Uručeni ključevi obnovljenih kuća povratnicima u općini Rogatica

Urucenje kljuceva povratniku u selo Godimlje.jpg

Ključeve pet obnovljenih kuća povratnicima u sela Radič, Godimlje, Vratar i u ulicu Jovana Dučića u općini Rogatica, te u selo Stoborani u općini Han Pijesak uručila je jučer ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Zilha Ademaj sa predstavnicima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

Uručeni ključevi obnovljenih kuća povratnicima u općine Rogatica i Han Pijesak

 

Ključeve pet obnovljenih kuća povratnicima u sela Radič, Godimlje, Vratar i u ulicu Jovana Dučića u općini Rogatica, te u selo Stoborani u općini Han Pijesak uručila je jučer ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Zilha Ademaj sa predstavnicima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Kuće su sanirane u okviru realizacije projekta „Povratak u istočnu Bosnu, općine Foča, Rogatica, Višegrad, Kalinovik, Čajniče, Sokolac, Rudo, Han Pijesak, Pale/Prača i Foča/Ustikolina –  2012. godina“ koji finansiraju Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica sa 300.000,00 KM, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, rasleljena lica i izbjeglice KS sa 130.000,00 KM, Bosansko-podrinjski kanton Goražde  i  UNHCR sa po 60.000,00 KM, te općine Pale/Prača i Foča/Ustikolina koje su izdvojile po 50.000,00 KM. Projekt je implementirala humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International”.

urucenje kljuceva povratnici u selo Radic_0.jpg

 

pred obnovljenom kucom u selu Godimlje.jpg

„Planirana je sanacija ukupno 19 stambenih jedinica. Do sada je sanirano pet kuća u općinama Pale/Prača i Višegrad čijim smo vlasnicima ključeve predali protekle sedmice, te još pet kuća čiji su vlasnici ključeve preuzeli danas”, navela je minisrica Ademaj i dodala da se u prvoj polovini novembra očekuje završetak radova na preostalih devet stambenih jednica.

Kako je najavila Azema Avdušinović, menadžerica projekta u HO „Hilfswerk Austria International“, izvjesno je da će biti obnovljeno i više kuća, jer su kroz realizaciju projekta ušteđena značajna novčana sredstva.

Tokom boravka u selu Radič predstavnici resornih ministarstava i impementatora projekta obišli su i ostale malobrojne povratnike u ovo mjesto sa kojima su razgovarali o mogućnostima i načinima što hitnijeg priključenja obnovljenih kuća na eklektrodistributivnu mrežu, kao i o nabavci poljoprivrednih mašina za obrađivanje zemlje, što su najveće želje povratnika. Pristupni put ovom selu, koje je od Rogatice udaljeno oko 20 kilometara, u jako je lošem stanju i njime se teško mogu kretati vozila, posebno vozila za dostavu građevinskog materijala, te ga je također potrebno sanirati kako bi život ovim ljudima bio bar malo olakšan.

„Nedopustivo je da povratnici ovdje već deset godina žive bez električne energije, dok iznad njihovih kuća prolazi elekrodistributivna mreža. Nadležni na drugim nivoima vlasti, a posebno u Općini Rogatica, moraju što prije riješiti ovaj problem, a na tome će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS insistirati. Jedan povratnik zamolio nas je za nabavku motokultivatora kojim bi se služili svi povratnici u selo, što je minimalan zahtjev koji ćemo također rješavati kroz realizaciju budućih projekata održivog povratka ovdje“, istakla je ministrica Ademaj, dodajući da i povratnici u ostala sela uglavnom izražavaju zahtjeve za nabavkom poljoprivrednih mašina, ali i da bi probleme i potrebe povratnika trebalo rješavati po prioritetima.

Po njenim riječima, u Kantonu Sarajevo ima još oko 1.900 raseljenih lica iz cijele BiH koji čekaju na obnovu svojih prijeratnih stambenih jedinica.

 

izvor – http://www.ks.gov.ba/node/23422

Komentariši