B E S T I LJ


Danas ga zovu PEKMEZ od šjiva, u moje doba se zvao Bestilj i ja ga još uvijek tako zovem. Ide uz sve, i u sve i izavnredna je
poslastica.

 

 

 

 

BESTILJ

 

Danas ga zovu PEKMEZ od šjiva, u moje doba se zvao Bestilj i ja ga još uvijek tako zovem. Ide uz sve, i u sve i izavnredna je poslastica.

Jos kao dijete gledao sam kako se to pravi u bašći na Topliku kod moje rahmetli nane Mujesrhanme Hafizovic, te kod rahmetli tetka Mehe Muftica u Podljunu, a pamtim i kad je to radio, njegov otac rahmetli Sulejman ef.Muftic, on je opet bio majstor za sve sto je islo na kasiku, pa da ne nabrajam.

Zahmetli ga je praviti ali je i uzivacija i trazi uslove ako se pravi malo vise. Prosle i ove godine ja to radim kod svog ratnog ahbaba i prijatelja Esad Peljte, posto on ima sve uslove. Ove godine je sljiva podbacila kao i sve ali ipak je ispao odlican, dosuse na kolicinu sljiva bude ga manje kad je sljiva slabija.


RECEPTURA: Sljiva se opere, odvoje se kospe i peteljke zatim se samelje a i nemora, zavisi kako ko voli. Samljevena sljiva ili sljiva “nako” se stavi u kazan a zatim na vatru, pozeljno je temperaturu u kazanu odrzavati na jednom nivou a smjesa se stalno mjesa.

Ja sam ove godine samlio 70 kg sljiva i to se PEKLO pet sati. Pola sata pred kraj, vrsi se degustacija i dodaje se secer ako je to potrebno sve zavsi kako ko voli. Ja dodajem jos cimet i karanfilc i naribanu koru limuna (ovo troje uz secer sluzi kao prirodni konzervans, a imaju takodje i ljekovita svojstva), to isto na degustaciju kako kome pase.

BESTILJ je gotov onda kad na sredinu kazana zabijete kutljacu ili drvenu varjacu i ona ostane uspravno.

U SLAST do AJVARA a to ce biti za koju heftu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši