, ali mislim da smo uspjeli navesti ljude da više razmišljaju o sportu, naglasio je generalni sekretar KSBiH.

KSBiH je donio pravilo da klubovi u domaćim prvenstvima u svakom trenutku na parketu moraju imati jednog mladog igrača. Mahmutović smatra da je pravilo urodilo plodom i da je BiH na taj način dobila nekoliko mladih igrača koji se na parketu ponašaju kao da iza sebe imaju godine iskustva.

– U finalu državnog prvenstva BiH između Širokog i Igokee u svakom trenutku na terenu nalazi se jedan mladi igrač. Mnogi to ne primijete jer ti igrači ne odudaraju od njihovih starijih kolega. To je veliki uspjeh bh. košarke jer na taj isti način košarkaške sile grade sportsku budućnost i mi smo krenuli istim putem, rekao je Mahmutović.

I u večerašnjem susretu protiv Rumunije priliku u zadnjoj četvrtini dobila su 3-4 mladih igrača koji su se upisali u liste strijelaca. I to je budućnost bh. Košarke….
Za Haruna, Acu i njihove saradnike nema mjesta opuštanju jer im prestoji borba da u tim dovedu još par dobrih igrača a na dobrom su putu da to učine, te kada se u tim vrate 2-3 povrijeđenih igrača biće to tim za respekt..
Ne sumnjamo da u tome neće uspjeti…
Naprijed HARUNE, hvala ti za ove uspjehe i za sve naredne kojih će sigurno biti…

 

 

Komentariši